Na polnok tocno da ne vlagas ili izlagas od negde,si im go rastural gnezdoto na samovilite ke te prokolnele..da ne pteminuvas niz dve spoeni banderi ili dr si im otvaral portal na gjaolite xd.. sajka mora da se zakova vo kukata koa nekoj ke umre da stoela kukata ke se srusela nz so bese..televizori ogledala pokrieni nedela dena koa nekoj ke umre,macka ne smee da go dopre ili premine umreniot ke se povampirel,koa treba da se mazis zenis a imas lice so brzo umrelo na grobot da mu reces na umreniot te kanam za da ne dojdes demek inaku ke im se pojavel na mladite itd sekoas da se imalo bar dinarce u novcanik za maja ink ke bil prazen za navek xd ima i dr so sum slusala ovie samo mi teknaa
Не верувам во овие глупости... а зошто навечер не се сечеле нокти??? Единиот одговор што сум го добивала е дека не било убаво. А зошто не е убаво???
Чистење ноќе метење и нокти сечење било на лоша среќа а после и да се повампириш демек ,така е народното верување
Точно суеверијата се измислени но не дека му било досадно некому па ги измислувал. Во старо време се случувале разни натприродни феномени што им втерувале страв во коски на луѓето и од таа причина ги поврзувале со одредени активности и рутини со помисла дека ако направат или не направат одредена акција ќе спречат нештото да се појави повторно. Секако човек што е религиозен и верува во бог не треба да верува во суеверија бидејќи бог може да се справи со секакви нечисти сили.
Доста позната приказна за три генерации жени (баба, мајка, ќерка) кои лебот секогаш го сечеле на две пред да го остават. Ќерката правела така оти од мала така гледама од мајка и, мајка и пак правела така оти како мала така гледала од својата мајка, а нејзината мајка (бабата) го сечела лебот на две оти била куса кутијата кај што го чувале.
Истово го знам ама со виршли. Мајката ги сечела краевите на виршлите пред да ги вари. Така правела и мајка и, така ја научила и ќерка и. Кога внуката ја прашала баба и зошто ги сече мама виршлите бабата рекла: Ауу, зар мајка ти уште готви во старото мало тенџере?
Ништо. Ќе си ги собереш парчињата и во ѓубре. Милион пати имам скршено огледало. Сметам дека е обично суеверие.
Можеби нема врска од ова што ќе ви кажам...поминав низ тежок период и пред еден месец се деси нешто што никој пат овие 5 год , на мојата покојна мајка и праев годишница и една вечер ја спремав пченцата,литургијата и храната све околу масата и тук се пулам две мачки низ прозорец прв пат ги гледам мачките (кога ги видов како да ги гледам моите покојни родители, боже мој) и океј поминало а секогаш кога ги правам тие работи излегуваа малечки пеперутки... А денеска на тераса не е баш тераса али небитно т.е пред ходникот кај вратата излезе една голема пеперутка прв пат дома да гледам баш голема... Можеби ништо не значи ,без врска не знам ако знаете кажете, што би рекло повеќето знаа бабини девитини