Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.319
    Допаѓања:
    26.987
    Добив упат од матичната за едно место кај шо ќе ја испитаат и ќе ми кажат шо е работата и како да постапам.
    Јас испаничив оти во упатот пише аутизам.
    До сега матичната не ме сфаќаше многу сериозно околу тоа, но некни изгледа увиде дека навистина ни е потребна помош.
    Ќе работам и јас со неа, а ваљда и тое од центарот ќе ми помогнат да го решиме овој проблем побрзо.

На SummerGirl, le.soleil и st-el им се допаѓа ова.
  2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Сепак се работи за многу мало дете и не секое дете има ист развој, се работи со него но не треба одма да се мисли дека има аутизам. Тоа е многу погрешно и може да створи само стрес кај мајката, да се плаши за шо за нешто шо ќе го совлада многу брзо во следната фаза на развојот, на толку мало дете не се поставуваат дијагнози чисто затоа се остава на времето да си го направи своето.

3. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    7.946
    Да, но не може да кажеш не се замарај. Зашто има знаци кои може да укажуваат на аутизам, зборам општо, не се однесува на ниедна членка ова, и ако веќе детето има такви знаци, колку порано се стимулира, толку подобро.

На H.VAGA, SummerGirl, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    616
    Многу е жалосно што и педијатрите истото го прават…

5. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    10.188
    Уф, баш така е, дете на 2 години многу работи треба да знае, поголемото мое не збореше до 2 год. кажуваше по некое зборче со значење, и тоа беше тоа, ама се вртеше на име, знаеше делови од тело да покаже, очи, уши и се останато, редеше сложувалки без помош, и покрај сето ова мн. се плашев за неговиот развој, секаде го носев и во Центар за рана детекција, буквално никаков проблем немаше, освен што кенкаше по цел ден, не спиеше убаво навечер, плачеше за се... ама доста вложив труд и зборував со логопед кои вежби да му ги правам за да стимилирам говор, секој ден сме правеле занимации, 6 месеци буквално секој ден само тоа ми беше преокупација, сега скоро 4 години е, збори се, знае многу работи, многу зборови, итн.

Работете сите со дечињата, и не се откажуајте, и да е аутизам во прашање, има и деца кои што се со аутизам и се доста интелигентни, на пријатели детенцето со аутизам, еве тргнува во училиште.

Како за споредба малото ми е 2 години и 5 месеци, скоро колку вашиве дечиња, буквално се зборува уште од 18 месеци, распознава бои и животни, каде живее, и сл.

Да не должам многу, немав никаква лоша намера само да дадам некоја си охрабрувачка мисла, за дете највеќе боли знам, ама со многу труд и работа, се достигнуваат одлични резултати. :hug::hug::hug::hug:
    @Adidas888

На MamaMara, SummerGirl, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    7.946
    Е па најлесно е тоа да се каже.

7. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    616
    Незнам дали ме сфати ама не е најлесно. Најтешко е кога гледаш дека детето ти има отстапки од развој а педијатарот ти вика ништо не му е мал е , што сакаш ти? И така се врти се во круг и ти си параноична мајка додека не дојдеш до нормален педијатар.

На H.VAGA, SummerGirl, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    7.946
    Па баш и тоа го зборев. Педијатрите воопшто не се замараат. А многу е важно детето да биде стимулирано што е можно порано, затоа што пластичноста на мозокот во детството е најголема, така што има најголеми шанси за напредок.

На SummerGirl и MamaMara им се допаѓа ова.
  9. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    616
    Мн мн жалосно . Јас сменав 3 педијатри за дома да не ме гледаат како психопт и по првиот преглед денешната негова матична ми кажа да си носам дете на пеоценка среќа и таткото негов беше на прегледот.

На MamaMara и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. Akela

Akela Нов член

Се зачлени на:
    8 септември 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки … Јас сум нова во форумот и сакам нешто да се посоветувам со вас и да споделете ваши искуства … Имам детенце кое има 6 години и сега почна прво одделение … Хиперактивно е има отежнато поврзување на реченици .. Па сакам да ве прашам дали некоја од вас ги има нарачано капките Refine i Enhance што ги продаваат на Instragam што помагаат кај деца со аутизам хиперактивни деца, деца кој имаат проблеми со говор
    Ве молам доколку некој има искуство нека го сподели
    Ви благодарам …

11. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.343
    Допаѓања:
    5.893
    За хиперактивност се работи со дефектолог, а за говорот со логопед. Доколку е потребна терапија доктор ќе ви препорача. За дете се работи, не се лажете со квази лекари по интернет.

На JoyJoy, MamaMara, strelec231992 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    I Jas prasuvav za niv do pred nekoe vreme,no ne naidov na odgovori deka nekoj videl podobruvanje od niv,site onie svedostva na internet mislam deka se namestena rabota.Za sostojbata na vaseto dete I toa Dali treba da zemam nesto naj dobro da se konsultirate so strucno lice.Nas na primer logopedot ni preporaca Molers maslo o toa go pieme I mi rece deka sekoj lek ne e za sekogo..Dve deca ne se isto,sekoe si ima razlicna sostojba...Naj dobro sovet baraj od logopedite ili defektologot.Dali detwto ima ADHD?

На JoyJoy и Лалина им се допаѓа ова.
  13. MamaMara

MamaMara Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    29
    Ve citam i isto kako za moeto dete koga bese 2-2,5 godini da pisuvate. Prvo dete mi bese, ama imav intuicija deka nesto ne e kako sto treba. Kako taka se naucile cekaj majka do 3 godini, rano e.
    Nie od 2,5 pocnavme so rehabilitacija i so mnogu rabota ima i napredok. Gi trgnavme pelenite, nadmina senzorni problemi, se smiri odnesuvanjeto, napravi kontakt, odi vo gradinka i si igra so deca, razbira, edinstveno slabo ni odi so govorot.
    Inace jas poslusav sovet da ne fiksiram na dijagnozata tuku na deteto i promenuvav se sto ke mi kazese defektologot, a potoa i logopedot.
    Na pregled bevme na nekolku mesta, moze deka mi bese tesko da prifatam, ama drzavna si e drzavna.
    So mnogu trpenie i vezbi i vie ke bidete dobro!

На JoyJoy, Лалина, Mihaela123456 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Armelija

Armelija Нов член

Се зачлени на:
    14 октомври 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Jas mozam da ti dokazam deka deluvaat. Mnogu ima takvi pozitivni iskustva, ne e prevara

15. KateKaterina

KateKaterina Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    14
    Здраво
    Дали некој бил во Atlantis Belgija за терапија со Tomatis метода и Brain mapping?
    Доколку да,би сакала да споделите искуство
    Thanks

На MamaMara и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  16. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    28
    Имаш група на фб се вика Posebni roditeli и таму имаш многу искуства за во Аtlantis Belgija кои претежно се позитивни.

На MamaMara и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  17. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    sakam da te prasam kaj koj orl go vodevte

18. Armelija

Armelija Нов член

Се зачлени на:
    14 октомври 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo. Refine deluvaat i ima mnogu pozitivni iskustva za autizam.

19. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    96
    Објаснете малку подобро ве молам. Имате вие дете па ги давате? Кои конкретно придобивки и разлики ги видовте? Има подобрување во говор,во концентрација ли, во што конретно? На кој начин делуваат? Колку време ги давате на детенцето ако е ваше или ако не е, а знаете кое дете ги користи колку време и кога е видено првото подобрување.
    Овде има родители кои сериозно се загрижени,не знаат кај тераат што се вика и се ќе направат за своето детенце,дај биди конкретна. Ако не, се имаш зачленето само за реклама на капките.
    Неможе од ракав да се дава ништо на било кое дете,така да ако споделуваш искуство дај сподели го целосно.

На Снегулк@23 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  20. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.109
    Допаѓања:
    9.411
    Томатис ја има кај нас во Завод за рехабилитација на слух, говор и глас сега инстутицијава е преименувана во Центар за рехабилитација на патологија на вербалната комуникација.

На MamaMara, SummerGirl и JoyJoy им се допаѓа ова.