Бактерии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од mariz, 29 октомври 2019.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.605
    Допаѓања:
    7.503
    Па ниски леукоцити обично се показател за вирус. Инаку јас брис обавезно правам, препорачал доктор или не, зошто ни се случи лани да испие цела доза антибиотик без брис, одма пак се разболе и на брисот после излезе дека бактеријата била резистентна на антибиотикот. Од тогаш, ако процени доктор и кс покаже дека е за антибиотик, почнувам, па кога ќе стигнат резултати од брис потврдувам дали е ок антибиотикот. Последно црп 129 имаше, нормално дека одма почнав антибиотик и не ми дадоа брис, ама направив и излезе стрептокока пиогенес. За оваа бактерија сметам дека секој родител треба да знае дека детето му ја има(ло), зошто не е играчка. Супер што сте подобри :)

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    4.915
    Благодарам. Преку глава ми е од разболувања. Колкаво дете имаш? Нека каже некој дали после одредена возраст поретко се болни... Со докторот кога зборев, рече нормално е на 2-3-4 години да има 10-11 разболувања годишно. Лани така беше, а сеа демек поголем уште повеќе.. се нервирам што од него вируси фаќаме сите дома. Лудило човече. Памет ќе изгубам..

3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.605
    Допаѓања:
    7.503
    4 направи сега. Можам да кажам дека оваа година од 3-4, поретко качуваше температури и пократко го држеа. Уствари воопшто не се разболе од февруари до октомври. Не рачнувам ситни вирози нормално. Пиеше антибиотици од октомври до сега 3 пати, ама имаше мака со ушите, без посебно високи температури 2 пати на орл ни даваа атб бидејќи имаше болки и воспаление, а еднаш саглам се разболе со стрептококата во декември мислам. Ама полесно поминува како растат. Во градинка оди? Мојот големи крајници има и зимно време е ризичен ради тоа, во поглед на антибиотици нема многу разлика од лани..

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    4.915
    Јас и ситни вирози рачунам. Секогаш е со висока тт. И премногу е стресно. И мојот е 4 год. Ќе скренам. Антибиотик само ако даде доктор, еднаш под притисок од свекрва и сопруг дадовме пред време и непотребно, и од тогаш не слушам никој освен доктор. Затоа што стварно докторов е душа од човек. Повозрасен е, има искуство и многу посветен е. Значи се има случувано да ни се јави да не одиме во ординација да дремеме поради гужва, па после работа он да ни дојде дома за преглед. Годинава 3 пати антибиотик од кои еднаш без потреба.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Odevme kaj Demiri vo Sistina, no ne bev nesto zadovolna. Sega sme kaj Marinela Malinova ima ordinacija sproti Zebra, super e zasega, ke vidime ponatamu.

На brm_brm и Nala37 им се допаѓа ова.
  6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Inaku me interesira iskustvo so Bronhovaksom?

На Mila29 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    273
    Дали некое дете што ја имало хемофилис инфлуенца во нос и во око, било преосетливо на светлина? Не можам да го изнесам надвор, носи и очила за сонце и пак бега од светлина... Или можеби има и некој друг проблем? И дали сте ја лечеле само со капки? Тешко дека ќе успеам да му ги ставам, а докторката рече прво да пробаме со капки. Бактеријата не е резистентна само на ципрофлоксацин, на се друго е отпорна​

8. Puresoul

Puresoul Нов член

Се зачлени на:
    16 април 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Како лекувате haemophilus infuenca во нос кај деца? Ние сме две години денеска на брисеви ни ја покажа бактеријата. Педијатар бели не е страшно препиша само капки во нос левуно и хлорамфеникол локално и ацц за ислашлување. Имаше тт три дена од вчера веќе нема но кашла поврати шлајм еднаш вчера и носето е затнато. Читам на нет преплашена сум од бактеријава. Искуства молам

9. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    932
    Ние ја имавме сега на последните брисеви, почна со затнато носе па со мрсули и на крај кашлање и спушти на гради па завршивме со антибиотик. Докторката во Козле ни рече дека баш таа бактерија морало да се третира со антибиотик иако е во носе. Тоа е нашето искуство.

На Mumoftwo30, KuklickaSk и Puresoul им се допаѓа ова.
  10. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    1.713
    На нет читаш за тип Б , твоето има тип А. Тип Б е страшно и за неа има вакцина HIB. Тип А не се ни лечи освен локално ако има сиптоми како твоето, ништо посебно.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Puresoul

Puresoul Нов член

Се зачлени на:
    16 април 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Незнам дали е тип А или Б не пишува на резултатот правен е во авицена

12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    1.713
    Да беше Б ќе ве пријавеа во Центар за јавно здравје и би пишувало дека е тип Б и немаше да поминете така само со локална терапија. Тип А не пишува. Секое второ дете ја има.

На dromka и Puresoul им се допаѓа ова.
  13. Puresoul

Puresoul Нов член

Се зачлени на:
    16 април 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Ви благодарам

14. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    273
    Еве баш денес завршуваме со анибиотик. Пишував баш над тебе. Ние имавме и антибиограм и таа во нос и таа во око ги лечевме со капки-антибиотик Флоксимед, замена за Цитерал. Докторката рече најдобро е кога се става локално антибиотикот, така најсигурно има ефект.

На Puresoul му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Puresoul

Puresoul Нов член

Се зачлени на:
    16 април 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Почнавме и ние вчера со локална терапија. Дали маста ја ставате со чепкалча подлабоко во носето или само однадвор мачкате ?

16. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    273
    Ние стававме капки. Истите што ни беа за окото рече докторката да ги користиме и за носот.

На Puresoul му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    124
    Здраво, дали некој од вас користи спреј или капки од диво оригано како превенција од бактерии ?

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Јас користам спреј од Диво Оригано и за детето и за мене. Во зима знам да прскам и поредовно ако има многу бактерии во школо сега, а порано во градинка. Најчесто прскам ако видам дека му е затнат носот при вирус.
    Јас лично мислам дека му помага донекаде, ама ако почне цела група деца во градинка да се разболува или сега цело одделение едноставно чекам кога и тој ќе се разболе.

На Mumoftwo30, Mother of 2boys и Butterfly1212 им се допаѓа ова.
  19. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    124
    Ми препорача матичната пред и по градинка дека може да ставам. Ќе може ли слика да ми пратиш од спрејот?

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Овој го користам јас

upload_2024-5-16_11-34-7.jpeg

На Mnik и Butterfly1212 им се допаѓа ова.