Аутизам кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од Hipica, 16 април 2011.

1. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.104
    Допаѓања:
    4.397
    Најдобронамерен совет посети дефектолог или постручен доктор ако сакаш можам да ти дадам контакти за да не луташ
    Го имам поминато тој пат знам како е да луташ од едно на друго место

2. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Секое дете е различно и не можете да го споредувате со ничие друго дете и муабети од типот и "моето вака" не треба да ве тешат. На светов нема две деца со идентичен развој.
    Инаку од самото раѓање, има точно определено во кој месец што да се очекува во однос на моторика, говор и слично. Се прави проценка и се гледа до каде е со развојот.

На Снегулк@23 и Lotos1 им се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.120
    Допаѓања:
    124.395
    Епа не споредувај
    Моето со прст почна доцна да покажува
    Твоето дете се развива нормално ако сметаш дека има доцнење тогаш обрати се на дефектолог

На KuklickaSk, forumce и Lotos1 им се допаѓа ова.
  4. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.104
    Допаѓања:
    4.397
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.656
    Твојава ситуација воопшто не е загрижувачка. Не се децата програмирани, не мора да е секогаш се по книга. Твоето дете не покажува со прст, друго дете на година и 3 месеци не направило ни чекор. Твоето дете прави буквално се што треба на таа воздраст да прави. Не знам зошто педијатарот те стресира и не ти кажал дека некој работи ќе ги прави побрзо од некое друго дете на негова воздрав, за други работи пак покасно и се тоа е во ред.

На minne992, Presrekna и Larahappy им се допаѓа ова.
  6. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.104
    Допаѓања:
    4.397
    Дали децата со аутизам добиваат некој надомест, помош од државата?

7. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.248
    Допаѓања:
    21.217
    Мислам дека добиваат како нега од социјално, памперси и не знам што уште, ама какви документи се потребни не знам.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. abvggvba

abvggvba Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Dobar den.Sakam da ja spodelam mojata prikazna pa bi sakala dokolku ste vo moznost za nekoe strucno mislenje ili sovet.Moeto bebence e 5 meseci.Pri gledanje na razno razni emisii povrzani so bebenca naidov na edna emisija od nash doktor-ortoped, koj sto objasnuva deka nedostatokot na vitamin D vo tekot na bremenosta kaj majkata moze da e eden od znacite za pojava na autizmot kaj decata.Toj objasnuva deka studijata e dokazana vo Avstralija i Brazil.I deka so sama proverka vo tekot na bremenosta za nedostatok na vit D i negovo konzumiranje moze da se spreci eden autizam vo drzavata,kako sto napomenuva i samiot doktor.Sega da ja objasnam mojata situacija.Jas imam avtoimuna bolest vitiligo konstatirana pred 5-6 godini.Toa sekako podrazbira nedostatok na vitamin D vo teloto.No jas nikogas nemam primano nikakva terapija.Vo tekot na bremenosta edinstveno gi piev vitaminite Femibion vo koi sto ima mala doza na vit D.Jas voopsto i ne sum znaela deka vo tekot na bremenosta treba da ispitam vit D i dokolku ima nedostatok da go konzumiram vo pogolemi kolicini.Od toj moment koga ja gledav emisijata nemam nikakov mir.Go sledam sekoj pokret na moeto bebence.Toa sega e 5 meseci.I mnogu sum zagrizena.Pocna da greba nekako cudno so racinjata po podot.Ne se zaigruva mnogu so igracki.Koga sum so nego i mu podavam si zaigruva i gi trgnuva.Celo vreme racinjata si gi drzi spoeni nad gradite.Ne ja drzi uste ubavo glavata.Ima kontak so ocite.Se smee koga mu zboram.Ne znam sto da pravam.Dali da se upatam nekade dali da go odnesam ili seuste e rano.Ili mozebi nema vrska nisto od ova tuku samo sum isplasena..Dali mozebi grebanjeto e del od normalniot razvoj na decinjata da ja ospoznaat strukturata na predmetite ili bilo sto.Bi sakala da slusnam vasi mislenja.Vi blagodaram

9. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Добро е да се знае ова за вит Д3 и ништо не е тешко да се проверува витаминот и да се пие.
    Јас исто се распрашував дали ако гинекологот не те испрати за испитување на генски мутации во Институт за трансфузиона медицина а испадне дека имаш мутации и треба да пиеш метилирана фолна наместо обична а ти пиеш обична, дали тоа има врска со аутизам. Добив одговор од др Јани дека постоеле студии за поврзаност на фолната со аутизам но ништо не било официјално потврдено. Јас првата бременост не пиев метилирана фолна а во втората ми даде упат за такво испитување и пиев. Како може матичните гинеколози да се така несериозни. Нека си направат список на упатувања за една трудница ако забораваат.

Е сега за твојот "проблем" конкретно што детето гребело, мислам дека нема врска, на таа возраст допираат предмети, осознаваат. Многу рано се грижиш. За посериозен приод дури после две годинки ма да и тогаш е рано, ако се се работи за нешто многу сериозно.
    За сега давај му редовно вит Д3 и омега.
    Дали во текот на бременоста твојот матичен гинеколог беше запознат со твојата болест?

На kikikikirika, eli25 и abvggvba им се допаѓа ова.
  10. abvggvba

abvggvba Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Da.Mojot ginekolog bese zapoznaen.I nekolku pati napomenuvav no mi rece nema problem ne treba nisto da se ispita.Imav preubava i mirna bremenost.I site mozni ispituvanja gi pravev vo tekot na bremenosta, duri i nifty test pravev.Edinstveno ova so D3 ne sum go znaela i strasno mnogu mi e maka.Ako nesto se sluci so moeto bebence nikogas nema da si prostam, ako ete zaviselo od mene i mojot nedostatok na vit D3.Zatoa i pisav deka treba da se ispita vo bremenosta,mozebi ke pomognam na nekoja idna trudnica.Sepak blagodaram na mislenjeto

11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Кај докторот ортопед што си го слушала да го однесеш бебето, штом дошол до тој заклучок ќе знае да те упати.
    Мое скромно мислење е дека немаш простор за грижи. На 5 месеци не може да игра со играчки, може да ги истражува, опипа, фати пушти, зависно колку ќе го заинтересираат. Тоа што не ја држи главата стабилно ви укажа педијатар? Ве пратија на вежби?

На abvggvba му/ѝ се допаѓа ова.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.120
    Допаѓања:
    124.395
    Ова ти го кажал Антоније?

13. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.104
    Допаѓања:
    4.397
    Искрено нити гиниколозите нити педијатрите не се многу одговорни кога е аутизмот во прашање... имав најредовна бременост водена во систина се како што треба , бебе родено во термин се во ред до година ипол одлично напредува се како што треба... кога реагирав кај педијатар детето не зборува одговорот беше рано е чекај на 2 години повторно рано е чекај сега подоцна прозборуваат.... ама јас сум мајка и немав мир... затоа ја разбирам твојата загриженост... од здраво право фете на крај излезе аутистичен спектар...
    За сега да правам секакви испитувања од генетски до што ли уште не... и да ми кажат дека да се направела во бременост амиоцинтеза или како и да се вика она со плодовата вода, ќе се видело....
    Мој совет ти е ако се плашиш да одиш само кај доктор јотовска нема подобра од нејзе на оваа тематика

14. abvggvba

abvggvba Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Znaci vaka.Od momentot koga ja gledav emisijata jas samata si napraviv strasni filmovi vo glava.Inaku da, go nosime kaj toj ortoped i se bese vo red.Sega ke go odnesam pak za mesec vreme.I sekako ke razgovaram so nego.Posle emisijata jas mu pisav na viber toa sto vi go pisav na grupata, ne tolku vo detali, samo deka imam vitiligo i deka ne piev dopolniteno vit D vo tekot na bremenost i dali sega treba da pijam.Ke go citiram negoviot odgovor.
    "Vitiligoto samo po sebe e borba na teloto da dobie povekje d vit.Napravi PTH i joniziracki calcium. D vit ne ti treba i ke ti dadam terapija."
    Nekako ova mi dade nekoja sila.Vo smisol mozebi vo tekot na bremenosta i sum nemala nedostatok na vit D.Neznam...
    Inaku bebceto si prima celo vreme vit D po negova preporaka.
    Isto da se nadovrzam bebceto si zaigruva ama ne dolgo so igrackite.Gi faka ke poigra malku 1min i pusta.Isto jas mnogu vnimavam, nikako ne pustam televizor vo negovo prisustvo,telefoni nisto od toa.Isto i za glavceto, go drzi no ne skros cvrsto cvrsto,tuku se zamavnuva uste.Mozebi ima vrska i toa sto ne go drzam nikako vo race.Duri primetiv koga pocnav da go stavam celo vreme na zemja i da pravime sekojdnevno vezbicki na mesence i ima mnogu podobruvanje.Maz mi mnogu me kara,vika ne si go pravi bolno deteto ne mu e nisto.Si se smee so nas, gleda sekogas vo prostorijata kade i da odam me gleda mene,maz mi.Edinstveno ova so racete me plasi.Grebe na podot.Bas pred nekoj den mu staviv plasticna igracka so zvuci i svetlosni efekti i si igra i ja udira igrackata za da gi vrti topcinjata na nea.Dali toa taka treba da bide? Znaci silno ja udira igrackata..
    I racete celo vreme si gi drzi na gradite spoeni.Primer mazmi koga razgovara na tel toj racete gi drzi taka celo vreme i go gleda i prati.Denes pocna kako boks da si udira vo obrazot so ednata raka i toa me isplasi isto.Zatoa i pisav..

15. abvggvba

abvggvba Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Ne mi go kaza Antonije, tuku gledav emisija so nego za vit D i go slusnav toa.Sledniot mesec ke odime na kontrola i ke razgovaram podetalno

16. abvggvba

abvggvba Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Nie pravevme nifty test i se pokaza se vo red.I ne veruvam deka so amniocinteza toa bi se utvrdilo.Ako bilo taka site ke go pravele.Nemoj da si stvaras griza na sovest.
    Dali ke moze da mi pises i ime na doktorkata.Blagodaram

17. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Верувај ми дека сите деца имаат чудни потези, барем нас ни се чудни, не го скенирај детето секако не сме како мајки компетентни да расудиме што е фаза на развој а што може да укажува на проблем. Ама интуицијата секако треба да си ја слушаме, кога е испреплетена со многу страв е лошо, ама затоа побарај мислење ете од докторката што ти ја посочи членката погоре, може со уште некој педијатар по приватниве болници

18. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.104
    Допаѓања:
    4.397
    Олга Јотовска
    Тука побарајте ја

Прикачени фајлови:

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.802
    Допаѓања:
    202.798
    Мислам дека имаш премногу големи очекувања од 5-6месечно бебе. Не може бебе што до вчера било во стомак одеднаш да почне да фаќа предмети цврсто и наменски и од старт да знае што да прави со тие предмети и како да работи со рацете. Нормално гребе, оти се обидува да го фати тоа што го допира, нормално е да ја удира играчката за да игра оти не знае како поинаку. Опушти се, и не се оптоварувај толку.
    Следи ја нашата @danichap на инстаграм, има добри активности и за бебиња до година, макар што мислам дека прво треба да се фокусираш на развивање на цврстина и стабилност кај бебето, да почне да ја држи само главата и да се врти кога е на земја, од стомак на грб, од грб на стомак, да почне да се исправа и мести за лазење.

На Lady*Bug, Martka, abvggvba и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. abvggvba

abvggvba Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Dali ke moze da mi go pratis tocno profilot kako da ja najdam.Blagodaram