Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Безбедноста во државата

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од nena2010, 2 декември 2023.

1. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Мешате баби и жаби и темава забега максимално од темата, и треба да се зачисти.
    Ако не, отворете тема дали Скопје е безбедно.

Бтв, шо К имаат националистички пароли со колони возила во врска со твојата безбедност?
    Можеби и мене не ми се допаѓа, ама не го прави тоа небезбедно за живеење.

Во место каде што живеат повеќе луѓе, нормално е дека бројчано ќе се дешаваат повеќе глупости.
    Но автоматски тоа не значи дека процентуално е подобро или полошо.

Мене во Скопје никогаш никој ме нема ограбено.
    Ме имаат ограбено во Охрид на пример.
    Ми се заканувале физички во Скопје, точно, но ми се имаат физички заканувано и во Тетово и во Штип.

На Biljarkata, Anyshka, Lollipop_123 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Лани во Велес имаше жена ограбена, потоа исто некоја 60+ годишна жена некој манијак ја допирал, среќа избегала и го пријавила случајот во полиција.
    Имаше кражби во домовите, на колешка од друг град исто и влегле дома никој немало, тенџериња и украле, кој може освен наркомани, и наркоманите се можат да направат а сегде ги има во сите градови.

На Anyshka, Tanjamm и nextredstyle им се допаѓа ова.
  3. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.381
    Допаѓања:
    20.673
    Ти знаеш повеќе или јас? Што и да се има случено до сега, не може да се споредува со мафиите по Скопје и другите поголеми градови. Киднапирања од типот да си одиш по улица и некој позади тебе да те следи или да те собере со кола немало никогаш.
    Не беше ни киднапиран, случајот одма се реши.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Никаде не постои целосно безбеден град.

На Anyshka, Bitter-Sweet, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Дај кажи го името на филмот да го гледаме и ние.
    Се случило еднаш у 10 години и ајде.
    У другиве градови никогаш никој не бил киднапиран.

На fatalna_plava, Anyshka и Pa8la им се допаѓа ова.
  6. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    Мене Скопје ми е многу безбеден град, во било која доба и у 3 навечер е прилично безбеден, затоа и многу ме зачуди случкава и не верувам дека е рандом киднапер, најмногу делува како нешто поврзано со семејството.

На bestieee, mssuniquee, Anyshka и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.381
    Допаѓања:
    20.673
    Дали е филм или не, мисли си што сакаш. За другите градови не реков ништо, конкретно кажав за моето место на живеење.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.496
    Допаѓања:
    251.254
    Па далеку од безбеден град е Скопје, ама пак не на пример како некој од поголемите метрополи каде што навистина е пострашно и понебезбедно.
    Но да поминеш улица е ризик, имаш пукања во молови, на улица. Албанците исто така се опасност, сега да не се правеме на Тошо. Ама далеку од град каде што би ни било страв да излеземе. Само треба да сме попретпазливи.

На _beautyy_, Mrs. right, Yowannty и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924

На nextredstyle и Biljarkata им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Отворете дневен билтен на МВР, па зборете.
    Никој не негира дека има опасности во Скопјево.
    Но, има и во другите градови.

На Anyshka, Pa8la и Ajronmen им се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.690
    Допаѓања:
    11.202
    Студирав во Скопје, живеев во Автокоманда :worried:, слушав муабети за манијаци низ населбата, ама тоа си мислев дека ноќе се случува. Никогаш не ми дошло на ум мислата дека можно било и денски наутро некој да ми стори лошо. А во студенскиот живеев Стив и до факс бев за нецели 15 мин пеш. Тоа маглишта во зима напластени, булеварот долг, јас сама. Да, имаше и други, прометно беше, сакав побрзо да стигнам, па затоа не можев со други да се договарам.
    Е првиот месец бруцош, еден предмет изборен ми беше од 6 и пол до 8 вечерта. Каква среќа луѓе значи сум имала што не ми се случило ништо!
    Со страв се враќав, поминував под подвозникот, сѐ затворено темно, само чекав некој да излезе од некој ќош, бррр каква језа :sweat: и кога ќе се вратев во домот, плачев од страв. Си викав како ли јас ова ќе го издржам. Потоа набрзо, на професорката ѝ текна да го премести предавањето од 4 и пол до 6 мислам. Подруго беше така, имаше уште отворено продавнички, малку се опуштив.
    А еднаш ми текна во 10 вечерта да одам до Тохе, како ми се пријаде пециво, лудо гладно дете! Сама и тоа. Пеш опа цупа, отидов и се вратив, здрава жива недопрена.
    Гадни спомени полни стравови ради такви манијаци.
    Што е тоа во генот бре што ги тера така да престрашуваат девојки?! :devil:

Цел живот во панични напади да сме од таквите.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.426
    Допаѓања:
    12.163
    Опасност има сегде не само во Скопје, лица исчезнуваат низ цела Македонија, но за мене пострашно ми е да бидам сама после полноќ во Скопје, и тоа максимално го избегнувам, за разлика од таму каде сум родена, никогаш не сум имала страв затоа што секогаш кога бегам сама ќе начекам познато лице

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    Јас можам за Битола да кажам еве трет град е по број на жители во државава и е поприлично безбедно за живеење. Нема манијаци, кражбите се скоро непостоечки, нема уличен рекет, нема тепачки и деликвенција можеш слободно да се движиш кога сакаш каде сакаш без страв да не ти дише некој во врат и те нападне. Беше и овде див запад едно време ама последниве 10 години криминал скоро како да не постои во градов. За Скопје тешко дека можам да го кажам истото може некој да се теши колку сака ама е далеку од безбедно место за живот.

На Tanjamm и FridaodaMk им се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Тетово не ми го спомнувај. Катастрофа. Дури тетовка ми кажа дека тоа што ми префрлале по улици додека шетам сама било добро, можеле да ме пипкаат за задник.

Никој не влегува во толпа што урла УЧК за да види што врска има тоа со безбедноста. Скопје не личи на ништо. Валкано, загадено, никаков план, куп споменици, поделен град и тоа секој го гледа, не се слепи луѓето. Секој од екс ју што дошол после ми кажал „аа, поделен е градот, едната страна не е македонска“. Некои не би ни преноќиле во Скопје, не па да ги оставиш да живеат тука. Од друга страна читав Словенија, Хрватска, во топ 10 најбезбедни држави за соло патници. Ние сме далеку од тоа.

Последна измена: 3 декември 2023
  15. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    Тоа што е валкано и загадено е друг проблем.
    Али дека страшно е навечер сам да излезеш не би се согласил посебно центар и населбите блиску центар се безбедни.
    А и пукањата у ист гејт биле таргетирани немало рандом пукања.

На bestieee, Tanjamm, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.462
    Допаѓања:
    114.808
    Шетаме бе, секаде одиме. Аман што направивте толку страшно дека е Скопјево. Седете си кај што ви е убаво, ама не идите овде на шопинзи во моловиве да не ве дрпне некој. Од секогаш се знаело дека се "опасни" тесни неосветлени улички и слично. Полека малку. Изразната сум на Бит пазар, Чаир ми е како дома. Е сега во 2 на полноќ не сум се акала по улици. Спијам тоа време.

На mssuniquee, Biljarkata, Ana Marija 1 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Додека студирав и работев, имам работено во Чаир, Битпазар, Бутел и тоа втора смена, тоа Дуќанџик во Il Cammino. Некогаш од Чаирчанка сум одела пешки до Центар низ Чаршија, во 21 часот зимно време, жива душа немало.
    Ако треба да се случи и сред бел ден ќе се случи, и во друг град, не е само Скопје небезбеден град.

На mssuniquee, nena2010, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Е, ова.
    Скопје е лошо, Скопје е небезбедно.
    ОК, така е. Реков дека никој не го негира тоа.
    Ама, моловите се полни ради гужви со луѓе претежно од други градови.
    Да, не ме разбере некој погрешно.
    Не ми смета тоа. Нека идат.
    Ми сметаат ставовите.
    Ако мислиш дека главниот град е понебезбеден од твојот и во твојот ги има истите продавници како во главниот...
    Зошто почесто купуваш во главниот? :rofl:

На nena2010, Anyshka и Pa8la им се допаѓа ова.
  19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.492
    Од Битола сум, тука никогаш не сум се осетила загрозено. Бегам цел сат после работа, со слушалки и на доверба на добрите граѓани во градов. Скопје иста приказна. Сум се подуплашила куц туц, ама пак, се движам сама, во сомнителни сати. Само без слушалки. Посвесно се движам таму.

Мислам дека е нормално да има поќе криминал во поголем простор. Логично е. Соодносот можи да е чак и ист во ете Скопје, Битола и Прилеп на криминал, ама пак да мислиме дека Скопје има поќе. А пола мкд е Скопје. Другата пола е распределена вон Скопје.

На bestieee и Ajronmen им се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Извини без никаква навреда ама ова е предраматично да ти биде страв после 8 да се движиш. Дури верувам дека тогаш било побезбедно од сега.

На Medea., Aнонимус_, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.