Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.248
    Допаѓања:
    21.214

Ќе почнеш да го гледаш светот од поинаква перспектива, ќе те спреми психички да си толерантна и со трпение до максимум. Исто така мислам дека живееш во странство, веројатно детето би имало и некаква медицинска поддршка и понатаму и да посетува центри.

Знам дека не е лесно, те доживувам како своја, се потсетувам на моментите од татко ми и мајка ми првио пат кога дознаа дека брат ми е "поинаков"... Ти праќам гушка и поддршка и секогаш можеш да си пишиме за било што би те ислушал и да знаеш дека те разбирам. :hug:

На SummerGirl, tambelina и Adidas888 им се допаѓа ова.
  2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.261
    Допаѓања:
    26.627
    Ви благодарам и на двајцата :l::l:
    :hug:

На SummerGirl, danichap и Stark им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.903
    Допаѓања:
    186.797
    @Adidas888 знам дека сакаше да одиш во мк за дијагноза.
    Претпоставувам колку си изморена, психа знае да троши ко ништо.
    Ако детето е изложено на македонски јазик, мислам не е лошо да тркеш до мк, под претпоставка дека побрзо би се собрале повеќе луѓе да ви дадат правец. Оно секако ќе продолжиш таму кајшто живеете, ама можеби и јазикот игра улога, појма немам.
    А орл не е само ушно и за слушање, добар дел од говорен апарат е во таа област. Видете прво тоа па ќе бидете попаметни.
    Сила ти праќам:hug:

На SummerGirl и Adidas888 им се допаѓа ова.
  4. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.105
    Допаѓања:
    2.783
    Застани, земи здив и запомни дека твоето дете е исто сакано со или без дијагноза. Дијагнозата не го менува тоа!
    Аутизмот е спектар, секое дете е различно. Обиди се да побараш второ мислење, со специјален едукатор и во МК има феноменални доктори (др Трајковски на пр);
    Побарај и стручна помош ако треба за тебе, не се откажувај, ќе сфатиш дека и со спектарот имаш детенце кое ке расте со многу љубов и ќе те радува.
    Твоето дете има свој уникатен начин на гледање на светот – твојата задача не е да ја смениш, туку да и помогнеш да се изрази. Биди трпелива, набљудувај што ја прави среќно и следи го нејзиното темпо. Малите победи се големи чекори. Љубовта, прифаќањето и разбирањето се најсилната поддршка што можеш да и ја дадеш. :hug:

На IRBBB, Mother of 2boys, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.261
    Допаѓања:
    26.627
    Да, сакав, али многу брзо ги добив сите термини оваа година и брзо бидна се. Ете почнуваме со терапија следната недела, за говор, концентрација, тамо вамо.... така да, нема да идам мк.
    Фала ти. :hug:

:hug::hug::hug::hug::hug::hug:
    :l:

На Zumbulche, tambelina, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    832
    Ви кажа ли некој дека генетските мутации се поврзани со доцнење на говор и развој? Јас ја имам генетската мутацика хомозигот МТФХР С677Т и уште еден хетерозигот, тоа ми влијаеше за непроцесирање на обична фолна киселина за време на бременост и пиев метилирана.

7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.098
    Допаѓања:
    174.235
    Вака, детето е истото дете шо го имаш три години. И лани беше исто и пред некој ден беше исто и сега е исто. Сакам да кажам, дали ќе ставиш име на потешкотијата или не - реалноста е иста. Со самото то шо добива дијагноза - добива ресурси за полесно справување со та дијагноза/состојба.

Кога работев со деца, најголем проблем ми беа родителите кои се плашеа од дијагноза (и зато не прифаќаа дијагноза/не бараа дијагноза). Зошто? Свесно врзвање раце е. Детето пак има одредена потешкотија, со то шо не ја кажваме гласно не е решен проблемот. Со то шо не ја кажваме гласно немаме пристап до одредени ресурси. Со то шо не ја кажваме гласно нормализираме аспекти на кои уствари треба да се работи. "Проблемот" се контролира кога има име за да можиме да ги користиме сите ресурси за да има најблиску до типичен напредок.

Зошто ти го пишам ова? Во улога да те смири е. Ти истото дете го имаш од пред некни. Само сега знајш кај да бараш соодветни ресурси за да работиш со него пошто (скоро) имаш звање на потешкотијата. Се е исто, само имаш поќе информации за да е подобро. И ќе видиш дека ќе биди.

Во секој случај закажи си терапија за да се искажиш и да ти олесни и со терапевт ќе напрајте план за справување. Ако не можиш да најдиш за брзо таму, има и онлајн кај нас шо работат.

На IRBBB, Antebellum, elenaklasik и 17 други им се допаѓа ова.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.261
    Допаѓања:
    26.627
    Фала ти. :l:
    И матичната ме смируваше вчера исто, ми викаше да не се секирам, дека нема цело време така да биде, дека ќе се смени....
    Дај боже викам. Од толку многу шо мислев на тоа, сношти ја сонував како почнала да збори :D.
    Обично ги тргам мислите од тоа за да не се нервирам, ама кога идеме по болници, доктори и специјалисти, мора да се мисли, шо ќе праеш.

На Antebellum, st-el, Zumbulche и 4 други им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.098
    Допаѓања:
    174.235
    За зборањето, има и деца со типичен развој шо покасно развиват говор (as in, нека наполни три години барем, и да се исклучат проблеми со слух + ако живеј двојазично дур развие говор нека е изложено само на 1 јазик, минимално тв/телефон/таблет, ама вервам се ова знајш или ти е кажано периодов). Исто биди физички блиска и зборај си ти за играта без да се мешаш во самата игра, за то шо се случва. Иако се вели дека се "во свој свет" и "незаинтересирани" ќе бидиш изненадена колку уствари детето прима информации. Ќе кажиш нешто и ти можи по некој месец ќе сфатиш дека не само шо те слушнало, туку и разбрало и запамтило. Само во моментот ќе личи како да не те перцепира. Мало дете е, и ќе биди во ред. Нема оти да се вели дека "отиде животот". Само шо почнува, ехе. :D :hug:

На st-el, Angie1432, Pepsii и 4 други им се допаѓа ова.
  10. simaubg

simaubg Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Знам дека има поврзаност, ти благодарам што ми пиша. Поврзаноста, а и поддршката да се надминат предизвиците со овие мутации е покомплексна, затоа се распрашувам дали некој имал слично искуство. Во мојот случај, мене никој не ми посочи дека јас треба да испитам (уредна бременост) затоа не пиев метилирана фолна. За детето сама сфатив дека треба да испитам поради низа на околности.

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.519
    Допаѓања:
    288.671
    Во вакви ситуации, при дефицити во определени области во развојот, се прават генетски испитувања и кај децата и кај родителите.
    Се започнува од најчестите, се елиминира дел по дел, па се оди кон поретките.
    На жалост не е еднаш вадење крв и се што постои да се испита. Процесот трае и со години.
    Првен елиминираат синдроми, потоа дефекти, мутации.
    Се прават генетски испитувања и на родителите дали евентуални мутации се променети или непроменети предадени.
    Дололку мутацијата е апсолутно идентично предадена од родител на дете, а родителот нема предизвици во развојот тогаш се бара понатаму.
    Се прави термин со генетичар и според симптомите кои ги пројавува детето кажуваат од кое испитување се почнува.

На Antebellum, SummerGirl и tambelina им се допаѓа ова.
  12. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Син ми има аутизам, јас за време на бременоста не пиев Омега 3, дали е можно ова да е предизвикувачот на аутизам кај син ми?

13. simaubg

simaubg Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Ти благодарам, дали имате препорака за лекар и генетичар?

14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.519
    Допаѓања:
    288.671
    Зборував за практиката во Германија, каде што е членката. За Македонија немам искуство дали е истата пракса.

На tambelina и simaubg им се допаѓа ова.
  15. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Ve molam za iskustvo so Dr.Robert Janevski od G-Life I iskustvo so centar za bioinformatika Revit

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.125
    Не

Јас не пиев буквално НИШТО во цела бременост.Никакви витамини,додатоци,суплементи.(по препорака на лекар нормално).Бебето се роди сосем здраво.

На SummerGirl и Pepsii им се допаѓа ова.
  17. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Која е постапката за посебен додаток? Дали бараат потврди од училиштето/ градинката, кои ги посетува детето, и дали викаат на разговор? или само се поднесува формуларот онлине, може подетално некој кој ја знае целата процедура? Благодарам многу.

18. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    24
    Ниту фолна не пиевте? Тоа е препорачливо.

19. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.231
    Допаѓања:
    15.877
    Нашите мајки ништо не пиеле ниту толкав број на прегледи во бременоста имале па на крај пак здрави деца раѓале. Денес да не знае човек дали од сето тоа има повеќе корист или штета...

На LUCI 99, Bulka12, Antebellum и 2 други им се допаѓа ова.
  20. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    2.742
    @Adidas888 дали твоето дете има говор? Има ли зборчиња?