На страна муабетот што го правите, ама Трајковски општо е ужас од човек, кој го знае ќе ви каже, и приватно и професионално, се умислува дека е најдобар во струката и од него подобар не постои. За него неважечко е мислењето од невролози и психијатри, они не можеле да постават дијагноза аутизам, генетичари ништо не знаат, логопеди исто, он само се знае и може да поставува дијагнози. Секое дете што ќе отиде кај него вели дека има аутизам без исклучок (ко други нарушувања да не постојат?), и со родителите знае да има исто многу лош однос и често им вика, а ти си му пошол за помош таму, не он да се прави паметен и да се изживува врз тебе. И некои работи ги тврди со таква сигурност (пример што го предизвикува аутизмот), а до ден денес најголеми научници уште го немаат откриено тоа, ама Трајковски битно знае.
Да, ако отстапува по нешто или приметиле нешто невообичаено или има некој од симптомите за аутизам, адхд ќе го тестираат во градинка првично, па ќе ги повикаат родителите и ќе ги упатат каде треба. За понатамошни и точни проверки. Вака е процедурата. Да напоменам дека кадарот во државните градинки е обучуван да препознае знаци на аутизам. Е сега најчесто родителите бурно реагираат (што разбираат тие, што се замислуваат детето е само хиперактивно ) па често не одат или се караат, па доаѓа до тоа да се почне со дијагностицирање на 7-8 год.
Адхд често оди "во пакет" со аутизам, первазивни нарушувања / отстапувања во развојот, плус она што порано се нарекуваше Аспергер синдром, сега се класифицира како аутизам во дсм, Порано во мк, и јас самата, мислев аутизам е само ако нема говор или контакт со очи, а всушност е цел спектар, различни се сите меѓу себе, но имаат и сличности. Ако некое дете се издвојува, родителот знае интимно, но не сака да си признае. А тетките по градинките во мк, не знам сега како е, едноставно не беа баш баш обучени. Овде родителите сами ми кажуваат не само ако се невербални децата мои пациенти, и на оние навидум " необични" но интелигентни и љубопитни деца, се крајно отворени, сум сретнала и негатори родители, но од други вери/националности, автохтоните не се срамат/лажат/кријат: кажуваат јасно за јас да се адаптирам на детето: со некои лесно се соработува, некои се плашат од интервенција и секако болка или игла ( како и секое дете) а некои за да нема нагли движења од страв, мора да се седираат. Он поинт : дијагноза може само тим од лекари и стручни лица да постави, другите може само сомневање. Негувателка или воспитувачка од градинка може да упати, не да коментира на родител без присуство на дефектолог. Бар овде е така, мк не знам точно.
И кај нас е исто. Пишав погоре, доколку има сомневање на проблем дефектологот или психологот упатуваат понатаму. Пред 10 год можеби по градинките било поинаку но сега имаат доста обуки за аутизам. А и не би го потценувала приметувањето од страна на кадарот сепак децата често поминуваат повеќе 7 часа со нив, повеќе време се некои деца со нив отколку со родителите.
Јас сум убедена дека нема родител што не приметува дека детето има нетипичен развој. Постојат само родители кои не сакаат да се соочат со реалноста и да прифатат. Дијагнозата често се бара на 7-8 години кога веќе таа разлика не може да се маскира и детето доцни со материјалот во училиште или има одредени проблеми со соучениците.
Баш денес гледав една емисија на албански за аутизам а и мн ми е интересна како болест па сакав да споделам тука. Присутни беа врвни педијатри од Албанија и Косово. Сите беа согласни меѓу себе дека не се знае што го предизвикува ниту па има лек за аутизам. Ама сите беа согласни и за едно нешто барем според нив: бебе се раѓа со аутизам не се добива покасно. Покасно се забележуваат знаците, иако повеќето родители ги сфаќаат и пред 1 год ама не сакаат да признат па вината ја префрлуваат на ммр вакцината. Тоа било заболување на мозокот и постоело уште при раѓање само првите знаци за болеста се забележуваат после 1 год. До некаде ми има логика бидејќи велеа како може 1 педијатар да забележи кај 9 месечно бебе значи пред да ја добие вакцината дека постои аутизам а некој да речи не вакцината е причинител. Јас самата читав што не знам колку е точно секако дека се мисли најголем причинител е меркур( се надевам вака е и на мак) минерал мислам којшто го има и во вакцините а и во храната. Иначе мене не ми е јасно ако е предизвикано од вакцината зошто некои деца имаат некои не а сите вакцинирани??
Меркур е жива. Иначе да, со аутизмот се раѓаат. Си имам напраено своја теорија за ова а богами и за сите болести и ментални нарушувања, а тоа е дека има премногу луѓе на планетава, се размножуваме неконтролирано и нормално дека болестите ќе се пренесуваат се почесто на идните генерации, а исто така мислам дека и тоа е како некој одговор од самата природа - преку кој она самата пробува да се заштити од нас вошките - луѓето. Во природата, болните животни не добиваат шанса за размножување па така болеста може се поретка да биде се додека не ја снема, ама тоа не е случај кај нас луѓето, ние се размножуваме со кој стигнеме и ете ти пандемија. Не оти нема вистина во ова, ама кој разбра, разбра.
Се надевам ќе го најдеш правиот пат, скушај ги докторите штом веќе си решена да прифатиш стручна помош и за вас и за детето ќе биде подобро ама немој друг пат, просто не е во ред да ги квалификуваш како ненормални дечињата кои ете имаат некоја форма на аутизам или им треба стручна помош при развојот, социјализацијата и адаптацијата.
И ова теорија ми изгледа логично, тешко е животот со нив ама и без нив исто. Со причина дошле на овој свет и со причина имаат одредени луѓе за родители. Господ не дава тежина без да знае дека можеш да ја носиш. Иако лесно е да се каже отстрана...
Имам другарка од детство сите три дечиња и се со аутизам. Испитуваа вели дека од неа носат некаков ген. Она забремени со трето демек за да има кој да ги чува другите две кога овие ќе починат. Ми беше прежално да прашувам што испитувале, ама рече дека пред вакцини им почнало се. Ми рече дека во доењето веќе знаела според очињата. Затоа ме снема и периодов на форум, тотално се разочарав од животов...
Жално... Мене искрено и не ме интерисираат никакви испитувања, ич не ми е гајле дали е генетски или не..... ќерка ми го има веќе и ништо неможе да го излечи. Тоа е, ќе гураме додека се гура. Или додека не полудам . А искрено, во последно време, ова полудувањето најубава опција ми стои
Воздржи се на туѓа мака ако немаш корисен совет. Тоа е мајка на три дечиња со аутизам и тагува за сите работи кои нема да можат да ги уживаат како другите деца.
Ве молам совет за тоа дали можеби станува збор за некој спектар… Детенцето е со неверојатни тантруми кои траат и траат, се полоши се, едвај ги поминуваме деновите. Секој збор му е “не”, ништо не сака, не бира кај ќе легне на земја и ќе се влече… едноставмо немам зборови, веќе не знаеме ни како да постапиме, луѓе ни се чудат. Ретко многу ретко е крената рака на него по газето за “да научи”, скоро никогаш, многу време се поминува да се разговара со него за тоа што треба да прави како треба да се однесува. И мајката и таткото се присутни максимално, многу време се посветува на него, многу зборење и учење… 2 години е детенцето. Не сака да си игра со дечиња, и во градинка ни кажуваат дека си игра на страна. Кога сме дома највеќе си игра во колички, сака да ги реди. Многу често ги реди во една линија, и реагира ако не се во ред. Или ги реди на паркинг една до друга позади друга, битно е да има ред. Играчка зема и враќа на исто место. Ако е изместено се вознемирува. вака генерално комуницира со сите , има голем фонд на зборови , сврзува по 3 4 збора, не разбира се што му зборуваме, извршува наредби.
Најдобро е да побарате мислење од стручно лице. Може да станува збор за спектар но ги има во огромен број, стручно лице ќе ви одреди за каков вид станува збор (ако го има) и како да се справите.
Специјален едукатор (дефектолог) или детски психолог. Зависи од кој град сте, во Скопје има доста стручни тимови: Центри: “Во мојот свет”, центар Медо, Гаспар, Миа Гаврилоска. Можеш и да пролисташ во оваа тема искуства од мајки од кои места се задоволни.
Што е тригер на тие тантруми? Дали има проблем при транзиции од една кон друга активност пример треба да јаде тантрум, треба да спие тантрум, треба да излезете тантрум иако можеби се работи што сака да ги прави? Дали вокабуларот што го има го користи да комуницира што сака и да сподели интерес? Дали има pretend play? Да се игра со нешто друго освен редење колички? Пример да прави јадење, да храни мечиња, да се преправа дека еден е објект е нешто друго како на пример коцка дека е телефон или слично? Има 24 месеци или ? Како е невербалната комуникација? Дали користи гестови за комуницирање пример да покажува со прст ако нешто сака или му интересно? Да врти глава за не и да клима за да? Одговара ли на прашања?
За болдираното..... Работев во градинка. Во мојата група и во уште две имаше деца со аутизам. Родителите не прифаќаа. Не напаѓаа нас и стручната служба дека не сме ги сакале децата. Па имаше и повишување тон од еден татко врз психологот. Ние како вработени не кажувавме ништо. Само дека стручни лица сакаат да разговараат со нив. Одеа на разговор и после тоа правеа проблем. Не е срамота да се побара помош. Јас го носев поголемиот син во МКФ. Нема аутизам. Слабо се социјализираше па сакав да знам да не има проблем.
Некои љуѓе дури во тидесетите години откриваат дека имале аутизам , значи до тогаш не ни знаеле дека имале аутизам . Е сега с е прашувам што после откако ќе се дијагностицира аутизнот? За него знаеме дека лек нема едностсвно и не е болест туку состојба која не се менува. Детето мое на радост само мавка со рацете а има 5 години зборува како навиено од две ипол години се уста не запира , но мавка со рацете на секоја радост ко ќе осети , во градинка оди комуницира со другарчиња , но ова што мавка не знам .Некои деца со помала доза на аутизам живеат нормален живот.