Базална температура

Дискусија во 'Бременост' започната од mande111, 6 февруари 2011.

1. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Аха, те разбрав. Ти благодарам за појаснувањето:l::f:.

Денес температура 37,1.
    Утре ми е најкритичен ден, зашто претходниот циклус, баш на утрешниот ден почна да паѓа:worried:.
    Ајде со Божја воља:angel:

На Iris-1234 и Saba08 им се допаѓа ова.
  2. ednamarija

ednamarija Активен член

Се зачлени на:
    23 септември 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Здраво девојки! Сакам да следам базална температура (а со тоа и овулација), па дали може да ми дадете препорака за добар топломер и од каде ви е набавен?

3. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Баш некни пишував, јас го имам овој и го порачав од овде
    https://www.naturalcycles.com/shop/basal-thermometer-celsius
    Задоволна сум од него, мери до две децимали, околу 4-5 години го користам и наутро за базална и преку ден кога ми текне и функционира беспрекорно, уште ни батерија немам сменето.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.455
    Допаѓања:
    20.961
    @Saba08 те тагнав зошто имаш многу искуство на темава. Има ли некакво значење "flat temperature"? Три дена по ред ми е 36.2. Денеска ми е 15ти ден од циклус, исцедокот е уште воденикав и почнав да имам некои болки доле ниско во стомак, во половината и во sciatica. Генерално долги циклуси имам така да очекувам покасно овулација, ако воопшто ја имам. Исто планирам и прогестерон да проверам, пошто секако треба да проверам и други хормони. Кој ден е најправилно да се провери?

5. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Иста температура значело дека хормоните се стабилни.
    Штом осеќаш болка, мислам дека денес, утре ќе имаш овулација, барем кај мене се случува така во циккусите во кои овулацијата ми е пропратена со болки.
    Следи ја температурата овие денови, апликацијата ќе ти "каже" кога била овулацијата и сметај 7 дена потоа да си испиташ прогестеронот.
    Лекарите препорачуваат 21-ви ден од циклус, меѓутоа тоа важи кога овулацијата е на 14-тиот ден, а не сите циклуси и кај сите жени се случува баш тој ден. А, за другите хормони знаеш 2-5 ден од циклус или по договор со лекарот.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.455
    Допаѓања:
    20.961
    Фала ти, ќе следам како се одвиваат работите деновиве. Од хормони треба да проверам тироидни и тестостерон, пошто ќе поминат 4 недели од терапија па докторката сака да види како се, така да можам заедно со прогестеронот, пошто не мора нив на трет ден.

На Saba08 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.455
    Допаѓања:
    20.961
    @Saba08 Update од мене. :) Температурата сабајлево падна на 36.1 и имам ептен бледо кафеав исцедок, белка од јајце нема. :?: Исто и болките во јајници, особено лев и во sciatica. Баш ме интересира каква ќе биде утре температурата..

8. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Да знаеш, ве мислам и на неколку наврати се најавувам да видам до каде сте, како сте. Благодарам за update-от и ако не ти е тешко пиши како ќе се движи температурата утре и следните неколку денови и мене ме интересира.
    Ваков кафеав исцедок сум имала и јас околу овулација, да се надеваме дека тоа е работата (fingers)

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.455
    Допаѓања:
    20.961
    Фала ти што не мислиш. ❤️ Ќе ве известам обавезно. И јас се надевам дека е од овулација, а не некое интерменструално од хормонски дисбаланс. Останува да си чекам и да се надевам дека е првото. :)

На Saba08 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.455
    Допаѓања:
    20.961
    Ништо не бива ни од мене, ни од моето мерење. Добив на 17ти ден од циклус. Мислам дека сто пати веќе добив во последниве месеци, крај нема ова. Ќе испитам тоа што требаше од хормони следнава недела и ќе видиме што понатака. Се изморив веќе не можам..

На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    :hug:

12. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Ви се случило ли да имате иста температура секој ден по овулација, а да сте останале бремена?

3 дена со ред температурата ми е 36,7

13. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Читав дека иста температура неколку денови по ред е знак дека хормоните се во ред.

На *Лаванда* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    И пред овулација ме држеше така. Секој ден 36.4 , само еден ден смена 36,5. Потоа, бидна овулацијата и сега секој ден е иста. Гледам да не давам значење на се' и сешто за да не се стресирам, ама ми падна малку чудно ова. Дај Боже да е како што велиш:hug:

15. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.775
    Допаѓања:
    3.305
    Го барав линкот кај што прочитав ама не можам да го најдам. И јас минатиот месец имав по 2-3 дена иста температура. И пред и после овулација. (fingers)

На *Лаванда* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Остави мила, не се мачи. Одмарај сега ти:l:, ќе се потрудам сама да прочепкам по интернет и по странски форуми, можда ќе најдам нешто интересно.

п.с. - нема да носам предвреме заклучок, и нема да се стресирам, ветувам:$. Само онака ќе си читкам:inlove:

На Angella7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. vetruskaa

vetruskaa Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    8
    Здраво јас сум бремена 5 недела одприлика но еве 6 ти ден по ред како наутро имам температура 37.2,37.3 а навечер не, следна ден ке немам наутро но навечер ми се покачува максимум до 37.4 а гинекологот ми рече да пијам парацетамол но јас не сакам да пијам бидеќи не е нешто мн темп па за совет да ве прашам дали е тоа нормално и дали штети на плод поздрав

18. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    563
    Мериш аксиларно под мишка?

19. vetruskaa

vetruskaa Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    8

На демотивирана му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Не е нормално да не е покачена од таа што си ја имала пред бременост и не треба парацетамол. Базална во бременост може да измериш и до 37.8, особено навечер и сето тоа е физиолошки. Цел прв триместар ќе биде покачена, до трети ќе падне како што била претходно.
    Баш ме интересира кој е тој гинеколог :headbang: