Може ли да ми дадете некој конкретен совет или препознавање затоа што мака мачиме со темпераментот. Или ако сакаш пиши ми во ЛП и таму поконкретно ќе ти објаснам
Ne za zensko dete koe e 100 ka neka e ziva zdrava i mnogu nema koncentracija vo uciliste iako i doma mnogu rabotime pa da sovlada se
Moze i ne e tolku vazna dijagnozata, dali e toa ili toa. Vazno da se raboti na nadminuvanje na slabostite. Verojatno do sega ste pobarale pomos od stucni lica. Sto vikaat tie? Ako ne, rabota so defektolog i ke i pomogne za samoregulacija, strategii za fokus i ucenje i sl.
Odneseno sekade uste od mala deka ne zboreshe ubavo logopedi centar za slush govor glas, lani detski psiholog kade sto intelegencijata na testot i e nad prosecna skoro za 8 god i nekoj mesec a ona togas beshe 6 Sega ovaa godina na skolo sme ok postignuvame ama se e so za vreme na casovite ispustanje krici, zborenje dosaganje na drugi deca I ona sto me zagriziva e nashata zivotna sredina t.e. vozpituvanjeto na ostanatite deca koj izgleda im vikaat da se trgaat od nea zatoa sto ona ima samo dve drugarcinja( ova go primetija i nastavnicite) Ama smetam deka i tie treba da rabotat na vnatreshnata atmosvera i zblizuvanjeto na decata A i ona se izgleda pravi za vnimanie deka nema dovolno ili nema so kogo clvo uciliste. Doma nema telefoni samo detski serii i.t.n
Zdravo, deteto mi ima dijagnoza f84(autizam) po procenka od MKF. Sakam da prasam dali ima nekoj iskustvo ?
Извини што вака доцна го видов одговорот. Дали сте пробале да вклучите поголема физичка активност? Искачување карпи, пливање, гимнастика се топ 3 активности. Секој ден надвор што е можно повеќе, и одење бос во парк, вирчиња, трева, асфалт. Сега е зима, ама понатака. Секако, ако се има конкретна желба за активност уште подобро. Син ми на пример кога е дома, а веќе не знае што да праи од што е полн енергија, расчистува околу масичка и така си трча околу неа од што има потреба да се истроши. Па кога ќе го видам така спрема простор, гледам да го извадам надвор и трчаме двајцата. Иако веќе сме биле, некогаш не му е доволно. Е сега тој е доста чувствителен и повлечен околу непознати, па стои обично на страна и набљудува. Во градинка е. Мене ми рекоа дека дури и хиперактивност не сакаат да дијагностицираат само така. Туку некои деца имаат потреба повеќе да се трошат и нема никаков проблем со нив. Обично се момчиња, ама тенденцијата расте и кај девојчињата. Син ми ич не е заинтересиран за градинка, ич не сака групни активности за него е измачување кога ќе ги подредат сите и пеат песнички, ама затоа кога излагаат надвор е најсреќен, никој не му треба, сам трча, сегде виси, се качува, вози количиња, не застанува. Кога се трошат повеќе, поубаво спијат, а со тоа им се подобрува и фокусот. Си треба време секако. Некои деца едноставно не се вклопуваат во тоа како е организиран системот за нив. Всушност, сите деца имаат потреба од трошење и истражување надвор, отколку затворени 8 саати во градинка, само што некои деца полесно се прилагодуваат.
Zdravo majki, imam sin 10 meseci a roden e predvreme na 32 nedela. Imat kontakt si oci; se smejt koga ke mu zboruvame, sledit sve so oci, rasbirat koga ke mu davame naredbi, fakat igracki, vikat baba mama itn. Edinstveno sto me zagrizuvat e sto imat mesec dena pocnalo mnogu da se nisat so teloto napred i nazad, recisi celo vreme koga e sednat go prajt toa nesto i sega pocnalo i posilno. Dali e znak na autizam ili nekoja so slicno iskustvo ve molam
Реално мало е и ова што кажувате дека прави е ок тоа што се ниша може и да е фаза само, следете го, телевизор, телефон никако не давајте, зборувајте му многу
Dali nekoj gi koristi espriko kako vitamini za deca i dal idat preku maticen ili privatno koj gi prepishuva ?
Dali gi imate koristeno i kolku se efektni najveke za smiruvanie za temperament. Ona sto na net go citam vaka mi se ok ke odam vo cetvrtok na eden razgovor so maticen ama bi mi znacelo iskustvo
Од срце ја препорачувам психилог Маја Цветановска. Има огромно искуство во работа со деца, мислам дека може да ви потврди/отфрлу дијагноза, но сметам дека ќе и помогне многу преку индивидуална работа на сесии. Пиши ми ЛП ако сакаш контакт.
Ќерка ми почна со тоа повторувачко движење напред назад во седната положба исто пред да направи годинка. Многу се нервирав ми се чинеше мозокот ќе го избуричка, а други сиптоми немаше. Сега е 5 г, нормален развој има, единствено е премногу активна, не седи мирна, а кога има музика сеуште го прави истото движење.
Здраво мајки. Имам и порано пишувано на темава и нема каде не го носев детето. Има 4 години кажува зборови и реченици до 3 збора, се врти на име и има контакт со очи. Но сега дефектолог нов ми вели има сензони проблеми со допир... ама ми велат ке се надмини и тогаш доага чист говор. Ве молам да ме упатите повеќе, дали вие имате искуство со такво нешто,после колку време има рез од дефектолог во смисла да видам разлика. Полудев веќе
Побарајте ги на фб е овој профил, консултирајте се, дали освен дефектолози сте биле и на лекар за тематиката?
Нема каде не е носен, сите заедничко е треба работа со логопед/дефектолог како стимулација за говор... инаку е свесен за извршување команди,да се облече ,социјален е