Аутизам кај децата

Discussion in 'Дете' started by Hipica, Apr 16, 2011.

1. eliesaab

eliesaab Популарен член

Нема гаранција дали ќе биде со даунов дури некоја да роди и помлада. Исто знам таков случај каде жената раѓа релативно млада, одлучува да го задржи и тоа е тоа. Следното нејзино дете нема даунов. Непишано правило е дека жена околу 40-те години има зголемен ризик од неможноста да забремени итн. ама не мора да значи дека ќе биде со даунов. И над 40 жени раѓаат нормално, не секоја има проблеми. Често и докторите грешат, каде кажуваат дека плодот е со аномалии па се раѓа без ништо од тоа.

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Не постои тест за потврда на аутизам во бременоста, никаде во свет.

Skyler81, mariz, Tanjamm and 6 others like this.
  3. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Не сакав стресови во бременоста, и од самиот факт дека немаме баш голем избор во внатрешноста...
    Немав никаков проблем во бременоста се беше како по книга, затоа неможам многу да кажам.. Меѓутоа ја сменив од горе наведените причини. Е сега како ќе се покажи другава докторка ќе видиме. :D

Bebetoo likes this.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Еве уште една истрауматизирана ради вриштења.
    Лани пикот беше. 3 години лани, па пола година вриштеше, секако не секој ден, ама често беше.
    По дремка, се буди човечето и вришти се корне, да ти е страв да се доближиш. Навечер исто така, сред ноќ траорни крици.
    Со страв го заспивав за дремка, знаејќи после што ме чека. Една сцена таква грда, напната, дали да го разбудам, дали сам, исто ми се фаќаше, и кога ќе почнеше, по 20 минути.
    Јас такво нешто немав видено досега, еве и внучиња имам, немаа нешто така.
    Цело време со мисла што му е, зошто вака, кај згрешив. Во градинка кога дојде време да остане со спиење, се мислев како ќе биде, ќе им вришти таму. Дента ја прашувам негувателката, вели не, супер беше, си стана нормално. Јас :wasntme:
    Значи можело.

Сега, 4 и пол години, ок е. Да не го подречам, аман.
    Помина само од себе.

Кај вас како е?

tanna13, Zumbulche and Camille84 like this.
  5. Camille84

Camille84 Истакнат член

За нијанаса е подобро, ама после пладневни дремки уште знае да се лути, да се крие, да не зборува, барем уште пола саат. Во градинка нема таков проблем, си спие си станува како ништо да не било. Се надевам уште малку и ќе смени.

elenaklasik and MamaMara like this.
  6. Emiii90

Emiii90 Истакнат член

Zdravo na site, ve molam za preporaka za najdobar defektolog..Kerka mi ima 3 god, ne zboruva osven nekolku zborcinja i ima znaci na autizam, ne sme bile na nikakov pregled, na nikakva procenka.

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Во Гаспар може да направите проценка.

Emiii90 likes this.
  8. MamaMara

MamaMara Истакнат член

Od iskustvo vi preporacuvam procenka vo zavod za govor i sluh ns Klinika, a defektolog Vasilka koja isto raboti vo zavodot. Za nea doznav od grupata Posebni roditeli na fb i ne ja menuvam tri godini.

Antebellum and Emiii90 like this.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Тимот А

10. W@nda

W@nda Истакнат член

За Гаспар и јас можам да потврдам дека се добри во работата @Emiii90 .

KuklickaSk likes this.
  11. Emiii90

Emiii90 Истакнат член

Sto mislite za dr. Trajkovski vo Gaspar sto doagja?

12. Emiii90

Emiii90 Истакнат член

Koi se tie?

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Пиши така на Инста имаат профил

14. Emiii90

Emiii90 Истакнат член

F
    Fala ti

15. Happynes

Happynes Нов член

Zdravo na site, bi sakala nekoe iskustvo. Imam sina koj veke e 5 godini I 4 meseci, nema konkretna dijagnoza, on pocna kasno da kazuva zborovi i da povtoruva sega znae dosta da kazuva da povrzuva rečenici, ali na prasanja neznae baš da odgovara, koga mu pokazuvam na slika ovosje figuri slicno znae da odgovori Što e, a da prasam kako si sto pravis neznae da odgovara. Dosta e i kako hiperaktiven nekogas so ponasanje trca prevrtuva istura što da mu se najde u raka čaša što bilo frla i se smee, trca koga mu zboruvam si tera po svoe toj me gleda se smee ama si tera po svoe nemoze da go sprecam tesko, koga ke sedne da redi kocki, ke se podsmiri ko drugo dete, I nekogas preteruva so palenje svetla niz doma pali gasi i toa znae da me nervira, ovaa nedela malku I so ponasanje preteruva nekogas i nas doma ko niz igranje saka da ne udira so noze so raka i se smee, I nekogas vika.. eeg imamvme praveno izleze neuredno ednas ali vikaa može da e normalno od hiperaktivnost, ni preporacaa trileptal ali vika nemora i ne mu Dafoe sakav novo snimanje se snimavme vo zan mitrev, I tamu izleze neuredno ni preporacaa terapija i otidov kaj prviot doktor što bev so izvestajot oti mi bese strav deka kaj deteto kako napadi nemavme primeteno osven nekogas ko steganje na levata raka prstite nesto ko grčenje i im kazav vikaat nemora da znaci može da e normalno, i od izvestajot mi rekoa ne e za nego sirupot deteto nema epilepsija mislam deka e kaj nego najveke hiperaktivnost. I sega neznam kaj koj doktor da pobaram mislenje da e dobar da imal nekoj iskustvo. Imame uste magnet da napravime, izvadivme krv za intolerancija na gluten i blago mi se cini. Imame uste kandida ovaa nedela da ispitame da vidime. Vo sistina posledno bevme pred edna nedela, ic ne sum zadovolna od pristapot doktorkata so taka nekoj aroganten stav so negativno što sum čekala do sega teško deka može da se sredi, deteto bese izmoreno i voznemiren malku što malku babata ja povlece za kosa vika deteto uste agresivno se ponasa ke zavrsi na psihijatriski lekovi.. ke bide mentalno nestabilno znaci katastrofa. E sega sakam da go nosam na defektolog, I slusnav za neurofidbek da pokusame. Pa iskustva da slusnam bi mi znacelo

majka-majka likes this.
  16. Чанта

Чанта Истакнат член

Систина одете кај др. Наталија. Друга рсбота и нај нај нај битна е, почнување со дефектолошки часови а ако има и фонд на зборови исто и со логопедски час. Искрено додека го читав долгиов пост се надевав ќе прочитам дека детето посетува едукатори. Понекогаш побитен е третманот отколку дијагнозата. Почнете што поскоро и водете се по тоа што му треба најмногу на детето. Екрани гасите скроз. И носете го во игротеки каде може да има активна игра да скока да трча. На пролет подобар ќе е и воздухот во Ск (ако сте од таму) и во природа што повеќе. Од суплементи би те советувала да даваш тие што содржат повисок процент на Холин. Можеш да даваш и по цело апче Б6 дробено.

17. Happynes

Happynes Нов член

Ne bev finansiski spremna da pocnam porano da go nosam, inaku od okolina na veles sme. I preporaka od dobri defektolozi..

18. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Обавезно носење на едукатор и логопед. Прво тоа сте требеле дс го направие. Ако се работи за аутистичен спектар, комуникацијата е она што недостасува кај тие деца. Знае да одговори се, но никогаш нема да поттикне иницијатива за комуницирање, да ги каже своите потреби и желби. Пробајте со неуродбек ама од искуство ви кажувамм дека шансите да се добие спонтан говор се мали.

MamaMara likes this.
  19. Happynes

Happynes Нов член

On znae da kaze što saka, koga nesto saka da kupi. Koga nesto go boli znae da kaze mislam me boli stomak ili slično, mi se jade, ali kako vo treto lice kazuva negovoto ime go kazuva i vika mu se jade i taka..

20. majka-majka

majka-majka Активен член

најдобро кажано,д-е Наталија и дефектолошки третман. Освен помалце екрани ,помалце јаглени хидрати и здрав начин на исхрана како и активности.

Camille84 likes this.