Бактерии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од mariz, 29 октомври 2019.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.363
    Допаѓања:
    5.242
    Пред 3 дена го заврши. антибиотикот. Прв пат пие.
    Еве овие денови пак носот. Ацидосалус и диво и ставам стандард.
    Си викам ако треба антибиотски капки да ставам со време. Да не се вртам во круг.
    Да не биде 2 дена во градинка и пак дома.
    Ќе пишам и на педијатар ама знам ќе рече не треба

2. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    1.180
    Здраво
    Дали може некој да го протолкува резултатот од урина на ќерка ми.
    Во после до време почна често да се чеша доле, нема црвенило, но така со рачето знае да се чеша.
    Почнав со обична анализа на урина .
    Ќе барам уринокултура да правам.
    3 годинки е

Прикачени фајлови:

3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.646
    Допаѓања:
    23.875
    Синко пред 3 недели имаше стрептокока во грло, проследена со темп и покачено црп, пиеше Амоксиклав. После неколку денови од атб, направивме контролни брисеви во нос и грло, стрептококата е излечена, ама испадна позитивен на хемофилус во носот.
    Прв пат добива ваков резултат, можеби и претходно ја имал бактеријата, ама не сме испитале.
    Нема никакви симптоми, нема секрет, не му тече носот, ништо буквално. Матичната ми рече дека не е страшно, не се третирала оваа бакт.
    А сега читам други искуства тука.
    Се плашам дека треба да одиме на одмор следната недела, па да не ми направи проблем таму.
    Какво искуство имате со хемофилус во нос, а без симптоми? Сама од себе поминува ли?

4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    1.713
    Ако нема симптоми не се лечи. Можеш само локално да побараш терапија ама и тоа не е потребно. Прскај солен раствор и тоа е тоа. Ако одите на одмор на море уште поубаво. Се лечи само доколку има симптоми, во спротивно не.

На Skyler и happygirl им се допаѓа ова.
  5. Alex08

Alex08 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    187
    Mamicki zdravo
    Na sinceto 15 meseci mu izoliraa stafilokoka areus vo urina. Od siptomi nema nisto, prethodno imase eserihija koli pievme antibiotik, eve sega na kontrolna urinokultura ispadna ovaa bakterija. Koga zemav da citam na net iskreno se ispaniciv, inaku od terapija mu prepisaa pancef. Da napomenam deka maliot mi e so atopicen dermatit.
    Ve molam za sovet ako nekoja mamicka se soocila so ova so sto ja tretirale.
    Blagodaram odnapred

6. Asher

Asher Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    295
    Здраво мајки!
    Дали има некоја да сподели искуство со лечење на бактерија Mycroplasma pneumoniae откриена со пнеумослајд.
    Ќерката 6г освен кашлица која трае веќе 3 недели друг симптом нема. Докторот прво мислеше да не е алергија ама еве искочи бактеријата.

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    12.746
    Не се плаши, ако идете на море не одложувај туку нека нурка, нека се бања. Ние на море излечивме мораксела и не се појави веќе. Не е опасна инаку, скоро секое дете што оди во градинка ја има.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Бебе има бактерија во нос прво стрептокока потоа мораксела(не оди во градинка).
    Прашањето ми е до кога е нормално да не се третира бидејќи детето месец ипол се мачи во спиење, цицање, од гурман за јадење стигнавме едвај да се храниме. Затнат е не осеќа вкус ни мирис сигурно, едвај дише кога го хранам. Сабајле цела шака зелен секрет вадиме со носко веќе месец дена.

9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    12.746
    Побарајте нешто локално маст или капки ако бактериите се само во носот, ова е веќе проблем.

10. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Побарав капки не ми дадоа.
    Вчера бевме на ургентно за друго, педијатрите веднаш му го приметија носот.
    Кога кажав дека е ваков месец ипол не пратија на крвна слика и сите вредности беа покачени па ни дадоа антибиотик.
    Се прашувам кој доктор беше во право, дали давам антибиотик непотребно? Дали ќе поминеше без него? Колку време е нормално да има бактерија во нос а да не се третира, дали симптомите се нормални?
    Се измачувам од сабајле со триста прашања, ве молам споделете искуства, што е нормално што не е...

11. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    12.746
    Има различни состојби, може да нема никакви симптоми, може повремено да тече носот при настинки, во таков случај не сум дала ништо. Како во вашиот случај сум мачкала хлорамфеникол во носот плус нели почесто чистење со солен раствор, па диво оригано. Е сега за конкретново не знам кои вредности биле покачени и за што сте биле на преглед ама може бил за антибиотик, како и да е, не знаеш сега без брис дали бактериите се сензитивни на тој антибиотик, може ќе поминат, може не.
    Следен пат биди поупорна, носи го пак ако треба, кажи дека не спие, не јаде, не ти требаат додатни проблеми поради еден локален антибиотик.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Анализата за крв и антибиотигот се дадени заради носот односно бактеријата, не се поврзани со другата состојба за која што отидовме.
    Имав резултат со брис и антибиограм, така да ок е антибиотигот.
    Но штом може да помине со капки или еве имало и маст за кој што прв пат слушам јас, зошто не ми кажа неговиот доктор не предложи нешто. Минатата недела бев кажав детето едвај дише, цица полн е секрет, одговор-не третираме нос.
    Следен пат не знам дали ќе има кај докторов сериозно мислам да се префрлам кај друг. Од старт не сум задоволна баш од пристапот, како да не прегледува само за да не "откачи".
    Фала ти многу мама.

13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    12.746
    И нашата матична и пулмологот на приватно кај што го носам не третираат бактерија во нос ама ако кажам дека детето има проблем со дишење, со било што, одма правеле брис и сме добивале локален антибиотик. Мада само 2 пати се случило да препишат ама пак не го оставиле да се мачи. Такво мачење на крај пак ќе резултира со нешто поголемо и кога ќе видиш секако ќе заврши со антибиотик.
    Нека поминува ајде побрзо.

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Што ви рекоа за резултатите, како третиравте и дали имаше подобрување?

15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Koj vi e maticen? Da si baras antibiotik spored antibiogramot, ne tretirale vo nos. Nie od toa nisto ne mu e, samo bakterija vo nos zavrsuvame so vospaleni usi.

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    12.746
    Ама нема врска бактеријата со воспалението, не завршува секоја бактерија со воспаление. Најчесто инфекцијата се шири накај увото кога има премногу секрет во носот што не се чисти убаво.

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.247
    Допаѓања:
    27.878
    Можеш цитерал капки да ставаш за бактерија во нос. Инаку на изместена крвна слика која укажува на бактериска инфекција се дава антибиотик.

На Misskirova и Nala37 им се допаѓа ова.
  18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    12.746
    Може знаеш дали има сега Цитерал некаде, знам дефицитарен беше?

19. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    1.713
    Локално се третира бактерија во нос само ако нема симптоми (освен течење на нос), но ако има крвна слика која укажува за антибиотик тогаш се третира според антибиограм. Обично локална терапија се дава ако е позитивен брис од нос, добра крвна слика и без симптоми како кашлица, температура и слично. Тогаш и нема потреба од локална терапија , но истата помага, олеснува дишење и слично. Но не значи дека не може да се прошири, треба да се внимава. Кај вас чим крвна слика укажува на бактериска инфекција таман е антибиотик според антибиограм.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Бев да земам рецепта се налутија зошто пишале антибиотик на црп 2.5 и леукоциди 14.
    Јас не знам на кои параметри се дава антибиотик. Плус ми рече натичниот дека нема да му помине носот цабе сум му давала, направи да се чувствувам уште толку бетер.

Падскалов но не одиме кај него. Он на прв преглед ме извади од памет со дијагноза за која што потоа се утврди дека ја нема од детски хирург. Кај Виктор сме но бидејки секој втор месец е на боледување по 3-4 недели, кој се падне не прегледува. Иначе антибиотигот е даден според антибиограм.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.