Бебиња и screen time (ТВ и мобилни уреди)

Discussion in 'Бебе' started by Филотеа, Feb 9, 2021.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Скоро 17 месеци. Не бранам тв, си гледа Биби и Боби сама ако побара. Вкупно во денот гледам да не е повеќе од 1 час. Сега откако е стоплено времето надвор има денови воопшто не гледа тв. Кога ќе се прибереме дома игра со играчките и не бара. Ама ако сме по цел ден дома си бара и пуштам. До 1 година не ѝ пуштав ништо освен песнички ама не да ги гледа туку така да врти музика. Од една песна дури научи како прави коњот.

MeowMeow, nevermet18 and Kasiopaja221 like this.
  2. drugarka

drugarka Популарен член

Јас мислам дека е до детето.
    Мојот е скоро 3 год не седнува да гледа, реткоооо, а некогаш ми требало, бил болен да одмара ајде да гледаме, не сакал. И се е на периоди некако.
    Порано, сум му ограничувала,не дека сум му забранувала, ама еве веќе долго време нит е ограничено нит е забрането па нема некој особен интерес, него други работи го интересираат.

Малово бебе, 4 м, од друга страна воодушевено е од сликите. Се парализира, па се соживува ако случајно и пројдам пред тв.

Правам споредба со две мои деца, големото на 4 м, не ни се вртеше по тв. Со малово знам дека ќе биде потешко да го ограничам, се гледа од старт. Ама нема да му го забранам, ќе си има време време за се. И за тв и за игра и за активности и за спиење. Но сепак мислам дека 4 м е мал многу, можеби понатака.
    Мора се' да се надживее, нашите деца растат во друго време од нас, до нас е да го прифатиме тоа.

nevermet18 and mommy's love like this.
  3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Сега за сега само му пуштам музика, ама да ја слуша, не и да ја гледа. До сега се има случено два пати да погледне (на лаптоп беше пуштено), му се виде интересно и се зазјапа едно 2 мин додека трае песната и после исклучив. Некако многу ми е мал за да му дозволувам да гледа погодолго.
    Еднаш ми пратија слика од на роднини детенцето, немаше 6м, не знаеше да седе, ама битно го легнале меѓу перници и телефонот во раце, зјапа, очи ќе си извади. :shake: Зошто? За и родителите да си дремат на телефоните...

eli25, zverkica, MeowMeow and 2 others like this.
  4. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Еден абдејт од мене: најмалку 2 месеци нема шанси да загледа цртан, абер нема, никаков не ја привлекува. А едно време се загрижив дека претеравме со BabyTv-то, мислев ќе имаме мака со одвикнување.