Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    26.649
    Ама дали го даваат без рецепта?

2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    За моментално јас кажувам, додека идат на преглед, да не се мачи детето, ништо нема да биде од една доза сируп, можеби ќе и делува и ќе се смири, плус не знае точно дали и се ушите или е друго нешто во прашање

На Bebetoo и Adidas888 им се допаѓа ова.
  3. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    Да, тука го даваат

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    26.649
    Грчеви не се во прашање, тоа знам.
    Мислам дека се ушите оти многу се чепка за нив и за главата во поледно време. А и многу рацете ги пика во уста па мислам да не е некој заб од тие задните ама неможам да видам пошо не ми дава никако. Некогаш и многу црвена станува во обравчињата.

5. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    Јас би дала да сум на твое место, не е само за температура туку и за против болка е

На Mother of 2boys и Adidas888 им се допаѓа ова.
  6. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    3.070
    Колку што знам нема болки после тоа.. син ми само на голтање се жали еве, поточно на интервенцијата од крајниците.

Да те разбирам. И јас давав се но беше безуспешно. Како што имаше Адидас пишано предхотно се водам по тоа, бидеќи минав низ истото. Од секретот во средното уво се прави преголем притисок и детето слуша како под вода, тоа ствара голема нервоза и такво трескање од земја за ништо.
    Не е на одмет и да се даде секако..

На Adidas888 и Kallias2 им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    26.649
    Ај ќе пробаме утре да го земаме ако работи некоја аптека па да видиме како ќе биде. Ако го даваат без рецепта.

На Bebetoo и Kallias2 им се допаѓа ова.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    Па тоа, да. За почеток нека даде може ќе се смири малку дете па после нека испитаат што е и како е. Нема одмет да се даде, нормално

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.665
    Мојава се правеше оп на крајници и после тоа добиваше лекарства за против болка, ниту она ниту другите пациентчиња кои беа со неа, а имаше и на уши што правеа немаа болки и од старт јадеа се.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    26.649
    Дај боже да биде така. Оти тој еден доктор еднаш многу брзо ми збореше оти изгледа се брзаше за некаде и не го разбрав убаво дали зборуваше и за крајниците.
    Ако имаме и со тоа проблем, значи ништо од мојот одмор во Мк :rofl:

11. Silvi00

Silvi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    30
    Исто, има полни 4 години , понекогаш вреска после будење или ако не и нешто е по желба, и тоа трае пола саат, после друго дете е.

На Camille84 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.500
    Допаѓања:
    13.768
    Добро, аутизам дали може да се утврди додека е жената бремена? Јас мислев дека тоа не е можно, тоест никогаш не сум истражувала, е сега, запознав жена што работела со инвалиди, деца со аутизам и ми кажа дека тестови има, но доцна станале достапни во Македонија и таа се сомнева дека нашиот кадар совршено ги чита тие резултати. Дури ми кажа дека се прават пропусти, во смисла, според неа, постарите трудници ги терале да прават тестови, а помладите не секогаш. Друга жена што беше дел од муабетот, има трудна ќерка која има 39 години и кажа дека доста пари потрошила за скапи тестови(ќерката инаку си има работено во странство, ситуирана е), па самата беше во шок, што би правела трудница која е сиромашна и не може да си дозволи да плати. Дали сето ова е вистина или се работи за некои онака површни и паушални муабети? Ако е вистина, богами, бременост и раѓање на дете во државава си бара доста пари, посебно што се шират муабети дека лекарите бараат и мито.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    5.737
    Не е точно. Постојат пренатални тестови кои може да откријат синдроми и мутации. Некои од генетските мутации се поврзуваат со аутизмот меѓутоа не значи дека некој со одредена генетска мутација ќе биде дијагностициран со аутизам, но ризикот може да е значително поголем. Затоа пред дијагностицирање на аутизам се прават цел панел на генетски испитувања. Дека нашиве доктори не знаат да ги читаат, поготово ако искочи некој резултат со аномалија, тоа се согласувам. Тоа е работа на генетички кои тоа им е специјалност да објаснат што мутацијата значи, како може да се манифестира, за што зголемува ризик и сл. Не знам колку имаме во државата такви.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    26.649
    Јас не верувам дека има.
    Да имаше, сега сигурно не би ме праќале од врата на врата, од доктпр на доктор, од специјалист на специјалист, со недели со месеци со години, додека не утврдат аутизам, туку одма ќе му земеа брис или крв на детето и ќе покажеше дали има аутизам.
    Ама аутизмот не се утврдува преку крв или брис или шознам ти шо.
    Тоа ти е исто ко да бараш да ти утврдат дали детето ќе има шизофренија кога си бремена.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.839
    Допаѓања:
    27.830
    За ова можам да потврдам само, другото не ми е познато
    Млада останав трудна, и сите доктори ми рекоа нема потреба од пренатален, и било какви други испитувања дури ни за скриен шеќер не ме испратија.
    И инаку да, поскапички се тие пренаталните ама немам слушнато дека може да се открие аутизам преку било каков тест во Мкд

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.500
    Допаѓања:
    13.768
    Мене женава ми кажа дека нејзини роднини пратиле примерок во странство, си нашле на интернет и платиле 1.000 долари, брзо стигнал резултатот, за една недела мислам. Ама колку има вистина во тоа не знам, тоест сигурно не лаже, но дали е за аутизам или некоја друга аномалија, не знам. Ама 1.000 долари не секоја трудница ги има да ги извади од џеб и не секоја е упатена. Здравството ни е страшно, можат да те уназат од незнаење.

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.012
    Тест за детекција на аутизам во бременост не правеле сигурно, затоа што не постои. Правеле пренатален тест за детекција на хромозомски нарушувања.

На mira.mira, Mumoftwo30, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    3.070
    Не знам дали постои, ама матичната ми спомна дека наскоро таа ќе го имала првиот тест тука што се прави во бременост за аутизам. Искрено јас не и верувам ама ајде:D

На Mumoftwo30 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  19. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    2.824
    Аутизам не може да се утврди со брис, крв или не знам си што. Второ, аутизмот се јавува откако ќе се роди детето, во процес околу негова прва година.
    Може да испратиле пренатален тест, тоа секоја трудница скоро го прави тука исто.
    Не може да се предвиди пред време аутизмот (додека жената е бремена);

На SummerGirl, Mumoftwo30 и Bebetoo им се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.634
    Допаѓања:
    174.889
    Боже боже .
    Што не ја праша како ќе го прави тој тест?!:)
    Светот мака мачи пред 3-4 год со сигурност да ти даде дијагноза аутизам , некоја си наша матична ќе го дијагностицирала уште во бременост.

@Tanjamm да не си помешала даунов синдром со аутизам , т.е да не си грешно разбрала околку испитувањето на другарката

На SummerGirl, Mother of 2boys, H.VAGA и 7 други им се допаѓа ова.