Најубавиот ајвар е оној што го мацкаш од шерпа, туку што изваден од ќумбе , па уште и сиренце за мезе ууууу едвај чекам да се запалат ќумбињата уште некоја недела, па печи, лупи, пржи и ете ти ајвар, ама пустиот многу ме гои ако нема врска, ако е за ајвар се е простено. The best
Бевме денес со мама кај вујко ми, да лупиме пиперки Едвај чекав да ме викнат За неколку дена ќе правиме, едвај чекам Тазе ајвар со топло лепче и сиренце.. Ммммммммммммммм
Ме настрвивте со темава и со сите други ајварски постови па морав да одам до продавница и да си купам.
Ммммм, ајвар нешто превкусно , се давам јадејќи многу ми е вкусен со сиренцеее милина за неколку дена ќе правиме јас не можам да дочекам ..
Здраво. Се препорачува да не се меша храната, како што е на пример протеини со јаглени хидрати или слично, па да прашам, дали е во ред ајварот да се јаде со сирење, урда... млечни производи, или и тоа е мешање на храна?
а зашто да не се меша?? ја прв пат слушам за ова, па ме интересира. иначе ја ајварот секогаш си го јадам со сирење.. ако нема сирење воопшто и не јадам
Па демек така било според нутриционистите, бидејќи желудникот ке ги свари на пример протеините, а јаглените хидрати ќе ги претвори во масти. На пример, доколку во исто време јадеме месо и компири, едното ќе го свари, а другото ќе го претвори во масти. Па затоа да си прашам дали консумиранјето на ајварот со млечен производ претставува мешање на храната
ја знам (така учев) дека цела храна ќе се свари, ама проблемот е по кој редослед ќе ја користи организмот (прво протеини, па липиди, па масти) а се што е вишок се складира како масно ткиво.. за вакво нешто прв пат слушам... и редактирам заради грешката па јаглехидрати па масти
Ајвар-традиционално македонско јадење,кое не се јади никаде во светот освен кај нас знам некои Американци испитуваа и докажуваа не бил здрав за јадење воопшто ама ми е гајле си го обожавам со сирење јас
Јас ајвар јадам само кога е топол тазе направен .Освен некогаш во кризни ситуации кога нема што да се јаде мора да го јадам.