Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.689
    Допаѓања:
    98.441
    Иницијалите дали и се А.Е?:)

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.704
    Мене тоа матичен лекар да ми каже ќе излезам од ординација без поздрав и нема да ме види веќе. Мака мачи цел свет да стигне до дијагноза , ама кај нас имало тест пренатален за детекција, абе ајде, свашта. Дај боже да најдат начин ама сигурно нема прво кај нас да биде.

На KuklickaSk, Bebetoo и le.soleil им се допаѓа ова.
  3. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.570
    Допаѓања:
    9.922
    Не постои тест во бременост кој ќе потврди аутизам, дури има случаеви кога не може да се препознае ни до 2, па ни до 6 години.
    До 6 години не ни може кај секого да пишат дијагноза аутизам, под сомневање дека е во аутистичен спектар, да.

На SummerGirl, Bebetoo и Adidas888 им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.772
    Допаѓања:
    22.731
    Ако имаше тест што потврдува аутизам во бременост, досега ќе го имаше, не сега да се воведува. Да, за Даунов синдром што се открива пренатално, сите знаеме дека е патолошки, ама не и за ова.
    Не знам на каков се мисли, дали генетски, дали по биохемиски параметри ама луѓе, еве иако немам големо искуство на полево, ви кажувам дека аутизам е многу комплексна работа, особено ако пробаш со генетски тестови да го откриеш. И кај тие деца кај што ќе се открие "нешто" (и тоа зборам деца родени, со веќе развиени симптоми), не можеш да знаеш дека баш тоа и тоа е причината зошто генетски варијанти ги има милион, и патогени и непатогени и непознати и познати.
    Преку ноќ со еден тест никој не открил аутизам.
    Родители одат од доктор на доктор, од тест на тест и многу пати и самите генетичари се со врзани раце оти класификацијата на мутациите се одредува според светска статистика. И таа статистика се менува секој ден.

Едит
    Ја од срце посакувам на секој родител да му олесни душата, да најдат и причина и терапија и све оти сум им гледала во лице кој товар го носат. И затоа не е во ред доктори да фрлаат од ракав вакви небулози. А ви кажувам и дека голем број доктори не знаат детално генетика, сме го гледале тоа и по пациенти што ги праќаат.

Последна измена: 16 ноември 2024
    На SummerGirl, LiquidLuna, Mother of 2boys и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.497
    Допаѓања:
    13.751
    Не знам, женава многу работи кажа, само слушав, ново ми е тоа. А Даунов може да се детектира во бременост?

6. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.772
    Допаѓања:
    22.731
    Може

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.497
    Допаѓања:
    13.751
    Чекај сега, ако тоа може, зошто по медиуми има млади мајки со мали деца со Даунов? Пак нешто некаде затаило? А се мачат родителите навистина.

8. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.772
    Допаѓања:
    22.731
    Даунов се одредува или со неинвазивни пренатални тестови (од крв) и тоа тука се одредува ризик од трисомии. Ама ретко се лажно позитивни овие тестови. А инаку конкретна дијагноза се прави од амниоцити.
    Не знам зашто има, веројатно не сите прават тестирања или едноставно одлучиле да го родат детето.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.634
    Допаѓања:
    174.889
    Веројатно затоа што не направиле пренатален тест , Мада веќе и добар доктор уште во 11- 12та недела може да утврди дека плодот е со индикации за Даун .
    А неретко има родители кои и при знаењето дека плодот е со аномалии (Даун ) решаваат да си го задржат детето ,т.е мајката одбива да изврши киретажа

10. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    3.070
    Да :rofl::rofl::rofl::rofl:

На Mumoftwo30 и Emy867 им се допаѓа ова.
  11. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.689
    Допаѓања:
    98.441
    Знаев:D
    Кај неа НЕМА ШО НЕМА:!:
    Обична лажачка и оговарачка, а па кога и го видов односот со вработените...не знам како издржуваат тие пусти таму.

На Bebetoo и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.055
    Допаѓања:
    24.304
    Од Битола е?

13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.689
    Допаѓања:
    98.441
    Ц :)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    3.070
    Да, но според мое искуство како што гипоминав сите, најдобра е. Со нејзина заслуга сега сум мајка. Експерт е за мене.

15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.689
    Допаѓања:
    98.441
    Секој со искуството.
    Ете мене ме расплака во 9ти месец до степен да се тресам, почна да врти телефони КАКО ТОА НА ДРЖАВНО МИ ДАВАЛЕ извештај за клексани, ФОНДОТ ПРАВЕЛ ПРОБЛЕМИ, па дојде до тој момент каде под нејзино влијание (приватни другачки) онаа шо ми даде извештај на државно, да ми се јавува ЗА ДА ГО СКИНАМ!

И ниеден нормален доктор не прегледува по ноќевите во ниедно време и ниеден нормален доктор не те остава цел ден да чекаш да ти се јават за термин пола саат пред истиот.
    Никаде не се закажува само датум, а после на датумот да си врзан цел ден и да чекаш повик - АЈ ДОАЃАЈ. И кога ќе појдеш пак ќе дремеш и ќе чекаш. Јас ова само кај неа го имам видено. Во клиники како Систина, Ремедика, Плодност каде цела Македонија па и од соседни држави оди народ, закажуваш месец дена однапред со точен час, ама каде, тие се ситни риби за неа.
    Како ли го измисли ова да ми је знати... закажи датум, час непознат (facepalm)

Јатрва ми ја има прегледувано во 02ч по полноќ. Не знам само со кој памет па тие се закренале во тоа време.

Последна измена: 17 ноември 2024
    На SummerGirl и Bebetoo им се допаѓа ова.
  16. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    1.928
    Готово сватив за која станува збор, како нова во градов ми ја препорачаја незе и со првото ја пишав за матична. Еднаш така на закажано ме викна во 11 вечерта и прегледот беше дури во 3 по полноќ.... сега се чудам со кој ум сум чекала... не ми гледа ко арна со умо без врска муабети прај само и оговара. Ко ми рече за приска да прам и ко и спомнав на државно, партал ме стори со муабет ќе ми идиш после ќе ми плачиш и слично...

На Joanna28, Emy867 и bickag им се допаѓа ова.
  17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.449
    Допаѓања:
    8.070
    Што не ја пријавите?
    Да ми рече да дојдам на преглед во 23 или 3 сабајле, по дифолт знаеш дека е некоја со тешка дијагноза.

На mira.mira, kozuf, Joanna28 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    6.652
    Оф топик муабетов ама во широк радиус ја избегавав спомената докторка, баш ради тоа прегледување на пола ноќ. Од искуство на колешки, втора опција беше да им се јави во работно време и да е, доаѓај за 15 минути си на ред.
    Па чекај златна, не сум јас на дугме, дали секогаш можам да излезам од работа оти тебе ти текнало така.

Бар гинекологот кај што одев/м за термини е закон. Максимум што сум чекала е 10-15 минути надвор од закажано ако е покомплициран случај пред мене или дошла девојка со болки, крварење и слично што е поприоритетна.

На Emy867 и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    затоа што не секој би прекинал бременост доколку го има тој плод синдромот.

На mariz и TammiB5 им се допаѓа ова.
  20. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    3.070
    Малку оф топик заминавме, нека ни го преместат муабетот во соодветна тема.

Се е точно што кажуваш, и мене ме прегледува толку доцна, проблем ми е со дете така доцна сега, но јас такви искуства со неа немам, со сите други матични во градов го имам тоа искуство кај што си одев расплакана, до степен една докторка да ми каже дека јас неможам да имам деца, друга да ми каже дека сум се напнала за дете да одморам малку..
    Со мм имавме од секој аспект проблем, па дури и еден јајцевод изваден имам, проблеми со пролактин, тсх, спермограм, и тогаш не ни знаев дека постојат мутации и клексани. Кога појдов на консултација до денот кога забременив имаше точно месец ипол кога ми среди се, еве го дечко од 2 години е. Затоа замижувам на се останато, според мене жената е закон, а знам дека секакви случки има.