Bas prasav zosto se stava jajce vo vodata i sol kako so pravele navremeto..solta za da ne mirisala potta na deteto ajajce za da mu zacvrstat koskickite
Од вториот ден, првиот ден ми рекоа не се бањало. Во болница дојде сестрата и ми кажа како треба и јас си ја избањав. Од тогаш па до денес си ја бањаме јас или маж ми (или заедно) Абе мама како што бања ни една баба не бања
Jaс знам доста случаеви каде од jajце осип добивале бебинjата. А за моево, 2-3 пати пробав, мрда како луд не може ни свеки да го додржи..машала жив си е и се радува во вода. Аj утре па ке пробам морам да се опуштам осигурам.
Сноу и мали мој и ден денес е жив, кога го бањам и јас избањата ислегувам 1. Не слушајте никакви бабини деветени, јас сум жив доказ дека ништо не почитував, па еве здрав прав синко. 2. Синко уживаше кога му пеев, особено посмирена песничка, а понекогаш кога ни тоа не работеше, мојата рака под пазувите со грб кон мене па така го капев ем убаво го држев, ем секаде достапно ми беше да го исчистам. Е сега има екстра постоље за кадичките внатре што се става, мислам маченце ена да не имаше послтирано во опрема за бебе,(еве пак за секој случај) а може и со каивче да се најде, ако сте несигурни тоа би било супер решение. И не ја преполнувајте кадата, и најискусен да е човек како растат поживи се па и да се лизнат да не се мислите. Имајте си пластично бокалче(има специјални со гума напред за да не оди во очињата сапуница кога го одмивате) за на крај да го одмиете цело малото. Со лес и убаво нека ви е мајки, и опуштете се само
Поголемото првиот пат го бањаше свекрвата, после тоа сама, помалото сама од првпат. Мене многу ми помогна совет од болница, да не ја легнувам во кадичката, туку ја држев под мишки со левата рака однапред, преку градите, значи таа наведната накај кадичката и со десната рака можев слободно да ја бањам, така ми беше помирна и мене ми беше полесно, посигурна си бев. Вака некако
2800 се роди и уште од првиот ден се капиме до душа бидејќи се породив во плодност првите дена гледав учев, сестрата ме викаше кога ја капеа а дома уште од првиот ден јас и мм ја капиме
Првиот и вториот пат го бањаа мајка ми и мм, а после тоа јас и сопруг си го бањаме инаку имаме коритце и го бањам само со сапунче на Џонсонс
Бидејќи се породив со царски рез првите неколку дена мајка ми го капеше М, а потоа јас со помош од мм. А исто и јас сум породена во Плодност и таму присуствував на капењето на матеј
Прв пат слушам јас досега во водата му немам ништо ставено. Некако ми е чудно, треба живо јајце во водата или Па уште и сол
Hahaha kajgana da pravis.... toa se stari adeti...nekoj uste praktikuvaat..a od pomladite generacii ne..
Ќе реплицирам само на овој дел, баба ни нас не капела со живо јајце во водата, а исто и на сите други деца. И општо сите дечиња ги капеле така. Баба ми ми кажуваше дека не е некој адет, туку за поцврсти коски и посилно тело. А, познато е и ден денес дека се прават купки со живо јајце за возрасни, јајцето се користи за маска на кожа и коса итн. И ова е многу точно, порано се знаеше какви беа јајцата. Ама од друга страна ни средствата за капење кои ги споменувате, Бекутан, Џонсон, и другите не се нималку поздрави, зошто се чиста хемија.
Едното ми беше родено на зима,другото налето,но додека направија 6 недели ги капев секој ден,после 6 недели ако беше многу ладно времето во зимскиот периот прескокав по една ден.
Имам слушнато дека ставаат светена вода по малце (мислам дека се зема дента кога се роди бебето, и треба да се потроши до 40ти ден) и невен по некое цветче (тоа жолтица ако има бебчето).
На син ми му стававме од таа светена водичка,но не ја земавме кога се роди туку денот кога не пуштија дома (свекрва ми ја зема) Значи отиде жената во црква не знам некоја си молитва се читало,се давало црковно именце на бебето и и дале од таа светена водичка и да...до 40 дена требаше да ја потрошиме.
Јас ја бањам секој ден без разлика на времето...затоплувам малце повеќе и немаме галје... и олеснува и веднаш заспива