Порано никогаш, сега да често, не секаде и на секој, ама кога сум задоволна оставам задолжително. За кафе по 20-30 денари, а ако е кафана со пиење и мезење и јадење и се, повеќе, барем 50 денари. Али кога треба да го бркам јас келнерот за една чаша вода или кога ми ја крева полу-полната пијачка никако, а тоа често случува. Али има 2-3 кафанчиња каде често си одиме со друштво, и обично секогаш му оставаме 20 посто. Некои навики не умираат, а кога си работел исто тоа и си зависел од бакшиш поинаку ги гледаш работите. Ако сум задоволна од услугата, тие 20-30 денари нема ни да ме збогатат ни да ме осиромашат. А кога си чест муштетерија некаде и оставаш бакшиш и те како имаш уште подбра услуга и третман. Во една мала малска кафана не знаат дека им оставаме и попуст ни дава келнерот дури, па така да со мерак му оставаме сите по 50 денари.
Највеќе бакшиш сум оставил во Предејане. Ептен убава му беше плескавицата. Најубава до сега што сум јадел. Земав и за дома 5 и плус му дадов бакшиш 5 евра. И дечкото се зачуди. А експресно брзо ги донесе.
ако се услужливи се како што треба обавезно оставам има некои мерак ти е да им оставиш а плус тие цел ден на нога работат за ич пари шо се вика, нас 20-30-5о денари не ни значат ништо во моментот ама коа ке се собере од повеќе муштерии може не многу ама ке му смени
Sekogas ostavam baksis, toa e kako nepisano pravilo kaj sto ziveam. Ostavame baksis vo restorani, kafulinja, taksi, hoteli, na frizer, skoro sekade kade sto nekoj covek direktno te usluzuva za nesto.
оставам ако стварно си ја завршил добро работата келнерот или шанкерот не е битно доколку бил добар ке си добие бакшиш барем такси или цигари или шо знам сендвич да му е бесплатен тој ден јас така гледам на работата
Скоро секогаш оставам бакшиш во ресторани а многу поретко во кафичи. Најчесто тоа не се некои пари, заокружувам до првата наредна стотка.
Од кога во кафаната каде што некогаш беше НОСТАЛГИЈА ми дадоа да платам туѓа сметка , не оставам никому. И арно да си ја завршил работата, не оставам.Еве и јас каде што работам многу убаво завршувам работа и многу сум љубезна,ама никој бакшиш не дава ништо. Тоа е манир на западните земји кој кај нас ретко се применува. Сиромаси сме ние. Плус тоа,тие печалат на нас и тоа што си влегол да јадеш и пиеш кај нив е доволна награда.
Што мислите за оставање бакшиш во кафичи, диско? Имам една другарка и со неа кога одиме на кафе, дали јас сама со неа или со друштво, САМО она остава по 100-150 денари бакшиш. Секогаш. Другите оставаме по нешто ситно што ќе ни остане. Е сега, убаво е тоа ама замислете како е за другите што се околу неа. Пример вчера сметката ни беше 500 (мојот дел беше 90 денари) и јас вадам 100ка она 500ка и му вика задржи ги. И секогаш е така. Другите ко "сираци" да сме околу неа. Се договаравме следниот петок да идеме во диско и ми вика јас под 2000 не трошам во диско. А мене во глава ми се мота дека јас 2000 во месец не трошам. Згора на тоа, со секоја пијачка во диско, исто, остава по 100-150 денари на келнерите. Само она. Што мислите за ова, ви се има ли случено?
Јас не водам сметка она сама си кажува, башка некад нашиот кусур што го враќаат и треба да го "поделиме" нели она го дава ко бакшиш. Не викам дека ќе осиромашам за 50 денари јас и другите ама не е океј. Само она сака да остаи добар впечаток у кафичи а нас кој не мота. Бедници. Едит. Тоа за диското го кажав пошо она очекува да ги "споиме" парите тогаш, односно и ја да носам 2000 па да се расфрламе. Не сум таква јас, нити другите со кои искачаме. Затоа пишав.
Тоа е веќе друго, ако заедничкиот кусур го остава како бакшиш. Кажи и или едноставно нека го преземе плаќањето некој друг од друштвото. А кога од свои пари дава бакшиш, тогаш нема што да и замеруваш. Не си го сфаќај тоа лично, демек сака вас останатите да ве понижи, веројатно само сака самата да се истакне. Понекогаш некои постапки на другите ги земаме премногу лично и при срце. Не и се замарај
Како што кажав, нема ништо лошо во оставање на бакшиш, напротив супер е ако си во можност, ама лошо е кога се прави за да се истакнеш над другите. Не сакам да споредувам новчаници, тоа ми е грозно, ама па ете она на некој начин прави нашите да се помалку вредни од нејзиниот. Барем од моабет, со другиве девојки така сите го имаме доживеано тој момент
Оставам и од брзање и од учтивост.Некој се мачи да вози по цел ден или да услужува луѓе,10-15ден ништо не ми менуваат.
Во свет на мамини мази и татини лиглевци, светлина во тунелот ми се млади луге што работат келнери, шанкери и слично. И јас бев келнерка секое лето и како средношколец и како студентка во маалски кафич и знам колку е тешка таа работа. Сега сум во можност и оставам бакшиш, во сразмер со сметката колку e... во кафичи 10-50 денари, во ресторани 50 -200 денари.
Правилно е доколку се остава бакшиш да е околу 10% од сметката. Јас додека сум на студии, зошто ми се бројани парите не оставам искрено, ептен некогаш ако јадеме нешто кога сме повеќе луѓе излезени па по 20-30 ден. сите и да е некоја солидна сума кога оставаме. Иначе на лето кога и јас работам оставам 10%, некогаш повеќе, некогаш и помалку, зависи од услугата.
Носи си секогаш ситно, за да имаш да си го платиш твојот дел и ич не се замарај. А за тоа кој колку троши, секој си ги знае можностите, ако има вишок нека ги расфрла, не е твој проблем. Инаку за бакшиш оставам во ресторани ако ми се допаѓа услугата, ама сепак тоа не е некоја голема сума. И во кафичи ако треба да ми вратат нешто ситно им ги оставам.
Sekoj si gi znae moznostite. Ako si vo moznost nema nisto loso da ostavis nekoj denar kako baksis, ako ne ne se opteretuvaj mnogu. Musbetite na drugarka ti se premnogu plitki. Zatoa I ne se zamaraj mnogu mnogu. Plati si go tvojot del I uzivaj.
Оставам бакшиш ако сум задоволна од услугата. Другарка моја работеше по кафичи и во една прилика ми кажа дека убаво е чувството кога ќе добие бакшиш.