Навечер не смеело да се мете/чисти/ѓубре да се фрла а ѓубрето-кантата кај мене поминуваат го собираат и празнат во 8 сабајле, значи јас на -18c во 7:40 треба да станам од спиење, да ги сменам кесите и кантана надвор да ја изнесам? Важи!
Немој на форум многу да висиш, ќе заборавиш да збориш и јазикот ќе ти се укочи. На баба Рада деветините
Аκо ги јадеш тρошκите од леб ќебидеш сиρомав цел живот, навечеρ да не се мете двоρот само наутρо Аκо видиш κуче на улица κаκо уρиниρа да си ги поплуκаш ноκтите оти ќе ти поρаснат т.н. "κучешκи ноκти".
Аκо видиш поштаρ ќе имаш убав ден. Има вистина во сето ова. Не се за џабе напишани. Јас κога ќе сонам човеκ и маса со јадење, тој човеκ по неκолκу дена или 1 недела умиρа. И да не го κажам сонот паκ се остваρува. А κог ќе вида κуче да моча надвоρ веднаш ги плуκам пρстите зашто навистина ми се појавуваат κучешκи ноκти.
Ако палците на нозете ти се поголеми од останатите прсти мажот ќе командувал во фамилијата ако допалците ти се поголеми од останатите жената ке командувала во фамилијата. Има ли врска ова?
Nekoj da ne znae dali ne se nosat zlato i srebro odednas ili nema vrska toa? Vo smisla, znam deka ne se nosat zlatni i srebreni prsteni na edna raka, toa metalite ne se trpat zaedno, ama pa zlato na edna srebro na druga raka, biva?
Ijas isto slusnav i poveke ne nosam srebro mu go vrativ na majkami site mi kazuvaa deka ne e dobro nezam zosto a jas duri pred 2 god se svestiv gi nosev dolgo na ista raka
Ако те мавнеле со метла ќе си останел/а немажена/неженет.... Ми има паднато од скали и ме плесна по глава, плачев цел ден. И баба ми ме закачи еднаш заради . Еве гледам, немажена останав.
Не се јаде на зајдисонце и не се легнувало на зајдисонце ,можело да огрдисаш, не се јаде на праг од врата~ке те бркале од сегде, не се стоело под стреа капавицата да те капе~не знам зашто, рака коа чеша ..лева земаш.десна даваш пари(кај мене секогаш е вистина), кога ти шијат на тебе стаи конче во уста за да не ти се зашие памтењето, со боравалка не се јаде(лажица со која се мешало јадењето), Ако умре некој се покриваат сите огледала ~за да не останела заробена на овој свет душата на умрениот, Родилка кога оди на пораѓај да не знае мајка и ,за да не ја мисли~тежок пораѓај ке има(ова е точноо од лично искуство) Родилка пред да оди на пораѓај да си пуште јајце да и падне (го фрла од вратот на блузата па да пДне на земја_за лесен пораѓај Да не ти го урочуваат бебето стаи помочана пелена под чергиче на влезна врата Стаи игла над врата да се заштитиш од луге кои ти мислат лошо Ако ти се истури сол значело кавга Две лажици во еден тањир да не стоеле~демек сопернички Ако слушнеш нешто лошо(за нечија болест или трагедија) чукни во дрво три пати,да не чуе злото И многу други кои овде веќе се повторуваат......
Не требало да се чува дома скршено огледало, носело несреќа. Ја не верував али вистина е. Мачките коа се лижат (бањаат), ако се лижат кон југ свртени ќе врнело, на север ќе греело сонце, така мислам беше. Исто и мачките ако чуваш носеле среќа.
Ако сонуваш за некој нешто лошо, да не го кажеш на никој и тогаш нема да се исполни. Да не го јадеш крајот од лебот. Да не чистиш, переш алишта, да не се бањаш за празници или во недела. Како и да е не верувам во овие работи.
Отварање чадор во затворена просторија носело несреќа. Ако ти премине црна мачка пред тебе исто несреќа (а ако бегаат од мене?)