Дали има шанса дете со знаци на аутизам да се опорави? Бевме на многу места сите велеа само многу работа. Вчера др Филип Дума ни рече дека детето е со знаци на аутизам исто ни го прекина и сирупот Депакине. Рече дека нема потреба од шетање по болници само многу работа со детето.
Mnogu ljubov mnogu rabota mnogu trud mozam da kazam se pomnozeno so 2. Rabota so strucni lica i sledenje nasoki sekako ke ima napredok i dokolku e rana intervencija razgovor otvoreno so cela sredina kade deteto prestojuva i glavata gore ne e ni prvo ni posledno dete so razvojni poteskotii. Sto poveke se socijalizira tolku poveke ke napreduva. Zn deka boli cel onoj moment na samopriznavanje mnogu solzi mnogu nervozi mnogu nepospieni noki no kako roditeli dolznost ni e maksimalno da bideme pokraj toa dete vo sekoj cekor.
Во Август е на U9 па треба да видиме што и како понатака. Ми рекоа да однесам мислење од градинка. Ќе сакаш да ми кажеш што тестирања правите? Може и во пп.
Нема врска тоа со аутизам конкретно. Тоа се редовни задолжителни прегледи во Германија за секое дете со кои се следи нивниот раст и развој. На пример U1 е првиот преглед по раѓање, а U2 е прегледот пред испуштање од родилиште. U3 се прави на 3 месеци, U4 на 6, U5 на 12 месеци. Потоа следните се на година деновите околу роденденот. Со тоа што по 3тата година, прегледот се прави во два дена. Првиот ден е редовен преглед како висина, тежина, класичен преглед, вториот ден прегледот е многу битен, затоа што вклучува дополнителни тестирања. Секое дете добива термин само за него и нема други деца, за да нема дополнителен дефокус, и се прават разни тестирања со цртање, боење, дали знае да напише нешто, разговарање со педијатар, изговарање покомплицирани зборчиња, броење, исто се проверува и слухот, односно се следи дали детето се развива соодветно годините.
Majki na decinja so autizam, sakam da prasam od vase iskustvo sto konkretno mislite deka najmnogu pomaga ili na vas vi pomognalo za pottiknuvanje na govorot. Sin mi e 5 godini, od 2,5 godini odime na vezbi, ima ogromen napredok na sekoj plan, samo so govorot tesko. Ne znam veke uste sto da napravime, genetski, neurofidbek, tomatis, logoped, suplementi, se sme sledele preporaki...
Sakam da Ve prasam koj vi preporaca neurofidbek?Dali deteto ima dijagnoza autizam?I Dali toj neurofidbek se pravi so predhodno podgotveno eeg?
Neurofidbek preporacu a logoped ili moze da si pobarate sami. Neznam tocno kolku terapii treba da se napravat za da ima napredok no so nego se gleda razvojot na deteto pokazuva koja hemisvera e razviena vo mozokot. Predhodno nema podgotovki i nema potreba od eeg predhodno. Se stava deteto pred tv zakaceni se stipki na glavceto i deteto gleda vo ekranot.... Taka tie dobivaat povratni imformacii @bickag
Moeto dete docni vo govorot.Ima 4 godini I 4 meseci...Tek na 4 pocna da zboruva...Zborcinja imame ,no recenici seuste nemame..Ppsetuvavme defektolog,Procenkata bese deka docni samo vo govor,drugo e vo red.Odime na logoped isto I logopedot nema somnez...Vika deka deteto ima razvoj I deka so rabota moze da se sredi se....Megutoa ne mi e jasno zosto mislenjata okolu neurofidbekot se podeleni ?Na primer nevrolozite ne go preporacuvaat...Nitu Pak mene ne mi e jasno kako moze mozokot na edno dete da se razmrda sedejki pred monitor od neurofidbekot ...Jas dosta se informirav okolu toa I mnogu strucni I iskusni doktori mi imaat receno ako imas pari za davanje odi...Tie Sto odat daj Boze da ima benefit,zasto Sepak se raboti za dete I sekoj roditel go saka naj dobroto za deteto..
@bickag jas sum ja odnela ednas i togas mi kazaa deka e se ok deka e levak deka i e poveke razviena ednata od drugata hemisfera i deka ke se pusti so govor. Sega sme nepolni 6 za nekoja nedela idni prvacinja so nekoregirani R i L
Da bidam iskrena, neurofidbek pravevme na moe insistiranje. Defektologot ubavo mi rece deka bez dobar receptiven govor ke bide samo gledanje videa, ama jas morav i toa da probam. Inace ne ni baraa da bide uredno EEGto. I da, so dijagnoza autizam e.
Sekoja majka go posakuva naj dobroto za soveto dete,taka da I vie bi go svrtele svetot dokolku bi nasle spas za vasata sostojba...Jas veruvam deka svetot ke iznajde nacin I nekakov lek za ovie decinja....vi posakuvam se naj ubavo I ne se otkazuvajte ♥️
@SanelaS @Yowannty Колку шо разбрав погоре, и вие се сомневате дека вашите деца можеби имаат аутизам? Се извинувам ако не е така, ама моментално сум под многу голем стрес и така иам прочитано. Јас од поодамна се сомневам во тоа и истото и го кажав на матичната. Она ни даде упат за едно место за аутизам али тамо треба да се чека една година, односно иаме термин за следната година. Ми викаше да почекам, можеби ќе оправи ќерка ми, па ај да испитаме уши ова она.... Ама ќерка ми не прозборе. Пред една недела имавме термин кај матичната, и тогаш за прв пат она ја виде ќерка ми како игра и како се понаша. Не ми кажа ништо, но денеска од никаде некаде ми се јави и ми кажа дека ми спремила упат за едно место шо се вика Raum fur Heilpadagogik. Го барав на гугл мапс и доле под него пишуваше social services. Социјално така? Матичната ми кажа дека овие биле специјализирани за деца со посебни потреби и да одиме да ја погледнат мојава. Дали и вас ве имат упатено тамо, или на др место или шо имате правено? Ако може да ми кажете, многу сум испаничена, немам со кој да разговарам за ова и тешко ми е.
Веројатно е место каде што ќе и направат проценка на развој. Ама чекај, ти нели роди исто време со мене негде, не бевме заедно трудни? Нешто такво ми се сврте во глава, може те имам и помешано со друга членка? Малиов има 2 и не збори, ама нормално е на нивна возраст особено во ваква средина каде што растат. Говорот сам по себе не мора ништо да значи, ако е само тоа што недостига. Некои деца и во еднојазични семејства прозборуваат подоцна, после 3, 3ипол години. Многу е побитно дали си приметила да заостанува со разбирање. Дали не те разбира кога збориш. Не мора да збори, ама после 2 години мора да знае да ги препознае животните на пример, да ги имитира, да ги знае боите, да знае да ти покаже со рака што сака… итн итн..