Базална температура

Дискусија во 'Бременост' започната од mande111, 6 февруари 2011.

1. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Каде да најдам базален топломер? Низ аптекиве чудно ме гледаа, не знаат каков е тој, а не знам ни јас :|
    Може ли да мерам со обичен живин, дигитален?

2. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Внесувај секојдневно, она ќе продолжи да претпоставува и пресметува. Со испрекинати линии е бидејќи температурата и исцедокот не содејствуваат. Колку повеќе циклуси внесеш, толку поточно ќе ги пресметува и предлага плодните денови и наредниот циклус.
    А можеби овој месец ќе биде и нема да треба да ја користиш некое време :)

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Базален, за мерење базална температура орално или вагинално, мерат во децимали. Може и со живин, ама суптилна промена на температура што може да е од значај за пресметување на точниот ден на овулација, не може да регистрираш со нив и треба да чекаш додека измери.
    Јас го имам овој, мерам со него речиси 5 години и сум ептен задоволна, а го купив од овде:
    https://www.naturalcycles.com/shop/basal-thermometer-celsius

На SunnyGirl2 и Angella7 им се допаѓа ова.
  4. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Фала ти :hug:

На Saba08 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Здраво:inlove:

Освен апликацијата FertilityFriend , дали имате некоја друга апликација да ми предложите? Некоја да е јасна, и да предлага отрпилика кога би се случила следна овулација / менструација? Јас користам една друга, ама некако не ми се допаѓа, и сега податоците од неа сакам да ги внесам во нова апликација. Прашањето ми е : Која апликација би ми ја предложиле вие од ваше искуство, а да сте задоволни ?

Ви благодарам:)

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Сите каде може да се внесе температура ги пробав и искрено ниту една не ми се допадна и ниту една не беше ни блиску до предвидување на менструација и овулација според внесените симптоми, освен Fertility friend, која ја користам веќе 11 години и колку и да пробувам нешто ново, она ми е основна.
    Glow ако користиш тестови за овулација, оти има опција да ги "прочита" позитивните тестови и според нив ја предвидува овулацијата, ама и оваа и другите апликации кои имаат опција и за температура и други симптоми, ги игнорираат исто како и кога нема да внесеш ништо.

На SunnyGirl2 и *Лаванда* им се допаѓа ова.
  7. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    @Saba08

Најпрво, ти благодарам на одговорот.
    Баш поради тоа и не ми се допаѓаат апликациите, ама по се изгледа дека ќе ја симнам FertilityFriend и ќе ги препишам во неа досегашните податоци (не се многу, внесувам 2 месеци отприлика) . И јас забележав дека оваа што ја користам, не и се важни симптомите и не ги вреднува. Буквално не покажува никаква промена, и покрај внесените симптоми, изглед на слуз, расположение и тн. А, искрено покрај температурата, тоа е и најинтересно и многу важно во предвидувањето на плодните денови и сл.

Штом ти си ја користела толку време, вреди да ја пробам и јас. Поздрав :inlove:

8. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Сабајлево кога внесов температура на FertilityFriend ми се појави ова: овулација пред 3 дена, на 9 ден. Не ми е јасно зошто? Како? Нели температурата после овулација треба да е повисока, над 36.5- 36.6?

Прикачени фајлови:

9. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Треба да е повисока е во однос на претходните денови, па макар и за пола степен и затоа не се замарај со вредноста. Не споредувај со никој, дури и кај тебе ако следиш редовно ќе видиш дека секој циклус ќе е различна. Многу фактори влијаат врз температурата и кај мене на пример знам дека апликацијата, а и јас според тоа колку ми е баш во 6.30 часот наутро точно знам каде сум во циклусот. За такво искуство треба некое време. Разгледај ги графиците кои се внесени од другите жени и ќе видиш колку се сите различни.
    Сéуште е рано и освен ако немаш краток циклус, мислам дека тек ќе имаш овулација и тек ќе расте и температурата. И апликацијата не е "сигурна" и затоа и линиите се испрекинати, не се совпаѓаат температурата и исцедокот.
    Внесувај редовно, колку повеќе и подолго внесуваш податоци, толку попрецизно ќе предвидува.

10. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Редовен циклус имам 28-29 дена. Ќе следам и понатаму ќе внесувам, се предомислив за тестови за овулација, мислев да не зимам ама изгледа ќе морам. Фала ти на помошта :hug:

11. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Со тестовите ќе знаеш ден-два претходно кога ќе имаш овулација, со графикот ќе потврдиш дали и кој ден навистина се случила, колку време ти трае вториот дел од циклусот, колку е стабилна температурата и слично.
    Според должината на циклусот би требало некој од наредниве денови да имаш овулација, а и исцедокот почнал да станува плоден.
    Па, ако не те мрзи споделувај како се движат работите :).

12. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Не ме мрзи воопшто, баш напротив. Само што денес после работа не најдов тестови за овулација. Утре сум слободна ќе можам да побарам во повеќе аптеки и да почнам од утре со тестирање.

На Saba08 и *Лаванда* им се допаѓа ова.
  13. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Во Зегин барај, таму ги има тестовите. (fingers)

14. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Само што купив од Зегин кај Градска, Ovula. Не знам дали е океј сега да направам еден :?:

На *Лаванда* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Не сега, ако веќе не си.

На Angella7 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Готово, отиде :rofl:
    Ептен ептен ееептен бледа, 12 ден.

17. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Пфф :rofl:.
    Знам како е кога имаш тестови дома, не можеш да се воздржиш да не ги измочкаш :lol:

18. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Голем мерак имав, прв пат ми е ваков да мочкам. Ќе го прикачам да се овековечи :rofl:

Прикачени фајлови:

На *Лаванда* и Saba08 им се допаѓа ова.
  19. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Ајде, па те чекаме да ни сликаш силно црвена линија! :l:(fingers)(fingers)

На Angella7 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Се тргнаа линиите од апликацијата. Воден исцедок имам уште, денес и 'болки' во јајници како за овулација, температурата се покачи. Пишува утре треба да биде овилацијата ама според тестот за овулација изгледа ќе биде покасно. Многу бледа линија има (третиот на сликата е од денес).

*Морам сликите да ги ставам зумирани затоа што телефонот ми ги вади многу големи и не ми дозволува тука да ги прикачам со таа големина (MB).

Прикачени фајлови:

Последна измена: 8 октомври 2021