Бактерии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од mariz, 29 октомври 2019.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Бактериска инфекција рекоа на Козле. Барав капки наместо сируп рекоа само ќе сме замаскирале.
    Сериозно дали на некој му поминала бактерија со капки само? Да знам за друг пат. Многу поделени мислења имаат педијатриве, човек не знае кого да слуша па уште грижа на совест ми набија.

2. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Се надевам дека не згрешив што го дадов.
    Остснува да видиме дали ќе делува сирупот. Фала на убавото објаснување. Мене логично ми беше локално да де проба но тие беа упорни на став дека бактерија во нос не сњ третира никако, па од стрептокока премина на деуга бактерија и воопшто не изгледаше дека ќе помине само од себе

3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Ние прв пат правевме брисеви откако тргна во градинка. Ги правиме кога после недела дена не поминува или се влошува. До сега на сите 4 брисеви од нос имала бактерии, не се случило да излезе чист брис, а во грло немала никогаш. И никогаш не сме третирале бактеријата во нос со антибиотик и ја снемувало без терапија, само со спрејчиња, крвната слика секогаш ни укажувала на вирусна инфекција. Е сега има бактерија во нос, има секрет и многу кашла, крвната слика и е добра ама сиптомиве не верувам дека и се од хемофилусот. Правевме пнеумослајд излезе некоја друга што не се фаќа на брис и си почнавме антибиотик. Така да, не знам што да кажам за педијатрите, ако дете се мачи со секрети или кашлици долго време и нека е со уредни резултати има да испитуваш и да пробуваш дур не го излечиш. Јас сум многу разочарана, добивам чувство дека не не третираат индивидуално, па дури не знам дали е ова по протокол, те гледа само во моментот, воопшто не ја зема целата клиничка слика во обзир.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.247
    Допаѓања:
    27.878
    Ја имаа таа турската замена, помага.
    Јас искрено за густ зелен секрет во нос, не прашувам доктор, одма ставам локално цитерал за 3 дена проаѓа

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    12.746
    Еднаш кога стававме му помина ама оди во градинка веќе трета година и стално си има некоја бактерија. А ако има негативен брис од грло не значи дека е чисто, не се фаќа секоја бактерија на брис затоа и многу искусни доктори не прават крвни слики туку може да препознаат бактериска од око. Се почнува веднаш со антибиотик ако нема време за чекање, па кога ќе стигнат резултатите се менува ако има потреба. Не е едноставно, си треба индивидуален пристап, секоја состојба е различна.

На Mother of 2boys, KuklickaSk и Nala37 им се допаѓа ова.
  6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    12.746
    Која е турската? Знам Алкалоид дека почнаа процедура да го произведуваат во Турција, тој е тој?

7. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    @KuklickaSk @Skyler фала ви многу на споделени искуста и совети.
    Против сум користење на лекарства на своја рака но очигледно здравството ни е отидено. Имам чувство дека згрешив што го почнав антибиотигот но згрешив и што послушав педијатар. Требаше да пробам со капки прво:(.
    Бидна веќе памет за друг пат.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.247
    Допаѓања:
    27.878
    Флоксимед

@Nala37 различно е секогаш и не е секоја бактерија иста. Конкретно за бактерија во нос никогаш не пиел сируп, ама за бактериска инфекција на грло со наслаги со све пиел повеќе шишиња.

На Nala37 и Skyler им се допаѓа ова.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    40.507
    Сега веќе сте почнале и терај, побрзо нека поминува. Инаку и нашата матична за бактерија во нос не дава ништо. Но доколку има симптоми од типот упорна продолжена кашлица или многу секрет од нос само локално, флоксимед (цитерал) најчесто ни дава или хлорамфеникол маст.
    Сега веќе и сама проценувам, ако нема други симптоми, а густ досаден секрет и јас пуштам сама флоксимед 5 дена. Ама ова за поголемото.

Флоксимед и јас користам откако го снема цитералот. Ок е помага кај мојов.

На Skyler и Nala37 им се допаѓа ова.
  10. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Големата ми немала бактерија во нос никогаш и немам искуство. Сето ова ми е ново. Памет за друг пат. Фала мама.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.751
    Допаѓања:
    9.040
    Мајка нека не ти е криво.
    Нас ни ја лечеа стрептококата само со капки за да не даваме антибиотик за на крај да ми спушти бронхит па отидовме на најјак антибиотик.
    Слушај доктори
    Мојата од стрептокока во нос качи ТТ 40ка.
    Едит- И јас сум против давање антибиотик нонстоп ама некогаш е подобро отколку после да си тепаш глава.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.511
    Ќерка ми имаше само мрсули зелени густи друг симптом не. Треторав локално со флоксимед капки бидејќи цитерал немаше дефицит се.
    И диво оригано прскав. За една недела направив контролен брис. Бактеријата веќе ја немаше.

13. Asher

Asher Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    295
    Пиеше антибиотик и од ден на ден се смируваше кашлицата. На контрола веќе не ни кашлаше. За контролен слајд ни рекоа подобро е да помине повеќе време но ако е добра нема потреба и не направивме. Лето беше, ние пред одмор и по завршување на терапија коментарот беше слободно одете на море супер ќе и дојде.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    5.113
    Мораксела катаралис локално со што ја третирате?

15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Lele isto so toj Paskalov, nisto ne mu e i na kraj zavrsivme dva meseci vo bolnica. Sega posledno pak nisto ne mu e i od tamu pravec na orl, koga vide orl so endoskop se zaprepasti kako deteto sme go ostavile bez terapija. I jas odam samo kaj Viktor se javuvavam prvo da prasam koja smena e pa odam. Ama nekako mi se cini vo posledno vreme i on zabeguva so nisto ne e... Oci nekam da mu vidam na Paskalov :@

16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.363
    Допаѓања:
    5.242
    на орл кај одите и дали со упат?
    кај мене е 2.5 годинки.

17. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Веќе те прашале, кај кој ОРЛ одите и за кои симптоми?
    Јас Виктор никако не можам да го добијам еве два дена...

18. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    4.915
    Некој нека ми објасни како се манифестира бактерија во нос/грло? И натаму ми оди памет веќе. Ноември месец 2 пати беше со температура, првиот пат имаше црвено грло, вториот не. Дадено беше првиот пат Амоксиклав, вториот сумамед. Декември болен два пати пак со висока температура, помина без антибиотик. Второто разболување од декември помина дури и без антиипиретик.. до 38 качуваше и сам си спушташе без сируп. Сега пред 2 дена имаше растечен нос и 37 тт. Помина, па денес качува до 39, на 6 саати.

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.605
    Допаѓања:
    7.503
    А како на толку често разболување брис не сте направиле? А крвна слика? Високо црп и леукоцити значат бактерија. Во принцип и без овие работи гледа доктор ако грлото или ушите се воспалени за антибиотик. А во нос, зелени мрсули би рекла се индикатор. Мада моево дете никогаш немал мрсули да му течат, назад му се слеваат. А и бактерија во нос не мора секогаш да значи акутна инфекција, мојот има редовно во нос на брис без симптоми. Како и да е, доктор треба овие работи да ви ги укаже, мада и ние покрај малишаниве доста научивме..

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    4.915
    Прегледуван беше. Еднаш имаше воспалено грло само. А крвна слика редовно на секое разболување. И првиот пат леукоцити 16 со ЦРП 42. Дадоа антибиотик.
    После леукоцити 6, ЦРП 16, без антибиотик. Следното не беше алармантно, не креваше толку тт, па не правевме крвна слика. Помина без лекови. Вчера на крвна слика леукоцити 4, црп 6. Пак не било за терапија, а до 39 качуваше. Сеа не качува. И да секогаш докторот кажува колку часа да помине од температурата па да се оди на крвна слика за да има веродостоен резултат.
    Мрсули најчесто безбојни водени, ретко зеленикави.
    Прашав затоа што многу некако збиени разболувањава. Си помислив да не се активира некоја бактерија која не сме ја долечиле, врска немам. Инаку брисеви не сме правеле одамна. Обично докторот и за тоа кажува ако смета дека треба. Еднаш на брис има излезено стрептокока во грло, ама ја излечивме. Од тогаш немаме земано, многу се чека за резултати.