Колкава плата треба да се има за да се живее во Скопје, а да не си од Скопје? Како се движат кириите, со сѐ сметки и слично?
Ова многу зависи и дали ќе живееш сам/а. Кирија не е испод 250-300 евра сосе сметки отрпилика би ти дошло 350 евра ако ти е киријата 300 евра или 300 евра сосе сметки ако ти е 250. За храна доколку си готвиш дома, отприлика 10-15 илјади би ти биле доволни ако сакаш некогаш да се опуштиш и да јадеш надвор. Рачунајќи го ова сѐ во старт би ти биле потребни некои 1000 евра за почеток доколку си сам/а. Рачунај овде дека би се излегло на кафе, пијачка, кино, театар што е пак дополнителни пари. Ќе ти требаат пари за ако сакаш нешто да си тргнеш на страна и слично. Моментално сѐ е скапо во Скопје, да искочиш од дома ќе потрошиш 500/1000 денари.
За жал, сега би рекла дека кириите се дури и уште скокнати. Другарка живееше под кирија во трособен стан во 2017 година и тогаш кошташе 300 евра тој стан во строг центар, после двособен стан кошташе 250 евра во 2018/2019 во Карпош 3, и цените понатаму почнаа да се зголемуваат. Последно, знам дека едно девојче плаќаше 250 евра за многу мал еднособен стан, далеку од центар. Сметките исто и зависи на што се грее зимно време, а верувам и тој период ќе бидат повисоки. Скап е животот во Скопје за жал, а од искуство кажувам дека не дека и кириите во другите градови се нешто поразлични...
Кириите се движат претежно од локацијата. Јас живеев под кирија до пред 1 година. Ганц, нов стан и стар, скапан стан бараат ист износ за кирија. За 40-50 квадратен стан е околу 300-350 евра плус сметки. Ова е отприлика во Карпош, Центар, Аеродром, Кисела Вода. Подалечни населби како Влае, Ѓорче, Лисиче, можеби Автокоманда, Чаир итн, се поевтини. А во однос на тоа колкава плата ќе ти треба, зависи каков човек си, дали сакаш да си дозволуваш удобности или си штедаџија.
Се наоѓа и за 200 евра ако ти се посреќи да најдеш. Моментално се ужас цените, премногу високи и испод 300 немаш. Ако бараш, барај по постари огласи и ќе најдеш. Пресметката горе-долу е таа како @bookslover Имаш соби и по 100 евра кирија, ама тоа е претежно со студенти. Ако си го сакаш мирот, сам е најдобро.
Сѐ зависи и каков живот сакаш да живееш во Скопје ама не верувам да има млади луѓе што сакаат да се стискаат што значи дека горе долу 1000 евра како ништо треба да зимаш за да живееш да кажам комфортно, под тоа подразбирам и да излезеш во месецот неколку пати, да одиш во кино, театар итн. Карта за театар е сега 400-500 денари, кино исто толку (можеш да заштедиш ако си носиш од дома сок и грицки нешто). Искачање и пијачка немаш испод 200-250 значи сумирано толку е, колку и да се стискаш во Скопје моментално е прескапо сѐ.
Некој да понуди или видел оглас за работа на пола работно време? Имам искуство со продажба, па пак барам нешто такво
Јас живеам сама, кога не пуштам греење и ладење т.е не ја користам климата ми доаѓа околу 1000 денари сметка за струја, а кога пуштам клима околу 2000 денари, за вода плаќам 700 денари, за интернет и телефон плаќам 1700 денари, за храна месечно ми одат околу 10 илјади денари со тоа што на работа јадам храна готвена дома, кирија плаќам 10 илјади денари во Дебар маало, и одржување на зграда што плаќам, околу 25 илјади се ме фаќа.. За шетање, шопинг, итн можам да си дозволам затоа што имам повисока плата, иначе нема шанси.. Така што, основни работи, храна сметки и кирија и се тоа е 25 илјади, другото се е плус.. Ова е пресметка за човек кој живее сам.
Ja se izvinuvam greska link sum pratile. Otvori na fb stranata Afrodita S oni imaat oglas so skrateno rab vreme
Дали добро сфатив, без школо за стоматолошка сестра бараат... Малце чудно? https://www.vrabotuvanje.com.mk/Rabota/449491/Stomatoloshka-sestra/
Има некој искуство со овие, или е класична Тианде работа? Ми излезе реклама дека сакаат да обучат за онлајн бизнис. Барам било што ремоут, макар и за помали пари за почеток, било што што вклучува virtual assistance, осигурување, сметководство, а отворена сум да се пробам и customer service само немам искуство со јавување. (да, барам и на Линкедин секако)