Во сите поизивикани ресторани и кафичи дневно не се испод 800-1000 бакшиш а за викенд и повеќе.. Јас бакшиш оставам само ако услугата била на ниво и не сум чекала 20мин за да платам или да нарачам..притоа многу пазам на нивниот однос, насмевка итн .. Порано оставав секаде, веќе не. Не може да си намќор и едно добар ден да не ми кажеш а да очекуваш бакшиш.. па така и мене ќе ми го заебат денот со негатива
ne ostavam baksis, plateni se a toa da te usluzat ako na niv ostavam ke treba sekade i vo prodavnica na prodavackata i red drugi
Абе и јас правам по 1000 денари бакшиш,ама кај нас го делиме сите, и ако сме сме 4 луѓе на смена испаѓа по 200денари да си отидеш ,колку и да си собрал.
Оставам кога сум задоволен од услугата. Најчесто гледам да ја заокружам сметката. Ако сме друштво и сметката е поголема, знаеме да оставиме и малку повеќе ако сме биле екстра услужени и ни се допаднала атмосферата. Тоа е на некој начин знак за благодарност.
Сакам да прашам дали бакшишот кој го добиваат келнерите и шанкерите си го делат меѓусебе на крајот на работно време?
Долго време оставам бакшиш на келнери и таксисти, ама со низава поскапувања планирам да намалам па да престанам. Често дебатираме во друштво на оваа тема, па сакам некои работи да ги кажам. Првенствено, сите ние се договараме со работодавачот за плата, обврски и работно време. Работа на келнерите е таа, да примаат нарачки, да носат пијачки, да наплатат. Зошто би ги наградил дополнително за тоа што ја извршиле својата работа, за која се договорени? Разбирам дека се цел ден на нозе, и се среќаваат со секакви муштерии, ама тоа се знае уште на сам старт. И продавачите на тезга стојат цел ден, дали им се остава нив бакшиш? Продавачи по бутици? На свадба, по навика сите оставаат пари на свирачите, а и таму има келнери што служат, ама нив никој не им остава, нели? Фотографите што ти ја носат сликата од младоженците? Чудни се сите тие психологии. Сите ние сме имале разни ситуации на работа кога сме требале да вложиме труд повеќе од вообичаено, па никој не ни дал бакшиш за тоа. Ми се случило да имам 10 calls со клиент додека не сфати некој процес. Ме наградил ли некој мене за тоа? Минатата година во Германија, во кафич кој е self-service (од типот на Starbucks, ти го прави кафето и ти го вика името да одиш да го земеш), ми го врти терминалот да селектирам бакшиш, и пази, нема опција 0. Има 5%, 10% и 15%. Ајде стиснав 5%, ама за што? За тоа што ми го направи кафето, за што веќе е платен? Скопските центарски кафичи на секои 6 месеци креваат цени, по 10-20-30 денари, притоа ништо друго не е променето за да ги оправдаат тие поскапувања. Повеќе количински кафе ми ставаат? Побрзо ми го носат? Погледот од кафичот е сменет, наеднаш место улица гледам море?