1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Затоа што можеби детето повеќе зборува без ваше присуство. Еве јас на мојот што и да му кажам за инат прави се мое да негово не дури и во полусон. Додека вујко баба дедо чичко стрина сите што и да му кажат слуша. Со мене е на нож буквално.

На Pepsii му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    616
    И кај нас сеуште ништо не дијагностицирале. А се сомневаат дека можеби е на некок спектар.
    @Yowannty какво тестирање ? Мене ми рекоја не се фокусирај на дијагнозата туку на напредокот. Третманот е тој. Битно е на секоја разбвојна проценка дека покажува одење напред.

На danichap, Yowannty и majka-majka им се допаѓа ова.
  3. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    616
    Мајка,гаси екран. Во прирофа два три саати во денот. Трчање и скокање. Фокус према нов вокабулср ,букви и бројки секско на школо ќе учи.
    Дефектолог обавезнооо. И мора да биде без тебе таму затоа што мора само еден афторитет да има додека му траст часовите. Воопшто да не ти е сомнително.
    За наредби од нај едноставни ќе почнитр. Како ајде затвори врата. Стави топче во кошничка.ќ и т.н
    Кога сака да пие или јаде или некоја играчка да бара нема да му дадеш одма туку најмалку неколку минути ќе му кажуваш дај дај и показен гест со ракат ќе правиш за барање на нештото. Секој ден така и за се. Вашето дете нема проблем со формирање на зборови и искажување. Мора да се научи дека кога му треба нешто треба да каже ДАЈ. Ова е само еден пример.

На katarina5 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Ама не се добри дефектолозиве не се способни, зашто да не бидам во ходник да слушам можеби ќе ми го малтретираат детето а јас неможам да слушнам нема да можам да му помогнам, а и не знае да каже што правеле.

5. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    616
    Како бе да го малтретираат?? Од каде си мајка? Зошто такво мислење имаш?

едит: како тоа не се способни? Имаш некое искуство со нив?

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.353
    Допаѓања:
    182.500
    Не знам какви точно, потребна ми е оценка и мислење од повеќе експерти прво, па понатака ќе се одлучува.

7. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    Искрено немој да генерализирате кај дефектолози те.Многу повеќе знаат и умеат за разлика од доктори еден куп и специјалисти.Точно има незаинтересирани и несоодветни знам од искуство и од луѓе што ми се пожалиле ќ па ги смениле ама не се сите такви.Кај мене да не беше дефектологот кој едвај го најдов немаше никаков напредок да има.
    Сепак ако ти е страв за безбедност на детето не барај дефектолог кој работи на црно односно дома или дома кај тебе.
    Си им центри си имаат опремени работни простории со сензор и соби. И што ли уште не и во принцип никогаш родителот не седи ниту чека таму.Пробај па ќе видиш

8. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.449
    Како да ти го малтретираат детето? Тогаш дома чувајте ги и едуцирајте ги. Свашта

9. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Може да препорачаш дефектолог? Или клиника.

10. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    Можам за Скопје,тоа е центар КРИК кај Уранија.За други градови незнам

11. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Колку чини од прилика и колку пати неделно го носеше по колку време? Смеам ли да присуствувам како родител?

12. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    Не знам колку чини и за другите прашања обратете се таму прашајте.

13. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Па дека се пофали си го носела детето, мислев знаеш ок ќе прашам.

14. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    ЈВие баравте препорака јас ја дадов.Тоа не значи дека нема и други добри.Да сум го носела детето ам тоа беше многу одамна,цените сигурно не се исти и незнам дали ќе дозволат родител.Таму немаше родители да чекаат.Прашајте разговарајте и сѐ што ве интересира ќе ви објаснат.

15. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
  16. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Screenshot_20240402-215510_Facebook.jpg

На majka-majka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Aleks.@

Aleks.@ Нов член

Се зачлени на:
    9 април 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Dali nekoj ima koristeno Refine kapki kaj deca so simptomi na autizam?

На Armelija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. donii_27

donii_27 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Здраво би сакала и јас да знам дали некој ги има веќе користено и дали има некој ефект? Имам прочитано на повеќе места дек помагале кај деца со доцен развој на говор и аутизам.

На Aleks.@ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Beti2023

Beti2023 Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Здраво мајки , веќе почнувам да бидам многу загрижена за развојот на синчето , прочитав речиси се во тема , и пак не сум на чисто , 2 детенце ми е , со првото не сум имала вакви грижи ама ако може да ми додадете ваше мислење и насоки би била благодарна .
    Детенцето е 1 год и 4 месеци преоден на 1 и 2 месеци . Зборчиња не кажува , гласови испушта како да да , ба ба ,та та , ама не со намена . Каде е мама тато бато не покажува за дојди кај мама , доаѓа ама не секогаш . Сака да си игра и сам и со деца , обично кога е со деца се вклучува во игра , сака да ја земе играчка , ама ме загрижува што ретко се врти на име , ако истурам играчки направам нешто ќе дојде да ми се придружи речиси секогаш . Многу весело дете е враќа со насмевка кога ќе го задене било кој, кога сме на гости се врти да провери кој како што , исто ме загрижува што кога е многу среќен како да се вкочанува се смее и стиска дланки . Ред со спиење јадење нама проблем како од книга,ајде надвор оди накај врата ,дај на мама ако нешто држи во рака подава ама не секогаш , Дали има простор за грижа , каде да се обратам прво , и споманав матичната вели мал е , има контакт со очи покажува интерес за околината . Ве молам за совет

На Mumoftwo30 и majka-majka им се допаѓа ова.