Септември па до почетокот на октомври. Сеа за брзо Лудо Кој сакат нека повелит кај мене, ние уште имаме од ланскиот.
Читајќи ги мислењава за темата добив инспирација да го дадам моето мислење за едно од најоригиналните, најавтентичните јадења од овие македонски простори. Нема семејство каде не се приготвува и конзумира ова вкусно, јадење. Најчесто сезоната на приготвување започнува од крајот на септември па се до крајот на месец октомври, барем кај нас дома најчесто во овој период од годината колку што се сеќавам се приготвува овој да го наречам македонски специјалитет и деликатес. Лично јас го сакам но не премногу, најчесто го јадам кога е топол веднаш откако ќе биде завршен и тоа најсладок ми е со бело кравјо или овчо сирење и со топол тогаш изваден леб од фурна, но исто така многу убав и вкусен ми е и со биено сирење, пишуваќи на темава ми се пријаде ајвар во моментов во 2:35 рано наутро . Постојат повеќе варијанти и тоа класичен ајвар, лутеница со лук и малку пагдонос кој му дава на производот посебен шмек и малиџано со печени па потоа мелени модри патлиџани. Јас лично најповеќе сакам, преферирам малиџано бидејќи ми е најслатко и највкусно и тоа по можност да биде пикантно лутко (не премногу луто) отвара и тоа како апетит. И покрај тоа што не го конзумирам премногу и во големи количини преку текот на целата година како некои кои можеш слободно да ги закопаш во ајвар и пак ќе го јадат и ќе им биде сладок и вкусен, сепак го сакам и го конзумирам периодично најчесто првата недела откако ќе биде приготвен тогаш ми е најсладок и највкусен што се вели од (текнеж). И покрај различните ставови и мислења посебно на нутриционистите околу неговата хранлива вредност, ајварот останува продукт без кој неможеме да си го замислиме нашето мени особено во зимскиот период кога нема премногу свеж зеленук на зелените пазари, всушност затоа и постои зимницата и постапката на конзервирање на зеленчукот токму од тие причини.
Обожавам ајвар, ама за жал ланскиот ни се потроши а уште не е дојдена сезоната за правење Ама ајде, вреди да се почека
Лелелеле колку сакамм ајвар си немате престава го обожавам, Не јадам многу слаба сум, ама кога јадам ајвар можам и цел леб да изедам
Го обожавам. Знам дури и да си се мезам, онака од тегла, без леб. Лукс не ми е јасно како имате уште од ланскиот??? Нас ни го снемува веќе во јануари А правиме поголема количина, не дека не. Се јаде додека се гледа ))
иде, иде сезоната на ајварот, http://volanskopje.blogspot.com/2010/10 ... st_17.html ајварот не е ајвар ако го нема овој дел ммм едвај чекам
ммммм ајвар обожавам,посебно кога е тазе праен додека е топол со лебче и сиренце мх мх мераци....на шерпата не и треба сјај за да се измие хаха
Леле кај ја видов темава. Баш сега зборував со мајка ми на телефон и ми кажува дека прават ајвар , како ми се пријаде леле мајкооооооо Сега немам можност ама во зима ке го пробам , тоа е
Ајвар, го правиме во Септември, во Декември веќе нема, не дека малку правиме али тоа ти е ние со секое јадење и ајварче До сега лупев пиперки од сабајле од 10.30, бев на вујна ми и помагав, утре ќе одам да помогнам за пржење, а за јадење нема да има потреба да ме викаат, и без тоа ќе отидам Спојлер Мајка ми ме зеза: Абе мора да правиме ајвар, немора, секаде ќе одиме да помагаме и секаде ќе дадат по една тегла што ќе се мачиме, ќе печеме, лупиме, пржеме, вака директ на јадење
Го обожавамм Само што не сум во можност да го пробам сега, во најскоро време се надевам да си купам, оддамна не прават мојте веќе