Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Анас9528

Анас9528 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    10
    Osven so govor dali imavte i drugi poteskotii

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    On e bliznak do 18m isti bea, e posle toa se primeti deka ne reagira na ime, nemase strav od nisto, cesti nastinki, zatnat, sekret i pedijatarot ne prati na orl. Site tri krajnici golemi i na sluh so levoto uvo ne slusal so desnoto samo 20%.Odma ni zakazaa operacija 2ipol god i ne sovetuvaa deka treba da mu se napravi procenka sigurno docni vo razvojot. I taka pocnavme vo centar govor, sluh prvo logoped pa ne prefrlia vo dispanzer dva pati nedelno po 90 min. I privatno defektolog. Kontakt so oci, brzo za 2 meseci no govorot posle godina ipol skoro. Dijagnoza od lani disharmonicen razvoj. Na pocetokot procenka koga mu pravea bese visok rizik na autizam na Ados testovite. Od tretmani imam eden ciklus 12 casa neurofidbeg na 3 ipol god i mi pomogna vo odviknuvanje na pelenite i podobar son.
    On nemase problem so socijalizacija igrase so site, no doma imase cudni nacini na igranjeto, redenje po linija, vrtrnje na trkalo od kolicki, se sto proizveduva zvuk, igra so svetlina i se toa toa se uzgubi. Od 5 god ovaa godina pocna na logoped korekcii na bukvi. Odime plus i vo senzorna soba.

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Мајка уживај со детето. Касно сте ги извадиле крајниците затоа е целиот проблем. Тоа што си врти тркала,игра на светлина итн се тоа што го кажуваш го прават сите деца. Тоа што не збори е зошто и не слушал толку време. Кај внук ми брзо се реагираше и рано ги извадија крајниците и почна да збори како празна воденица ама пак ќе кажам рано се извадени крајниците. Секое дете е приказна за себе. Друго дете до 3 години ништо не кажуваше ни буква, а детето си е сосема океј касно почна и да збори и пак не беше многу комуникативен еве го сега е 15 години и уште си е таков си живее во свој свет, фантазер. Размисли дека децата се раѓаат со карактер и твоето има како и сите ние. Штом не е со сите исклучен како дома можеби е проблемот со вас недоволна комуникација викаш дека е близнак можеби повеќе му е посветувано времето на др дете, некои деца се толку сензитивни што си го сакаат целото внимание за себе, а некои не им ни треба.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Na koja vozrast gi izvadija i kade. Nas na 2ipol samo vo Sisitina ne prifatija, site vikaa mal e da pocekme. Vnimanie im e posveteno i na dvajcata, i zaradi toa Vnimanie i pretpazlivost i rabota i tretmani izlegovme od taa sostojba. Sreka imavme sto sin mi prifati se i lesno rabotese i ucese. Od 2 do 3 god posetivme mnogu defektolozi, psihijatri nikoj nisto se ostana nie kako ke resime. Pravev e genetski testovi i dnk i rnk, kariotip, enzimi, minerali, vitamin proteini, magnet na glava se e ok. Terapija ni vitaminska nema koj da ti dade od tuka od nasite doktori. A i da ti dade terapija za zal vo apteki te ja nema.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    На клиника ама таа што оперираше веќе е во пензија за жал. Мислам дека детето е сосема во ред, а ти треба да се опуштиш малце.

6. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.734
    Допаѓања:
    6.723
    Дали др. Драгослав Копачев работи приватно сеуште?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anne 1707

Anne 1707 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Zdravo
    Dali imate iskustvo so g-Life? Ako sakate da spodelite.

8. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Што и да правите немојте да одите во Центар за стимулација, раст и развој "Старс" во Велес.

Гледаат само пари да земат, однос непрофесионален, неетички и некултурно однесување, ме извреѓаа зошто детето ми било аутистично според нив,а не го ни прегледаа, ми изнапишаа цел список на работи, кои требало демек да ги проверам исклучиво во Синлаб, не во Авицена, од авион се гледа дека соработуваат со Синлаб!!! односот им е како на пазар!:@

Непрофесионалност од највисок степен. Ми рекоа преглед ќе чини 1000 а наплатија 2000 ден. (n)За разговор од 5 минути во кои ме вреѓаа исклучиво мене, а со детето ништо не направија ниту го погледнаа.:!:

Последна измена: 14 март 2024
    На Ana Bela1234, *Ench@nted*, Снегулк@23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    не ме сваќајте погрешно,со секој респект кон одредени професионалци вклучувајќи го и наведениот,ама од тоа “познатите” шеми посебно во Скопје во кој само се земаат пари на маката на родителите,немаме добра иднина за децата.
    Копачев е пензиониран,мислам дека работи дома.И патешествието почнува од симпо, каде нормално нема кој да го прочита еег-то,па ве праќаат најпријателски кај одредена особа која повеќе не Работи тамуповеќе, за таа/тој да го види и прочита еегто. Потоа барате односно некој ве советува за одредени кај логопеди кои се и наставници односно стручни соработници по училиштата и центрите и нормално работат и дома на црно,па после на магнетна со препорака во одредена приватна установа,па еден куп додатоци на исхрана кои месечно ќе ве чинат по 100 евра и така.
    Системот не функционира.
    Прво педијатрите не се замараат да од старт препознаат дете со потешкотии во развој,па после и со тешки маки да добиете термин во Симпо,ќе се изначекате цел ден чекајќи и тропски од врата на врата и дијагноза за 5минути гледање во дете и краток разговор со родителот а многу повеќе компјутер и папирологика.
    За на крај да ви речат ви треба логопед, ви треба дефектолог, ви треба незнам што ама ние не можеме презафатени сме.
    Па во центар за слух и говор за мољакање за логопед ако има термин.
    И така се лута од врат на врата.
    По психијатри кои незнаат како да дијагностицираат и да помогнат на родителите и детето ( нормално на извикани се пензионираните кои исто не се замараат, а младите немаат искуство и обука) до многу пари фрлени по безброј доктори,несоодветни лекови и суплементи,а маката и проблемите во школо или градинка со детето си остануваат и на крај родителот оставен сам на себе да се снаоѓа како знае и умее к да трпи

Последна измена: 14 март 2024
    На Pepsii и Zumbulche им се допаѓа ова.
  10. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.734
    Допаѓања:
    6.723
    @majka-majka Јас прашав конкретно за Др. Копачев, ама вие во постот сте изнапишале многу работи и малку не ве разбрав, не сфатив дали велите дека докторот чини или не чини ама сакав да кажам дека во меѓувреме дојдов до информација дека е многу стар и веќе не работи. Веќе не бил добар со здравјето, ми кажаа и луѓе што последен пат го виделе на еден настан дека не се држел добро воопшто, и можеле да му се јават ама нема да го добијам она што го очекувам. А и да, жално што треба да малтретираме луѓе од по 80 години од што не останаа професионалци во државава...

11. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.128
    Допаѓања:
    4.437
    Потврдувам, јас во скопје бев кај нив Катастрофа!!!

На majka-majka и Pepsii им се допаѓа ова.
  12. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.015
    Здраво, сакам да прашам дали има некој детенце со АДХД? Се сомневам дека моето има, па да ми објасни кои се чести симтоми, многу зборува, поставува прашања но стоп, кога се возбудува и радува многи мавта со рацете има 4 години, оди во градинка многу е брбрлив само збора, знае и малце англиски, учи за во градинка стиховворби нормално, но дали има место за паника што ги има другите симтоми? Прозборе нормално на две години, сега уста не запира и тешко се изморува.

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.775
    Допаѓања:
    40.575
    Зошто за паника?

14. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.015
    Па кога изразува радост мевка премногу со рачињата и скока за ситници, значи не обично мавкање туку она многу тоа од мал го правеше сега има 4 и сеуште тоа го прави, и како да има премногу енергија, прашав психолог ми потврди дека така ја искажвал радоста преку мавтањето со рацете, јас се сомневам дека има АДХД.

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    5.749
    Не сум експерт ама мафтање со раце нема врска со адхд. И адхд е сериозна дијагноза која се поставува на поголема возраст (7+) затоа што симптомите на помала возраст не се специфични зашто може да се работи и за нормално однесување на дете. Пошто децата се хипер и чудни и без дијагнози. Ако тоа што многу збори и мафтање со раце ти се единствени "симптоми" тогаш веројатно проблем е што премногу го анализираш а не дека има детето проблем.

На H.VAGA, Freckles., lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    АДХД обично е пропратен симптом и на други состојби.

дали сте прочитале за stimming?
    Можете на you tube да го пребарате да водете како изгледа.

Битно е дали знае да се заигра и да сконцентрира т.е внесе во игра подолго од 5 …10 минути?

дали гледа цртани или претстави и ги следи во целост?
    Зошто раздвиженост е едно а друго е адхд,мислам на тоа што велите дека зборува постојано не сметам дека е страшно.
    Треба да знаете дали е постојано во движење потребно ме потребно? Дали седнува да јаде без да има придружба од мобилен/таблет? Дали си легнува,заспива во одредено време и дали спие убаво во текот на ноќта како и попладневни среќни.

Како и да е,намалете гледање ТВ односно телефони ако му се достапни повеќе од потребно време и пред се благи работи и тестенини(леб,паста,кифли …и итн)
    Потоа следете го.

децата имаат енергија која треба во игра дружење и во природа да ја потрошат.Понекогаш и тоа се случува.

На LUCI 99 и Antebellum им се допаѓа ова.
  17. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.093
    Допаѓања:
    9.405
    Прво исклучи му телевизор и мобилен од употреба, се што има брза слика. Детето губи концентрација од брзите слики, детето нека почне да троши енергија на корисни работи, цртање, боење, коцки, трчање, макар и да реди камчиња.
    Второ не кревај паника, ако ти е потребно за да се смириш однеси го на лекар, ама телефонот и телевизорот да му ги исклучиш барем еден месец.

На LUCI 99 и majka-majka им се допаѓа ова.
  18. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.015
    Игра игри се заигрува повеќе од пола саат, кога гледа цртани ги прати и раскажува што се случува, не е изложен многу пред екран само некој пила саат гледа цртани има одредено време кога да гледа.

На majka-majka и Antebellum им се допаѓа ова.
  19. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.093
    Допаѓања:
    9.405
    Значи тебе те маваат трипови, олабави се.

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    одлично.Само следете го детето

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.