Барби (Barbie) [2023]

Дискусија во 'Филмови' започната од Stephen Amell, 24 јули 2023.

1. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    17.082
    Не, ии нема да го гледаме.

2. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.476
    Баш убаво, филмот не е за машки со кршливо его.:)

На Istata od vcera, Cherry333, GirlRose и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    17.082
    Ако така се тешиш дека гледаш нешто фантастично, теши се :)

4. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.211
    Допаѓања:
    81.751
    Марго е млада, 33 има. А и Рајан па не е нешто толку стар, што знам. Иако да, на прва и јас исто се замислив за Рајан. Ама откако го гледав филмов, не можам да си замислам некој друг да се појави на местото на Марго и Рајан, па колку сака нека имаат години. Совршени беа и двајцата.
    Марго скроз си е Барбика, а Рајан Гослинг воопшто не можев да го замислам како Кен, неспоив ми беше со таква улога но морам да признаам дека одлично ја изнесе на екран. Сега стварно не би можела да замислам друг во улогава на Кен, правда за Рајан Гослинг. :D

На Angie1432, theowndemon, Lella и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Годините на Барби се скроз нерелевантни. Наводно, треба да е 19 години, меѓутоа малку нереално, на 19 години сите тие кариери, па и деца, внуци и сите други колекции што постојат. :D
    Јас мислам дека најголемата инспирација била од 77-78 година Superstar колекцијата на Барби. Марго и Рајан се скроз жива верзија на тие Барби и Кен. А и името на колекцијата Superstar, додека Марго и Рајан се најголемите симпатии на публиката од Холивуд.

На theowndemon, Lella, crimson и 3 други им се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.165
    Допаѓања:
    175.347
    Неделава требаше пак да гледам Опенхајмер и Барби за другарка ми да не гледа сама. И на крај ојдовме само на Барби. И второто гледање, уште подобро го доживеав филмот од првото гледање. :o Многу поќе се смеев, многу појако плачев и ПЕЕВ ЗАЕДНО СО КЕН :music:

Приказната е совршено склопена. Дур и другарот шо дојде со нас вика дека мора уште бар еднаш со цело друштво да изгледаме за да виделе нова перспектива другите, а впрочем, јас со ова се согласувам:
    Филмот збора дека ни една крајност не е добра и дека секој е доволен сам на себе и дека не можи својата личност да зависи од некој друг. И ако некој има проблем со ова или дека, rightfully so, се игра мајтап за патријархот (и недостатокот на коњи во истиот) има сериозен проблем и комотност со себе.
    Тука пак плачев. Првото гледање можев да претпоставам само базирано на ова како ќе заврши филмот. Сега знаев како ќе заврши и мислам зато и толку на емоција ме фати. Од една страна очекував како ќе биди сцената, ама од друга страна многу поќе ја забележав цела сцена. Луѓе кои плачат, се смеат, стари луѓе, ветрето низ дрвјата и природата и боите и брчките и староста. Се шо прај еден живот. Сите емоции, сите таги и убавини. Целиот круг на живот од раѓање, се измеѓу и до старост и смрт. Ова ќе ми остани омилена сцена во филмска историја ми се чини.

Улогата на Кен во контекст на Барби мислам дека многу добро опишва како е ко ќе ние земиме личност и та личност ја напрајме цел наш свет. Не е ни за машко-женски односи колку шо е за интерперсонални врски и фрустрации кои можи да излезат ради различни очекувањата.

Исто и Мател дека имаше мажи на својот врв и муабетот: "и јас имам жени во животот" беше толку добар поклон со дел од "оправдувањето" на менсплејнингот шо го имаме на дневно ниво. Замисли да мора да имаш жена во животот за да можиш да почитуваш жена или бар да мислиш дека почитуваш.

Како и да е, филмов можи не ми беше чиста 10ка претходно, ама сега ми е 10/10 оти ретко можам да доседам да прегледам нешто. А ако успеам и не само шо не ми е досадно туку го доживувам дупло подобро - е за пофалба.

И за крај:

:music:Doesn't seem to matter what I do
    I'm always number two
    No one knows how hard I tried, oh-oh, I
    I have feelings that I can't explain
    They're drivin' me insane
    All my life been so polite
    But I'll sleep alone tonight
    'Cause I'm just Ken
    Anywhere else, I'd be a ten
    Is it my destiny to live and die
    A life of blond fragility?
    :music:
    Ептен catchy.

На Angie1432, sweet-cherry, boomsleng и 3 други им се допаѓа ова.
  7. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524
    Дали Барби излезе добар торент?

8. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.519
    Го пуштив, чиста глупост. 4мин беа доволни за да пуштам серија на Netflix

9. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    17.082
    Зошто не ти се допадна? :D

10. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.943
    Допаѓања:
    9.701
    Викендов ќе го гледам конечно, едвај чекам :D

11. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.943
    Допаѓања:
    9.701
    Забавен за едно гледање. Добра фантазија е преминувањето на Барби во реалниот живот. Има доста пораки што малку дефокусира, му одзема кохерентност, а и апсолвирани ми се поголемиот дел одамна. Мислам дека повеќе ќе го ценам со тек на време. Ми остави впечаток што филмот се однесува и на ѕвездите/славните кои можеби живеат во некој меур, веруваат дека помогнале светот да стане подобар, но немаат допир со тоа каков е тој всушност и колку е поразличен од нивната стварност.
    8/10
    П.С. Марго Роби е подобра актерка од Гослинг.

Последна измена: 5 септември 2023
    На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    23.735
    Конечно го симнав да го изгледам. Искрено... се изненадив. Слушнав многу, многу лоши коментари во врска со филмот, дека има којзнае каков феминизам и форсирање на геј/транс агенда - што од луѓе кои се страшно конзервативни, што од луѓе на кои им верувам и знам дека се феминисти. И искрено мислев дека ја претерале со форсирање на таа некоја либерална агенда (нешто налик последната сезона од Sex Education). Затоа и не отидов во кино, затоа што не сакав да си го потрошам времето на нешто што мене лично ми е плитко и со ист шаблон кај филмовите што сакаат да пренесат таква порака.

Но, не... немаше ништо екстремно. ЛГБТ агенда where??? Бев 100% сигурна дека има сцена каде таа транс Барби што сите ја спомнуваат кажува дека е транс, но не, имаше само глумица која глуми, плс???

Инаку филмов беше лек за детето во мене, мислам дека кога сум била мала сум фантазирала за тоа како би изгледала Barbie dream house, облека во некоја реална верзија, и тоа ми го филмов подари. Ко некоја моја детска фантазија да дошла во живот. И морам да кажам дека е буквално најуникатното нешто што сум гледала, од самиот концепт до онака продукцијата, многу ми беше забавно.

Не беше совршен филм, имам чувство дека ми недостасуваа некои работи, ама уживав и си поплакав на крајот. Скроз би гледала филм кој е по жанр типична драма/комедија, но едноставно се одвива во Barbieland. :rofl:

13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.175
    Допаѓања:
    27.339
    Филмот не е за хетеро, бели маженца со синдром на алфа мажјаци.

На Istata od vcera му/ѝ се допаѓа ова.
  14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.353
    Врло, веома глупав филм, едвај чекав да заврши.
    Која публика е таргет не ми е јасно? Деца? Гејови?

На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.793
    Не ми се верува дека ова ќе го пишам, ама филмот Барби има (уште) подлабинска порака(да, и од феминизмот).

Филмот е карикатурен(мада и не толку) приказ и огледало за денешното општество денс.
    Некои моменти се кринџ не викам не, а и крајот е малце наивен, потоа и не сум нешто фан на феминизирање на машкоста, и се тоа стои.
    Ама пак се е тоа дел од денешната банално стање на општеството, дури и во поголема мера.

Опседнато со розе позитивност и само позитивност, хедонизам, конзумеризам,тривијални и површни ствари, како и совршенство. Физички изглед(и вечна младост), крпици,
    кафица, кафанче секој ден, инстант осмех за фејс,...
    #ожењенсамалкомомакживим #хаха.

И бегање од проблеми и било каква"негативност" што го нарушува овој розе Барбиленд. Big no, no! :!: До степен на делузија и карикатурност(психо-физичка и естетска).

Со тотално изгубен фокус од реалноста и она што е навистина важно, како на пример големите прашања и слика, а и зошто постоиме и сл нели.
    Без размислување за последиците и можноста од негативен ефект, како и баш тоа да е контраефективен извор на нашите страдања денес.

Фокусот на розе стајлинг што произлезе како тренд од филмов, за доказ.
    'Cause after all, pink goes with everything!
    :party:

... А тек потоа и целата ствар со феминизмот, патријахатот и воено - индустрискиот комплекс пуштен моментално на најјако како последица нели.
    Како и "џонглирањето" меѓу изнаонаоѓање совршен баланс, што единствено може да се постигне со емпатија за другата страна, компромис, кооперација, и потсеќање на она што ни е заеднички интерес, и најдоброто во корист за сите. Наместо гордост, лупање по гради и борба за превласт, до уништување едни со други до оставање само пустош нели.

Неочекувано позитивно изненадување од Холивуд. Не пратам и придавам значај на награди, кој, што и како, ама овојпат заслужено си доби Златен Глобус.

Како и да е, не ме чуди што не беше сфатена пораката.

Клучни моменти:

На почеток се е супер, розе и совршено, во Барбиленд нормално, како поинаку. ;)
    IMG_20240103_204058.jpg

"Одеднаш" не е
    sub-buzz-441-1685113629-2.jpg

Mоментот на вистината и предупредувањето дека things will get even weirder

sub-buzz-1308-1685033047-8 (1).jpg

Барби го напушта Барбиленд во авантура до вистинскиот свет (спојлер+ и Кен е во багажник)
    _130528458_f16bkiaaiaaq5zc (1).jpg

Things get weird во вистинскиот свет
    11af02c7-9c57-4600-8ccd-747b494daa1e_text (1).gif

She rather not, she feisty, she runs.
    Што ја доведува до средба со нејзиниот (баба) креатор. :mm:
    IMG_20240103_215654.jpg

Барби развива (вистински) чувства во вистинскиот свет и афинитет према убавината на животот (и стареењето)
    sub-buzz-968-1690225275-3 (1).jpg

Потоа стварите (додатно) се закомпликуваат, углавно ради Кен/овите,
    ама, long story short
    IMG_20240113_084225.jpg

Barbies save the world. The end
    .:)
    [/QUOTE]

Последна измена: 13 јануари 2024
  16. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.793
    Не можам веќе да поставувам фајлови во другиот пост, а и подобро да оди вака одделено како посебно наравоучение.
    :D
    IMG_20240113_091808.jpg

17. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.793
    ... И потоа ќе се најде секако една ваква Сузи/Сузан со прекрасен инсајт.

images - 2024-01-13T081727.451.jpeg

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Го даваа на нво го има ама ич не ми се допадна викам кренаа голема фама а мене ми е чиста глупост
    П.с. не сум некој филмоман и незнам каков критичар но ете како за еден лаик ич не ми се допадна

19. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.476
    jo-koy-golden-globes-barbie-1704691260.jpg
    Правиш филм кој е еден од најдобрите во 2023, за некој небитен да каже дека Барби е пластична кукла со големи ц***и. Сигурно нема мозочни клетки за да ја сфати пораката на филмот..|( ФИЛМОТ Е НАПРАВЕН ЗАРАДИ БЕЗКЛЕТОЧНИ АМЕБИ КАКО ТЕБЕ!!:headbang:

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  20. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.165
    Допаѓања:
    175.347
    Лицето на Рајан, полно разочарување, е точно сите шо осетивме на "шегата".