Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.130
    Допаѓања:
    4.439
    Ако имате немир и сомнеж не чекајте, не се ослонувајте на матичните, мене матичниот ме убедуваше дека е во ред до 2-3 години да не зборува
    Дали покажува со прст?
    Ако сакате да бидете мирна отидете на преглед кај постручен доктор

На Mumoftwo30 и majka-majka им се допаѓа ова.
  2. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    Здраво,
    Многу пати имам напишано дека педијатрите се не едуцирани целосно во МК за рано препознавање на состојби на спектарот и затоа цврсто се држат за контактот со очи,како да е универзална карактеристика на аутизмот кај сите деца.Не е точно дека немање контакт со очи значи аутизам.Аутизмот,аспетгерот високо функционален аутизам може да се манифестира со контакт со очи и со вербален говор и сл.Моето дете имало и контакт со очи и говор и се.

тоа што го опишуваш не мора да е аутизам.Има деца што подоцна при зборуваат,но може да е поврзано со доцен развој од други причини кои треба стручно лице да ги каже,ако ги има.
    Дали си игра тематска игра со другото дете? Дали следи цртани и знае да препознае ликови и приказни? Дали покажува со прсте кога нешто бара и вели дај? Дали кога има играчки знае д ги препознае и да си игра со нив согласно нивната намена? Дали се обидува да го одговори своето име кога ќе го прашате како се вика? Дали прати команди? Дали знае да игра криенка? Дали прифаќа нови непознати луѓе во својата околина или се вознемирува или е незаинтересирано ако му пристапат? Дали имитира животински звуци пр како прави мачето да рече мнау,како лае куќето да рече ав ав….
    Малечко е,видете му ја и моторџијата и стимулирајте го говорот.

На KuklickaSk, Mumoftwo30 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  3. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    4.457
    Мајка за се добро кажа. Но дете од година и 4 месеци некој работи од кој ги наброја е тешко да ги напрај.

На H.VAGA, mariz, LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Beti2023

Beti2023 Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15

Ви благодарам многу на објаснувањето,за игра со братчето игра возење количка , ако си ја најде количката и ја види стазата за колички знае како да ја вози по неа , кругчиња знае дека треба да ги нареди на стапче , ме загрижува што ретко се врти , ако сака несто а не можи да го земи станува и ме бара со поглед да му помогнам, ако сака играчка што можи да ја дофати си ја зема , ако му се насмевнам враќа со насмевка , со непознати нема проблем , дури очекува да му се обратат ги гледа , ама за испуштање зборови не , дали имате искуство каде прво да се обратиме , дефектологија? Читав и за др Дума , или Владимир трајковски , како се прави таа проценка ,

Ви благодарам на споделено, каде првен се обративте нешто ме копка не сум мирна , си мислев да следам и да почекам до 18 месеци , гледам повеќето со таа возраст веќе може да се направи проценка и да се работи со детето , исто читам гледам како да стимулирам ако имате некое искуство споделете

На majka-majka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    Од мое искуство,не знам каде СА се обратите во мк,жалам но тоа е мое лично искуство.За Горан Трајковски од дефектологија незнам што да ви кажам,јас немам добро искуство.Ако Ве загрижува побарајте упат од матичната за во СИМПО,незнам како точно се вика институцијата центар за ментално здравје и сл…и почнете од таму.Сепак важна е работата со детето т.е брзата интервенција.Подобро најдете дефектолог ако треба отколку да тропате по безброј врати.Ама почнете од симпо во Скопје.А дефектолог ако треба,најдобро да си платите сами него ли да чекате од државата.И што порано тоа подобро.
    Мислам дека ќе биде добро,Ви посакувам се најдовбро.Ако Во треба приватен совет пишете во ПП.

6. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.383
    Нели вршат во Калинка дијагностика, мислам соработуваат со логопеди психијатри имаа и сензорна соба.

На Снегулк@23 и karak им се допаѓа ова.
  7. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.130
    Допаѓања:
    4.439
    Симпо не го препорачувам нема стручен кадар

На majka-majka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. majka-majka

majka-majka Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    37
    Да за тоа сте во право, но јас додека бев во МК немаше друго место каде.Не знам сега каде може да се направи проценка

9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    6.479
    Мајка јас мислам дека е рано. Моето тек сега на 19 месеци почна да кажува повеќе зборови со намена, претходно изговараше некои ама не секогаш и мислам дека не го знаеше значењето туку нас што не слушаше. Јас би почекала уште некои месец, а во меѓувреме екрани на минимум и повеќе зборување пеење читање. Пробај пример рам сам са да ја играш да видиш дали ќе те имитира и слични активности некои. На таа возраст е најбитно наши лесни движења да имитират.

На Снегулк@23 и H.VAGA им се допаѓа ова.
  10. Beti2023

Beti2023 Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Можеби , можеби и јас претерувам, дома кога е го довикувам цело време кога се врти кога не ,надвор кога сме приметувам дека повеќе реагира на име , со други луге сака да се дружи, стравот дека нешто се случува а секое дете не се развива исто, може јас повеќе да анализирам , со братчето се радува не е отсутен , ако нешто се случува околу него приметува , ту благодарам многу за споделеното, екрани речиси и да не користиме , ако пуштам најмногу 10 мин песнички на македонски , може и да почекам до 18 19 месеци .

На majka-majka и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  11. ivairiev

ivairiev Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    6
    apsolutno ne bev protiv vakcinacija no od licno iskustvo na svoja koza. Sinceto sega ima 6 i pol I e ok Fala bogu no so mnogu trpenie I rabota... Do 16 meseci premirno detence so govor top napredno. Po primanje na mmr moja greska ha 16 meseci pandemija bese posle 2 ned drugo dete, prestane da jade, tantrumi nervozi za na 4 god ustanoven adhd. Doktori ne sakam da imenuvam kazaa najverojatno genetski da no inicijator za pojava na adhd Mmr. Deteto e ok sega no mn rabota, nervi, is hrana mene ako me prasa te NE. Imam 3 detence NE nikakva vakcina.

Последна измена: 23 мај 2024
    На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    688
    Јас мислам да си веруваш на интуиција, јас со прво дете, единствено поради тоа што до 18 месеци не збореше го однесов на логопед на проценка, логопедот освен за говорот прави целосна проценка, барем кај нас беше така, не сум донела подобра одлука, од 19/20 месеци почна да оди за стимулација на говор и е одлично, пред тоа беше нервозен затоа што не може да каже, а е веќе голем знае што сака, сега веќе на скоро 2,5 години можеби напредокот е од работа, можеби затоа што му е време да си збори и скоро ги стигна врсниците, што за мене беше многу вашно. Битно, немој да чекаш за ништо, првиот совет што ми го дадоа беше логопед после 3 години, па нервозата, притисокот и чекањето може само полошо да направат и за семејството и за детето. Кај сакаш, може и само логопед, може детски психолог, дефектолог, верувај ми дека само ќе си олесниш :)

На Mari-Li, majka-majka и Dentina им се допаѓа ова.
  13. Beti2023

Beti2023 Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Дали може да споделите каде ви ја направија проценката?
    Дефинитивно ќе го носам , само совет од каде да почнам , сега пред два дена бевме за друга причина кај педијатар и и ги кажав стравовите , таа вели , еве следи како разговараме , мал е рано е , ама јас не сум мирна баш поради ова што напишавте , цело време тоа ми е во мисла тој е година и 4 и пол месеци , веќе размислувам да закажам .

14. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.015
    Дефинитивно е мало за проценка, дури по третата година може да се прави проценка и долго време треба да се прават проценки и следење за ако има нешто да се утврди. Сепак е мало, не грижи се.

15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.896
    Мајка, што правеше кои симптоми ги имаше на адхд?

16. ivairiev

ivairiev Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    6
    mesana tip impultivnost hiperaktivnost. Najdobar psihijatar za adhd dr Silvana Markovska od Brain arc so. neurofidbek I vitamini I sport fudbal vo nasiot slucaj, positive parenting... Za ova treba posebna tema ako ne se tretira navremeno moze da bide visokorizicno vo ponatrmosen razvoj. Inaku vrz is Nova na QEEEG go vostanovija a site mi velea ne miren razgalen a ne e toa...

17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.896
    А сепак подобро можеш да ми опишеш, мислам накратко какви работи правеше?
    Не застануваше мирно, беше цело време во движење, немаше фокус, тоа е тоа?
    Ме заинтересира чисто да споредам кај нас.
    Сигурно и нетрпеливост имал вашето...

18. ivairiev

ivairiev Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    6
    tantrumi hiperaktivnost ne tolku naglasena razdrazlivost hipperfokus mn se voznemiruvase... mora detalna procenka defektilog psihijatar sea e ok ama mn rabota impultivnost I neterpelivost epten

19. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    5.411
    Hoperaktivnosta i ne e lesno da se vostanovi deteto sekako do 8 godishna vozrast koga stanuva zbor za hiperkaktivnost se menuva.
    - dete koe e hiperaktinvo staveno vo edna nova prostojija ke gi zapamti site delovi
    - dete hiperaktivno na dadena zadaca donesi mi od soba taa i taa igracka do soba ke zaboravi sto ste mu kazale
    - dete hiperaktivno treba da ima isti odnost na 6 potvrdeni raboti vo dve razlicni sredini ( toa znaci isto da se odnesuva vo gradinka i doma) .....
    I red drugi simtomi osven temperamentot i neposlusnosta.

На Zumbulche, mal.ecka, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Анас9528

Анас9528 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    10
    Zdravo dali znae nekoj dali ima ADOS-2 test vo makedonija? I ako ima kade pravat i vo koj centar.