Аутизмот е цела една наука, каде се уште се прават истражувања како навистина се добива. Се наследува, но се уште нема изолирано ген и нема откриено начин како се наследува (не дека не постојат и други х причини за негова појава). Она што се случува во аутистичниот мозок исто така не е дефинирано во целост. Колку порано се приметат првите знаци на аутизам, толку полесно е понатаму за одредување терапија/рехабилитација. Ова го пишувам од аспект на човек кој се занимава со оваа тематика, поради овие квази научници со прочитана една статија на интернет и нивните убедувања дека се добива од вакцина. Ве молам едуцирајте се малку повеќе на оваа тема и не ширете небулози.
Те молам објасни поопширно на кој начин го прават ова? Како паразитите влијаат на појава на аутизам? Кога се појавуваат првите симптоми на аутизам?
@Снегулк@23 Најважно е да започнете со третман веднаш штом ќе ви постават дијагноза. Часови кај дефектолог и логопед паралелно. Ако сте во можност часови и во домашни услови. Посетете добар невропсихијатар (Др.Наталија, Др.Мери, Чепреганов), насоките кои ќе ви го даде се доста битни. Не знам што конкретно ве интересира, пишете ми слободно.
Се прави во сон и кога се будни. На главата се става како капа(слична на тие за шатирање) се мачка нешто како гел и се лепат жиците. Детето треба да е мирно, да не мрда. Медицинското лице следи на комп. и кажува кога е доволно....околу 10мин +-мислам е. Не е болно, само за дечињата може да е страшен цел тој процес, родителот треба да му објасни и смири.
Zdravo majki, najprvo sakam da se izvinam nemam kirilica tastarura. Ve pozdravuvam vam i vasite najmili i sakam da vi gi kazam moite stravovi pa da mi kazete vashe mislenje. Imam since ima godina i 3 meseci. Shto ima sovladani mojot sin : Se dvizi samostalno i dobro. Faka od najmali troski do najgolemi igracki bez problem. Gi koristi prstinjata a i celata raka kako sto e potrebno taka. Lista slikovnici tvrdi, a sega pocnuva i list obicen da vrti. Vaga predmeti od fioki, od kutii, pa redi seto toa go znae i moze. Saka da mu pokazuvam na slikovnicite shto e i kako e , nekoi zivotinki gi znae ako prasam kade se i gi pokazuva so prsteto,ili ke gi vidi i ke se nasmee. Od zboruvanje samo kazuva mama tata dede baba nene dada, no bez znacenje. So znacenje mu e samo ris (za macka ris koga ja pokazuva) buv (toj vika buf) i dzish za ogin koga pokazuva. Pravi tapsin tapsin, ne emitira skoro za se. Kashla,kiva, zema metla demek meti, sungerce demek brisi, pa nosot se preprava deka go duva znaci vo glavno ne emitira za se. Znae da igra krienka ili da bega jas da go fatam, se smee,koga pravu nekoj raboti ne gleda kako ej vidite shto napraviv ,najcesto se vrti na ime ako ne se vrti ke mu recam vidi ovdeka i odma ke pogledne,saka luge deca i zivotni.Koga jade smoki ako mu otvoram usta i mu kazam daj na mama i ke mi stavi vo usta,ne jadi veke pasirano, jas seushte go ranam a raboti kako leb ovosje smoki moze i sam da jadi si redi vo usta i dzvaka... i red dr raboti sto vo momentov nema da mi teknat. Shto me zagrizuva: Ne pokazuva so prst. Ako saka neshto placi ispred nego ako ne mu e na dofat ili ako mu e na dofat (voda ,mandarina,ili cokolatce) mi go nosi i mi go redi na raka za da mu otvoram i ceka. Ako saka da mu citam slikovnica me nosi za raka do nea. Komandi ne slusa bash. Znae dojdi, ili kaj e cucleto kaj e igraceto i ke go bara, no samo toa. Retko ako mu kazam daj na mama ke mi dade no mn retko. Drugi deca sum videla deka varaat mn vnimanie a toj xnae da si igra sam. da vozi kolicinja, da redi kocki vo sorter, si gi veti slikovnicite,igra so mecinjata no ako go ostavis sam se dodeka ne mu zdosadi ke igra ,moze i da e eden sat duri, ako napravi nesto interesno ke se svrti damo da se pofali i tolku. Ne placi po mene ako izlezan vo nekoja prostorija a gledan mn deca go pravat toa. Koga sme navor kako da neke voopsto da me slusa odi vo parkot i si faka livcinja treva ako go ostava mislam deka nema da primeti deka me nema i toa me plasi. Koga sme na gosti isto taka treba poveke pati da mu s eobratam za da mi obraka paznja, se shto e novo gleda i si cepka si sheta niz soba. A doma na primer me slusha se. Nema dolg kontakt so oci,najcesto koga igrame i se smee ili ke go prasam kako pravi volkot kako pravi nekoe zivotno me gleda, koga se budi od sabajle ne me poglednuva vo oco i toa mn me plasi... Sto mislite? Pedijatarot go prasav veke nekolku pati mi rece premn e mal za da te pustam biko kade ednostavnk mozda pobaven e,a i da ne daj boze e nesto nema da sorabotuva treba barem 2 godini da ima. I neznam sega sto d amislam. Koga gledam drugi deca deka na gldnai i 3 meseci zboruvaat pokazuvaat so prst ,premn se plasam.. kakvi se vasite iskustva?
Zdravo majki, najprvo sakam da se izvinam nemam kirilica tastarura. Ve pozdravuvam vam i vasite najmili i sakam da vi gi kazam moite stravovi pa da mi kazete vashe mislenje. Imam since ima godina i 3 meseci. Shto ima sovladani mojot sin : Se dvizi samostalno i dobro. Faka od najmali troski do najgolemi igracki bez problem. Gi koristi prstinjata a i celata raka kako sto e potrebno taka. Lista slikovnici tvrdi, a sega pocnuva i list obicen da vrti. Vaga predmeti od fioki, od kutii, pa redi seto toa go znae i moze. Saka da mu pokazuvam na slikovnicite shto e i kako e , nekoi zivotinki gi znae ako prasam kade se i gi pokazuva so prsteto,ili ke gi vidi i ke se nasmee. Od zboruvanje samo kazuva mama tata dede baba nene dada, no bez znacenje. So znacenje mu e samo ris (za macka ris koga ja pokazuva) buv (toj vika buf) i dzish za ogin koga pokazuva. Pravi tapsin tapsin, ne emitira skoro za se. Kashla,kiva, zema metla demek meti, sungerce demek brisi, pa nosot se preprava deka go duva znaci vo glavno ne emitira za se. Znae da igra krienka ili da bega jas da go fatam, se smee,koga pravu nekoj raboti ne gleda kako ej vidite shto napraviv ,najcesto se vrti na ime ako ne se vrti ke mu recam vidi ovdeka i odma ke pogledne,saka luge deca i zivotni.Koga jade smoki ako mu otvoram usta i mu kazam daj na mama i ke mi stavi vo usta,ne jadi veke pasirano, jas seushte go ranam a raboti kako leb ovosje smoki moze i sam da jadi si redi vo usta i dzvaka... i red dr raboti sto vo momentov nema da mi teknat. Shto me zagrizuva: Ne pokazuva so prst. Ako saka neshto placi ispred nego ako ne mu e na dofat ili ako mu e na dofat (voda ,mandarina,ili cokolatce) mi go nosi i mi go redi na raka za da mu otvoram i ceka. Ako saka da mu citam slikovnica me nosi za raka do nea. Komandi ne slusa bash. Znae dojdi, ili kaj e cucleto kaj e igraceto i ke go bara, no samo toa. Retko ako mu kazam daj na mama ke mi dade no mn retko. Drugi deca sum videla deka varaat mn vnimanie a toj xnae da si igra sam. da vozi kolicinja, da redi kocki vo sorter, si gi veti slikovnicite,igra so mecinjata no ako go ostavis sam se dodeka ne mu zdosadi ke igra ,moze i da e eden sat duri, ako napravi nesto interesno ke se svrti damo da se pofali i tolku. Ne placi po mene ako izlezan vo nekoja prostorija a gledan mn deca go pravat toa. Koga sme navor kako da neke voopsto da me slusa odi vo parkot i si faka livcinja treva ako go ostava mislam deka nema da primeti deka me nema i toa me plasi. Koga sme na gosti isto taka treba poveke pati da mu s eobratam za da mi obraka paznja, se shto e novo gleda i si cepka si sheta niz soba. A doma na primer me slusha se. Nema dolg kontakt so oci,najcesto koga igrame i se smee ili ke go prasam kako pravi volkot kako pravi nekoe zivotno me gleda, koga se budi od sabajle ne me poglednuva vo oco i toa mn me plasi... Sto mislite? Pedijatarot go prasav veke nekolku pati mi rece premn e mal za da te pustam biko kade ednostavnk mozda pobaven e,i ne se site deca isti,a i da ne daj boze e nesto nema da sorabotuva treba barem 2 godini da ima. I neznam sega sto d amislam. Koga gledam drugi deca deka na gldnai i 3 meseci zboruvaat pokazuvaat so prst ,premn se plasam.. kakvi se vasite iskustva?
Realno e navistina mal, megutoa mozes da prezemes inicijativa za sovladuvanje na ovie otstapki sto gi ima, najprvo mozes ete ti da pocnes bidejki decata poveke vreme pominuvaat so nas roditelite, i sekako mozes i da go nosis na defektolog cisto za procenka i mislenje. Prvo kontaktot so ochi e najbiten, ako nema kontakt so ochi deteto ne bi mozelo da gi slusa tbpite komandi i nalozi (vo smisla donesi, odnesi, najdi, otvori, zatvori) ne e loso da zapocnes da mu voveduvas igri kade sto ke mozes da mu go zadrzuvas kontaktot na primer( namackaj ocite so nekoja boja sedni do nego na negova visina ili zemi go kaj tebe i da gi gleda tvoite oboeni i da. Mu vikas kade se na mama ochite a toj da se potrudi da te zdogleda i sekako da gi dopre so. Prsteto pa ako ne saka zemi ti poleka so negovoto prste i ke vikas eve go ednoto oko na mama a eve go i drugoto, potoa mozes da pravis taka i so nosot, ustata itn) ponatamu zemi ogledalo da se. Gledate vo ogledalo zaedno i isto so. Prsteto kade e mama kade e toj, potoa zemi onie svircinja sviri mu privleci go negovoto vnimanie za da te zagleda p posle ponudi mu da se potrudi i toj da svirne, zemi svekicki za rodenden zapali gi visinata na tvoite ochi da bide vo negova visina duvajte sveki zaedno (sekako pretpalzivo radi ogin), zemi pilates topka legni go, drzi go vezbaj go taka opusten fati mu pogled, zbori mu da te cita od usni, itn posle samo po sebe ke ti dogaat tie igri. Kolkube deteto pomalo tolku polesno gi pominuva tie otstapki i se niz igra da bide taka decata ucat najdobro. Zapomni nema govor ako ne se sovladani ovie tehniki posebno kontaktot so ochi, a potoa slusanje nalozi i izvrsuvanje komandi (receptiven govor)
Ti blagodaram na odgovorot. Vprocem jas sum so nego 24h. Negoviot tatko raboti vo stranstvo i koga on e tuka toj e kako drugo dete ,so nego kako da e po povrzan iako jas sum non stop pokraj nego. I sekako babi dedovci skoro sekoj den idaat da si igrame, nadvoe go nosam obavezno se raduva i so decinja i so zivotni i so site. Energicno dete e i mora neshto da pravi, znaci ne luta da recime od edna na dr igracka pa da skoka na treto mesto, tuku ednostavno naoga zanimacija, jas se trudam da sum vklucena vo negovite igri kolku shto mozam poveke. Ete za toa na primer kaj e oceto na mama koga go prasuvam doaga i mi pokazuva i na ednoto i na drugoto so negovoto prste,mi go pokazuva i noseto a sega denovive i usheto, koga ke go prasam za nego pokazuva no mn retko,polesno mu e mene da mi pokaze ili na mecinjata ili na slikovnica na nekoe kuce mace. Sekogas koga ima koncentracija jas se trudam da mu zadrzan pogled i vnimanie, a sega ke gi isprobam i tvoite soveti sto mi gi dade,pa se nadevam ke imame napredok postepeno. Isto znae i dze da pravi da se krie i togas me gleda vo oci no koga ke go sporedam so nekoj bebinja na negova vozrast ili pomali nekoi ednostavno te pijat so nivniot pogled ,sto toa ne go gledam kaj moeto since, i isto toa vo sekoja literatura deka najbitno e pokazatelot so prst na dete , a on ne pokazuva i zatoa imam stravovi
Ne sporeduvaj dete so dete, sekoe detevsi e individualno samo za swbe, tvoeto e seuste vo faza na razvoj so pravilna nasoka od nasa strana i sekako so soveti od terapevti deteto ke si napreduva vo sekoj pogled, primenuvaj toa so ti kazav, ocekuvam vo skoro vreme da mi pises za napredokot
Ако има проблем, може веднаш да се детектира, не треба да чекате 2год. Слух да му проверите. Инсистирајте да ви даде упат и за невролошки преглед. Се што е на време откриено има подобра прогноза.
Slusha mnogu dobro, i da mu shepnam duri ke se svrti . Veke mi e nezgodno i od pedijatarot. Se mislev veke da ne go prashvam da mu kazam daj mi nasoka kade da go nosam detevo cisto da proveram razvoj. Kako da ne me sfaka seriozno covekot
Здраво lotos1, син ми на таа возраст истотака имаше закаснување, додека те читав сличен беше на твојот син. И јас бев многу загрижена и многу читав за аутизмот, но не мора да значи дека е тоа може да е само каснење, се ке се среди со тек на време. Мојот син почна да оди на логопед на 20 месеци, сега има 4 години и зборува во реченици, контактот со очи му е супер и вниманието истотака, соработува. Не се сите деца исти, не го споредувај!
Aham, milo mi e sto tvoeto since e super sega, dali go nosese pred 20 meseci na drugo mesto osvem na logoped?
Јас мислам дека детето си се развива нормално. На година и 3 месеци јас не знам што треба да се очекува од тоа дете.
Go sporeduvam so drugi i za rabotite sto gi iskomentirav mi paga tesko,posebno koga ke procitam na bilo koja stranica deka ako ne pokazuva so prst kon predmetot sto saka da go dobie,togas ima problem...
И моето не покажуваше со прст на таа возраст, можеби некои деца почнуваат покасно да покажуваат. Тогаш ние бевме и на проверка на слух, сме биле во завод за ментално здравје симпо неколку пати, по приватни невролози, праевме и еег на глава, но сепак дијагноза нема. Ни остана само да си продолжиме на работа со логопед, дома читање, цртање, разни активности, оди и во градинка.
@Lotos1 Мајка јас па по се ова што го пиша баш и не гледам проблем.Сконцентрирана си премногу на тоа покажување со прстето па не ги гледаш другите работи.Детето си покажува делови од тело,листа сликовници и еден куп други работи.На пр моето не се вртеше секогаш на името,едноставно кога си сакаше тогаш ќе си се свртеше.Ниту пак секогаш извршуваше наредби.Тука игра улога и карактерот на детето.Кога ќе станеше од спиење не бараше да јаде него ќе почнеше хистерично да плаче и знаев дека е гладен.Сега е баш големо момче со огромен фонт на зборови и си извршува наредби си го кажува името што не беше случај до три години.Мислам дека детето си прави доста работи за возраста.Околу тоа дека не сака да си игра со дечиња,мал е за тоа.После третата година стануваат свесни за тие друштвени игри и си сакаат дечиња.Прати го следи го,цртани минимално во денот,и се ќе си биде во ред.