Во многу погрешна насока идеш ,а аутистичните деца знаат и да се натпросечно интелигентни! Прво сте мали но таман за да почнете со обликување на мозочето што би рекла јас. Второ…. Да ти кажам како на син ми му “дијагностицираа” аутизам слично ко дотичниов . Со прашалник . Што го има на нет by the way. Среќа, среќа го најдов незнам како во сиот тој хаос , Драган Даскаловски. И ми тресна во фаца : проблемот е мама , јас имам работа со мама. Дете здраво право. Син ми е перфекционист и секогаш реди играчки во линија и ден денеска. Ретко се вртел на име и денес треба да викнам сто пати. Никогаш не покажувал со прсте нити ми носел играчки да ми покажува. Специфичен карактер на кој сум горда. Ви треба работа со дефектолог а можеби и не .
Мајка реков веќе не ти пишувам зошто очигледно никој не може да те извади од лошиот филм, ама стварно претерано го анализираш детето. Од 2 ипол години. Греота е, немој ваква да бидеш и понатаму, лошо само ќе му правиш. Еве, пример, син ми да не одеше во градинка, јас на 4 години немаше да знам дека е способен сам да јаде зошто дома не тераше да го храниме. Дома исто така не сакаше да соработува да црта нешто, па дознавав дека знае да црта кога ќе видев нешто закачено на табло во градинка. Делот со боење па скроз го скокнавме, џабе земав боенки. Не ми се жалеле од него ниту воспитувачките, имаа и проценка од логопед мислам, ништо не ми спомнаа. Кога веќе толку се информираш, види дека толку мали деца ретко имаат заедничка игра, тоа го усвојуваат тек подоцна, можеби меѓу 3-4 години. Затоа никој не прави роденден со децата од градинка претходно. Затоа што секое тера своја политика и тоа е нормално скроз. Те молам опушти се, стварно. Помешај го со врсници малце повеќе, ќе видиш дека воопшто не ти се однесува абнормално детето. На тие години свашта има сериозно, тргам од моето дете. До кај 3 ипол беше невозможен, најмногу од инает. Не слушаат тогаш, зошто не им се слуша, се им е поинтересно од тоа мама да ги замара. Се врти на име не значи 100% секогаш се врти, туку значи способно е да се сврти поголем дел од времето. Па и тебе да ти досаѓа некој ќе отрпнеш. Еве јас моето дете не го однесов на процена и покрај овие работи зошто го гледав дека е океј, се препознава без ситничарење и фаќање како слеп за стап за некоја особина конкретна. Ние луѓето сме толку различни, глобалната слика се гледа секогаш, не некои специфики што некој ги напишал. Еве ти кажаа предлози, однеси го детето пак на процена, ама стварно е премногу мало.
@Cherry333 не е мало и поарно да го однесена време отколку да си мислиш дека има време …. Јас детето првпат на проценка го однесов на година и пол. Фантастични резултати за 3 или 4 месеца со предобар тим , од кажување мама , баба па ништо, за тие месеци кажуваше цели реченици. Можеби претеруваме, но поарно е на време да се реагира.
Јас мислам дека децата се во свое време треба да направат. Пред 2 години цели реченици не знам дали мора да кажува. Сепак, секоја мајка си одлучува. Јас би носела дете од година ипол ако нема ниеден збор на процена можеби, или ако не комуницира, ама ова конкретно дете прави сосем доволно според мене. За споредба со син ми, стварно моево дете испаѓа како да било со посебни потреби. А ги стигна и престигна врсниците после некое време. И јас сум за навремена реакција, не предвремена. Ама сега со се достапно на интернет, наместо да го користиме за добро, ние си ја храниме анксиозноста само.
Ова е комплексна тема и сепак стручно лице е најдобро да каже. По мене , поарно однеси си го детете и нека ти биде мирна душата. Раната интервенција е злато. И не е само зборувањето сигнал за тревога. И губењето говор и еден цел спектар има тука. Не реков дека на 2 години мора да кажува цели реченици , туку дека моето дете тоа го постигна на 2 години и 2 месеца со работа.
Секако е подобро стручно лице да процени ако мајката е во недоумница. Оваа мајка не спомна ништо од тоа што спомнуваш ти, јас се сложувам со тебе. Моите коментари се за конкретниот случај. Ете нека побара некој асален за процена и секако, баш нека пише што и рекле.
Vi blagodaram mnogu na site, sekako koga ke dojdeme vo Skopje ke go odnesam i na logoped i na defektolog pa da vidam i drugi mislenja.
Здраво, дали сте имале проблем кај дете со сензорна интеграција? Дали тоа може да се реши? Моето дете е 4 год имаме проблем со говор и дефицит на внимание. Ни кажаа дека тоа е проблемот со сензорна интеграција и да бараме таков терапевт.
Mojot sin imase senzorni problemi vo site delovi. Nie gi nadminavme recisi site, ostana samo mal del so hranata. Za senzoren terapevt barajte ja Vasilka, podobra nema da najdete, vo zavod za sluh i govor, moze so upat od maticen. Raboti i privatno ako ne vi se ceka, zasto samo taa raboti senzorna vo zavodot, a site baraat kaj nea.
Dr. Vladimir trajkovski e ekspert vo oblasta i strucen i da ponekogas ne sakame da slusneme mislenje koe ne ni odgovara. I mene mi rekoa ne kaj nego uste na 2 god vozrast i ne otidovme Inaku odneseto go kaj bojan porano raboteshe vo gaspar sega ima negovo timot A, a najdobro i vo kalinka vo vlae se naoga top strucen tim. Samo iskreno veke se i sekade e za pari pa moze da kazam deka centarot za sluh govor glas i najdobar za dijagnoza i sovet pa potoa ako sakate plus mislenja. Teshka tema koga se raboti za najmilite
Дали и вашите јадат нешто чудно? Мојава освен шо јаде хартија, опседната е и со лук . Сама си го зима, ме тера да го излупам и си го шмука во устата, некогаш и го јаде .