Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    828
    Не кажува мама тато било каков збор,знае баба или де-де (во баботење)ама без никакво значење.Знае да покаже тато каде е или да отиде до кај татко му и да рече е.Или знае да ја стави цуцлата кога ќе му кажеш да ја даде,боби(куклата) ја знае но
    Не прави чао ниту браво ,нема куче маче ништо такво.
    Прооде пред неполн месец НО
    Единствено да речам што најмногу ме плаши а не знам дали е нормално не можам да забележам други бебиња така да прават е вртење со дланките.Најчесто е да речам кога како да се возбудува ама причината не е некоја нова за возбуда не знам ни ја како да опишам
    Пример седнуваме во хранилка да јаде и он се возбудува почнува да врти со дланките или да ги отвара и затвара,стануваме од хранилка исто.
    Се облекуваме јакна за да искочиме исто.
    Книга што 100 пати ја има видено исто.
    По скали се качуваме за накај спална исто.
    Не знам како да опишам но премногу сум исплашена ,веќе се повеќе само во тоа ми е фокусот ,мислам дека и психички и мене ми влијае стравот.

Едит:покажува со прсте.Не знам дали менува ова нешто но само нафрлам работи што ми текнале или главата што си ја тупам со читање.

Последна измена: 30 март 2026
  2. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    6.625
    Ништо од ова не е знак за аутизам, и единствен проблем што го гледам е што го хиперанализираш секое негово движење. Да, сите бебиња прават такви движења, некои помалку, некои повеќе. И не се причина за загриженост воошто. Самото тоа што користи показен гест за комуникација практично ги сведува шансите да има аутизам на 0. Единствен совет што можам да ти го дадам е да поработиш на својата анксиозност затоа што не си правиш услуга ни на себе ни на детето. Знам како се чувствуваш, зашто сум била на твое место, ама очигледно читаш погрешни работи, затоа што аутизам не е вртење на дланките или мафтање со раце. Правење браво не е гест за комуникација, мафатање за чао може да дојде и подоцна, моделирај му, кога некој испраќате, или кога искачаш од соба, ќе му кликне. 3 збора се очекуваат до 15м, рецептивен говор му е супер за возраста. Аутизам е дефицит на социјално комуникациски вештини, нешто што не го гледам во она што го имаш пишано. Олабави се, не читај глупости и играј се со детето, зашто еден ден ќе ти биде жал за изгубеното време.

На dromka, EnaEnA30, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    828
    Нема ден веќе 2 месеци и повеќе константно го вежбаме чао со мафтање.Го разбира зборот посебно кога он треба да иде некаде точно знае и гледа во врата но не мафта.
    Ти благодарам но ме смири.

4. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    675
    Мрдањето на рачињата е нормален процес кои многу родители го сметаат како знак за аутизам. За зборувањето - можеби е фокусиран за да прооди и затоа нема започнато. Бидејќи не е никој на форумов дефектолог, ниту експерт, имаш ти страшна грижа, мој совет е да посетите дефектолог. Кажи му се што имаш забележано, да го види детето и многу е олеснително кога ќе добиеш информации од лице кое е стручно за оваа област.

5. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    828
    Затоа и прашав дали има некаде за 13м бебе или воопшто не прегледуваат толку мали.

6. tanna13

tanna13 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2013
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    85
    Во советувалиште за вакцинација, таму можат да ти направат проценка (има дефектолог,психолог). Моето дете почнав да го носам од 8мес. на проценка кај дефектолог бидејќи не се вртеше на име.