Мене пак,бегање од часови ми е еднакво на огромна неодговорност.Џабе најосновно (иако не знам што подразбираш под тоа) ако не си одговорен ученик пред се.Не можам да те осудувам каков си по успех,но чим бегате по пет часа дневно ја стварно не разбирам што учите вие.Можеби нема фајде тука во Македонија,но со сигурност фали дисциплина меѓу народот.
Оф леле,не знам дали оправдувам бегање од часови,ама воопшто не учење ради реда,колку да се пројде. За забава некоаш,океј е,средно е,нема гајле од 2-3 неоправдани,јас имав по 5-6 од доцнење,коа сакав да си одам фино си заминував. Им кажував,ме ослободуваа често,не бев нешо бесна глиста. На факултет освен шо има списоци/картици и мора да се оди ради поени,има и што да слушнеш,материјалот е прилично тежок и дури и теорија кај што е,добро е да е објаснето од професор. По предмети кај што професорот не се замара,често знам да не отидам на предавање,за мене тоа е губење време оти истото можам да го научам дома,ама за разлика од други колеги,освен што одам за да слушнам и научам и стварно потрошеното време го користам максимално да соберам и запомнам информации,кога веќе сум отишла таму ќе слушам внимателно,а има и работи кои професорот ќе ги каже а ги нема во книга,па може да се продискутира со професор и слично,што за мене е стварно битно. Во средно,професорите не се замараат многу,ама по предмети како математика,англиски,физика,хемија би требало да се внимава и да не се одбегнуваат,едино ако професорот е стварно лош. Оценките и да не си одел на школо,ако имаш знаење макар и да е неформално образование(самоедукација),не би биле слаби,мислам дека.Ама ако не му одиш на професорот секој час,тоа го револтира и сигурно нема да стави висока оцена,оти 3пати нема да забележи,ама ако секој пат се наоѓаат изговори/оправдувања а уште полошо,заминување без да го известиш,ќе има проблем.Секој професор го цени својот предмет,независно од тоа колку учениците сметаат дека е банален за нив. Многу е жалосно да гледам коа некој оди на школо/предавање ради да нема неоправдани/минуси на факс... Од друга страна,ако нештото не ти е по кеиф,мора да го издржиш тоа и да се вложиш макар и со сила за да можеш да имаш успех за факултет. А што се однесува до не потребни предмети,верувајте скоро сите што се учат еден ден ќе притребат,барем мене ми користело знаење од претходно,поврзување на информациите од средно и самоедукација,што резултира со помалку труд,а повеќе успех.