Ако мериш телесна под мишка нормално во бременост може да е покачена (до колку незнам) и јас имав до 37.1 прв и втор триместар, сега сум прикрај на втор и оди до 36.8,9 на одреден дел од денот не цело време,а пред бременост ми беше нормална 35.7 до 36.3,што значи ниска. Консултирав многу доктори на ова прашање и го добив одговорот не се замарај со тоа сега и дека е нормално поради зголемениот проток на крв во организмот, односно се припрема самиот организам за да издржува уште еден живот, а исто влијае и зголеменото ново на прогестерон во текот на бременоста. Само да не се збуниш, базална и телесна температура е различно. Јас ти зборам за мојата телесна, базална не мерев.
Telesna temperatura pod miska meram, prethodno mi bese 36 so neznam kolku ama eve sega od koga sum 5 nedela, denes 6 ti den kako jas imam maximum pokacuvanje do 37.4 inace ili ke nemam ili 37.2 ili 37.1 i nadica mi e ginekolog od pzu mama i mi rece da pijam paracetamol od eden do dva i kao krvna analiza proverisi vo smisol ne e normlano pokacuvanjeto, proveriv i toa se vo red i bas se pocudiv na net citam kao normalno e ai ne e nekoja temp povisoka pa ajde jas da trujam plod so paracetamoli i ne konzumiram dodeka rekov i na forumov da vidam so ke kazite vie dali toa nakacuvanje temp e normalna vo bremenost i dali ne steti na plod
Таа температура е нормална, воопшто да не се секираш. Првите месеци не е во ред ако падне како пред бременост. Ако е над 38°C, тогаш се реагира. Побарај прогестерон, која му е функцијата и какви ефекти има врз организмот по овулација и во бременост и ќе биде појасно.
супер си Ќе те држи подолго време температурата, ама не и се секирај, ја се притресував на почетокот иначе жештини ме обливаа буквално како во климакс се осеќав, сеа не толку ама на почетокот глава ми гореше. Со лесно бременоста
А пиеше ли нешто парацетамол ти или не јас не пијам си викам ѓабе ке се трујам кога ете долго време ке ја имам темп само се молам да не ми бидне над 37.5 а вака претежно ми е 37.2 па што би ме советувала ти да пијам нешто?
Не не сум пиела ништо, пиев парацетамол само кога ме болеше глава и баш тогаш мерев не делува парацетамолот на температурата. Нема да иде над 37.5 гарантирам. Само опушти се и не мери, оф ја тебе ти кажувам ја на 15 мин мерев ама отрпнав после 4ти месец. Не се плаши, уживај си во бременоста.
Хахах па и јас така само мерам на 30 мин ми е страв да не се накачи мн ама од сега не мерам. Фала ти на информацијата
@Saba08 проверив во сите минати месеци и повисока од 36.62 сум немала. Прв пат 36.65 ми се качила на 27ми ден месецот кога останав бремена. Денес ми е 27ми ден и 36.60 температура. Имам дозвола да се откажам сега од месецов?
Нее, не прифаќам секирации и нервози. Среќна сум што ми се врати овулацијата на 16 ден, што почнавме пак со обиди. Матичната ми рече после 3 циклуси да одам да ме ѕирне, ова ќе ми биде трет, па планирам да отидам пред овулација за да ми види и фоликули.
@Saba08 До сега мерев температура во 7ч. Сега во 9ч ја измерив и повисока ми е. Ради разликата во саатот е повисока нели?
Да. Ќе ти ја означи со отворено триаголниче. Можеби е подобро да кликнеш на temperature discarded и нема да го земе во предвид денешното мерење, ептен е покасно од обично.
Здраво девојки, сакам да почнам да си ја следам температурата, па ве замолувам да ми објаснете на кој начин е најточно: под мишка, под јазик или во анус