1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бактерии кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од mariz, 29 октомври 2019.

1. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    2.211
    А зошто да мора антибиотик? Не знам за ангина не памтам за себе кога фаќав како помала а ќерка ми пу пу се уште не фатила ама и она имаше воспаление на уше па поминавме без антибиотик. Секако правиме крвна слика и доколку параметрите се ок мојата матична ме мотивира да пробуваме цело време без антибиотик. Конкретно за увото и помина само со капки во уво, спреј во нос и редовно чистење на нос со носко. Паузиравме само една недела од градинка за да можам поредовно да и го чистам секретот.

Во врска со неодењето во градинка, читав некои статии кои укажуваат дека тоа честото паузирање од градинка е всушност полошо за детето бидејќи не успева неговото тело да се бори со тековните вируси туку кога ќе дојде после голема пауза фаќа некоја потешка мутација на вирус кој веќе си го испопренеле другите дечиња кои оделе неколку пати. Новиве препораки се да оди што е можно повеќе и поскоро после било кој вирус за да може полесно да ги поминува мутациите. Мене ми има поента тоа и реално и мојава матична ми сугерира се додека нема температура и не е видно омалаксана, си јаде и си спие да ја пуштам во градинка.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. marr1ja

marr1ja Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    27
    За ушните инфекции првиот пат мораше антибиотик затоа што имаше собрана течност во средно уво и тогаш бајаги се лечевме, скоро месец дена… останатите две ушни инфекции сме пробале првично да ги лечиме со капки, ама на следна контрола по 5-7 дена дека не покажало тоа голем ефект пак завршувавме на антибиотик. Стварно не знам што е паметно да се прави, крај на мај беше болна и на антибиотик, еве ја од петокот пак е со растечен нос и температура.. два пати во неполн месец се разболува.. ни едно ни друго некако не иде :/ А и антибиотициве ноќна мора ми станаа.. некое ни еден нема пиено, она за пола година скоро сите по два пати ги има свртено. Чекаме термин дур сме дома и на имунолог да закажеме па ќе видиме како ќе тераме.. и јас не сакам дома да седи со баба и дедо, со деца е секако подобро да си биде.. ама многу тешко ни оди некако..

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    2.211
    Оф леле тешко е додека стекнат имунитет… не е ни мојава поарна ама ете тераме некако. Откако тргна во градинка 2ипол месеци без прекин е со растечен нос а само боја и густина се менуваат на мрсуливе. Еве и минатата недела почна да поткашлува и ја носев да ја слушне матичната немаше ништо чиста плуќа и грло но се уште си кашла и најмногу на спиење. И јас се туфкам сега дали пак да ја носам да ја слушне или да си чекам да пројде, ништо чудо и некоја бактерија пак да закачила (имаше стрептокока во нос пред месец)

На marr1ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.263
    Допаѓања:
    5.278
    Ако немаш кој да го чува немаш баш избор. Ќе оди, ќе се разболува, ќе земате боловање и тоа е. Ако има кој да го чува нека паузира.
    Не знам дете со мали крајници, пола што ги знам им се извадени, другата половина сме ние со големи крајници. Мојата лани кога беше помала имаше помалце проблем со бактерии, сега е 4 ипол и се изгњавивме, правило нема. Пробувај со спрејчиња, некои други превентиви за да не мора толку често да пие антибиотик. Но, ако имаш кој да го чува нека паузира. Или друг совет исто што сум добила е да си одат пред спиење затоа што и постелнината не знаеме колку е чиста кој спиел претходно и сл, ма да мене тоа во пракса не ми се покажа дека е поразлично од престојот со спиење, може да пробате и така.
    Се надевам антибиотиците ви ги препишуваат за бактерии не за нос течење и температура.

5. marr1ja

marr1ja Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    27
    Оф леле.. штом и на 4ипол год е истата приказна, значи нема крај ова (facepalm)
    Да, бактерии лечиме по направен брис од грло/нос и најчесто биле во носот, ама и направиле инфекција или во грло или во уши, па морало да се даде антибиотик на крај. До сега ниеднаш не сме поминале без инфекција, да си ја има само бактеријата во нос и така да и пројде.. :( сега има пак некоја бактерија во носот, пак и е растечен со зелен густ секрет, па ќе видиме што ќе правиме. последно на антибиотик ми беше пред 2 недели, не ми се дава пак. само со оперил и виранто за ублажување симптоми сме по насока на доктор, па ќе видиме што ќе испадне..
    Има кој да ја чува, ама сепак се постари лица и двајцата со околу 70тина год, и не сакам ни нив многу да ги малтретирам, башка градинка си е градинка. Ај јасли и така и така, ама од септември веќе во поголемите групи ќе биде и би било добро поредовно да си оди, да си има и едукативни активности и да си игра со децата. Од спрејчиња и ставам во нос Ацидосалус и навечер и давам прачаше Бактоблис демек за заштита од стрептокока, ама сега за сега без посебен ефект ми било и тоа.. Али да, летово ќе паузираме секако почесто, па за од септември ќе му ја мислам :?:

6. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    239
    Има разлика од инфекција на уше до инфекција на уше и отит. Некои дечиња се посклони кон отити и тогаш мора антибиотик бидејќи може да остави трајни последици. Мислам и дека не е баш толку до имунитет кај некои дечиња и само малце растечен нос може да направи голем проблем на уше. Не ме прашувај како знам :sweat:

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  7. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    2.211
    Знам, сестра ми како мала беше од тие дечиња со постојани проблеми со ушиња, исто и братучедка ми. Доктор објаснуваше дека зависи до какви се ушињата…

8. itltlitl

itltlitl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    42
    Neznam dali prasanjevo e za tuka ne sum za bakterii no sum za virus da prasam, pocna beba 4 dena u gradinka 5tiov proliv,kenka place neke da jade zakacila viroza izgleda ni prefrli i na mene i soprugot . Mala e 9ipol meseci e sto davate preventivno za deca do godina ?
    a i za vozrasni za nas dali ima nesto sto piete na prirodna baza da si go pojacame
    imunitetov zosto znam sto sledi, bidejki rabotev edno vreme vo gradinka i dur steknav imunitet 2 meseci partal bev haha ve molam predlozi dajte od iskustvo :)

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.656
    Допаѓања:
    9.546
    Толку мало освен витамини Ц, Д и слично не сум давала. После прв роденден Дефендил ни даде матичната. И пак и таа и јас повеќе болни од здрави бевме. Тек после месеци во градинка видов малку раат.

На itltlitl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. itltlitl

itltlitl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    42
    jas davam vigantol d3 , omega i sega denovive i davam elektroliti po malku i probiotik za crevata. Vitamin C kakvo davavte do godinka?

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.656
    Допаѓања:
    9.546
    https://zegin.com.mk/mk/pharmavital-baby-vital-vitamin-c-kapki-6-meseci-30-ml

Ќерка ми кога беше бебе ги имаше и овие, сега не сум ги видела одамна

https://mkpharma.eu/products/immune-plus-mini-drops/?sf_paged=2&_sft_product_brands=natures-aid

На itltlitl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    734
    Дали после пиење антибиотик за мораксела во нос правите контролен брис? Матичната ми вика нема поента бидејќи е дел од нормална милрофлора кај деца и може пак да ја покаже и за неколку недели. Малава ми крена температура денес, 5 дена по завршување на антбиотикот. Она вика вирус или заби (и растат двојки)

13. Ella90

Ella90 Нов член

Се зачлени на:
    8 јуни 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Не ви препоралале да пробате со бронхо ваксом?

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    9.099
    Не правам никогаш контролен брис после испиен антибиотик, барем за големиов ама тој почна накај 2 години да ми се разболува повеќе, па сега за бебево прашав доктор за контролен, рече нема потреба.

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    2.211
    Матичната моја ми рече немало потреба контролен брис независно од тоа дали пиела антибиотик или не. Не конкретно за мораксела туку за стрептокока ама верувам истото ќе ми го каже. Она и општо ми вика да не правам брис освен ептен симптоми ако има, побитно и е крвна слика и црп

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. marr1ja

marr1ja Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    27
    Според нејзе проблемот е локален (крајниците), ама кажа ќе ни закаже и преглед кај имунолог, само што се уште чекаме за термин.. А што поточно е бронхо ваксом? Ќе ја прашам и за тоа наредна контрола..

17. Ella90

Ella90 Нов член

Се зачлени на:
    8 јуни 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Имуностимулатор. Гледам многу задоволни родителу од него. Нешто како вакцина ама се пие. Искрено не знам убаво да објаснам, видете поубаво на google

18. Ella90

Ella90 Нов член

Се зачлени на:
    8 јуни 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    објаснам