Добро, друго е машко, друго женско, ама еве да имале нож или пиштол, и ти ќе си бил загрозен, знаеме колку имало такви случки, прободеле некој со нож, или пукале.
Во Гостивар е подруго од Тетово. Имам одено сама и таму, не ми се случи да ми префрлаат по улици или да ме меркаат од глава до петици. Во Источна Македонија се качив во такси, постар човек и прашувам уште колку ќе стигнеме, ми вели уште малку, пак вози, велам уште колку, вели уште малку и почна со муабети "море шо си убава, јас поубава жена во живото не сам видел". Помислив да не ме носи овој во некој непознат правец, којзнае што манијак е. Не дека се плашам од стариот ама па не е работава да испадне куршлус, да вртам во полиција, никогаш не ни имам вратено. Некоја мутава будала беше, ме однесе на вистинското место и ме отепа со селски муабети. Плус ми наплати 100 денари повеќе од тоа што првично ми кажа. Да дојде странец и да се качи во вакво такси, не знам што ќе помисли. Џенем ќе фати.
Не знам, јас речиси никаде се немам почувствувано небезбедно. Сум одела пешки низ Битпазар, Јаја Паша, Чаир, дури и после 12/1 вечер и ништо ми се нема случено, дури би рекла зошто таму има секогаш голема фрекфенција на луѓе, посебно навечер зошто сите јадат од фурна, Хамза Донер, Пласет, помала е веројатноста некој да се осуди нешто да ти направи. Сум поминувала и со дечко во тие уличките позади Јаја Паша што се, Гази Баба ли е тоа не знам, таму жена не можеш на улица излезена да видиш и имаат високи заградени порти, и не можам да речам дека не ме загледуваа и коментираа на албански, мислам нешто за косата и уште нешто, демек како такво женско поминува од таму, ама повеќето беа деца/тинејџери ама ништо повеќе од тоа. Сите велат дека тие делови од Скопје се најопасни, ама мене ми се има случено наши чичковци/дедовци да ме буљаат во цицки кога сум носела потесна маица, исто така облечена на Јаја Паша поминував и никој не ме ни погледна, дури групи на мажи што стоеја, се тргаа на страна да поминам без коментар, без ништо. Кога сум била дете/тинејџерка, зошто сум израсната во мултиетничка средина, имало свиркање, еднаш мислам му се свиѓав на еден албанец/турчин, и некои другари ли, роднини негови ми застанаа со кола, едниот почна да ме влече за ракав да сум влегла, ептен ми е бледо сеќавањето, ама јас мислам дека нагло се тргнав и го удрив и си отидоа. Јас и сама се закачав и расправав цело време со нив и слични на нив, а будали сегде има, не е до градот. Кога потпораснав, и во моја улица а и општо во населбата немав никакви проблеми. Сум била и во Кичево, Штип, Пробиштип, Битола, Прилеп, Кавадарци, Неготино, Охрид, Струга, Куманово, значи скоро пола МК , во некои од овие градови и скроз сама сум се шетала и освен некогаш некој да ме загледал, никаде никој ништо не ми направил и не сум се почувствувала загрозено и небезбедно. И да напоменам, ова е мое лично искуство, можеби некој друг има различно и според тоа поинаку размислува на оваа тема.
Не е работава дали некој ве загледал по улица, туку дали имал некој одреден чин што придонел да се осеќате небезбедно. Обично тие што коментираат по улица и досвиркуваат не ги прави по дифолт потенцијални загрозувачи на вашата безбедност. Според мене, не се безбедни градовите. Доволно е една ситуација да имате.
Буквално двете случки што ги имаш напишано е за женско жртва. де оружје, де нож, е небулоза. Да одиш по улица и некој рандом да те избоде, не се десило и нема. Малкуте случаи, се изолирани и имаат позадина. а зошто за женско е понебезбедно отколку за машко, нема да расправам сигурно поштп разлозите се подразбирливи.
Ти македонка работеше во албански кафиќ? Аман бе се плашеше од албанци по улица,а кај нив работеше? Инаку тетовчанки никогаш ниту работеле ниту работат сега по албански кафиќи. Тоа што го пишуваш може да се случувало ако кафиќот бил блиску до Мала Речица. Таму македонци нема. Јас кога живеев во Тетово се излегуваше во познат македонски кафиќ/клуб кој беше во претежно албанско маало ,никогаш не се враќавме сами ама и немаше реално проблеми.
Не беше во Мала Речица, нема врска кај беше. И шо има врска тоа шо викаш сум работела кај албанец а сум се плашела по улиците? Па тој газдата не беше шеф на улиците за да не се плашам. Тие од улиците ного им е гајле кај работиш ти. Инаку, тетовчанки може не, ама моите колешки беа од други градови доселени таму, со фамилии со се, со години. Незнам шо ти е толку чудно македонка да работи кај албанец? Да ти кажам тој газдата баш и фин човек беше, еден од ретките да не те манијачи и закачува. Он сакаше само добар работник, не гледаше дали е машко или женско , албанец или македонец. Работев и со албанци и со македонци.
Во речиси секој град постојат добро познати “небезбедни” локации. Не дека во некој помал град нема такви, ама во Скопје се побројни. Полот и те како игра улога, не е исто машко и женско да шета сам/а навечер, било каде. Лично во Скопје, во овие речиси 9год кај шо сум тука, ретко сум се почувствувал небезбедно, но во главно сум се движел и се движам на попрометни места. Сметам дека во МК, се уште нема толкав степен на криминал по улиците, зашто кај нас криминалците во главно се во собраниски и владини фотељи.
Дека во Куманово нема туѓи знамиња и скандирања и свирења во ла плаза пред некој ден влегоа со на толкаво знаме развеано ама ај Скопје не чини
Вајда мислиш на ПМФ. Од сите факултети зошто тој е на брдоно стварно не знам, подобро во баракине да ги вратат. Кога бев бруцош сакаа девојче да киднапираат рано сабајлето во долната зграда, среќа не успееја. Тогаш полиција кружеше ден два. Сега во последните месеци слушам како нож им извадиле на неколку студенти и сега бараат камери да се стават кај скалите и полиција постојано да кружи во тој дел.
Па има причина зошто македонките од Тетово никогаш не работеле по кафиќи кај албанци, може не си била доволно таму долго да дознаеш зошто. Инаку да од источна имаше што работеа.
Знам много убаво, знам и тоа дека некои македонски и албански кафичи не сакаат да вработуваат жени заради тоа шо албанците полудуват кога ќе видат жена и одма пиштоли се вадат. Да не зборам па за тие кафаните... Знам дека има и газди албанци шо одма ќе ја принудат девојката на секс... и тоа ми се има случено во една пицерија и одма заминав на сред работа. Знам повеќе отколку шо мислиш
Е тоа, тоа што пишуваат дека машко неможе да биде загрозено само се лажат, нека му се соберат цела банда па дали нема да биде загрозено, и тоа што пишале неможе како женско да биде, е што неможе, дали слушнаа што се случило во Центар, малолетни што направиле на дете, еее малолетни. Не бе машките не се загрозени, имаше случки каде што и машки беа силувани, ама ај претеруваме. Што е различно, што неможе машкото да остане труден?
Може да, али не колку шо е жената. Скоро сите жени кога излегуваме од дома сме претпазливи кај одиме, се вртиме дали некој не гледа, не следи, страв ни е во такси да влеземе. Неможете да споредувате колку се загрозени мажите со тоа колку се загрозени жените. Скоро секоја втора жена во животот е имала некоја случка од некаков си манијак да не се лажеме. Дали било тоа на училиште, на автобуска, на работа, на пат до продавница... дојде време да се плашиш да му кажиш на некое машко "не" , пошо не го прифаќаат тој одговор. И после сме биле кучки кога сме ги откачувале агресивно. И докажано е дека луѓето се чуствуваат побезбедни околу жени, отколку околу мажи. Јас кога идам некаде, ако има само мажи таму не ни одам.
Што по дефиниција, хомосексуални орди сеуште не постојат, а жени што силуваат мажи исто немам чуено. Тоа со малолетниците е друг проблем. Ваљда има психолошка позадина- никогаш не сум се чувствувала небезбедно во градот кајшто живеам. 30 и кусур години имам живеено во Скопје, цела младост ми помина во чаршија и искрено, почна чуден град да станува од ко почна Грујо да го праи Скопје 2014. Чаршија како место на културно живеење ја убија претходно, ама негде по 2008 плоштад стана страшно место со сомнителни типови. Ова како генерално чувство, инаку манијаци и свиркачи имало отсекогаш, и дење и ноќе, ама реално повеќе страв имам јадено од улични кучиња отколку од луѓе навечер.
Куманово не е главен град. Во Куманово нема скандирања по Ајдучка Чешма, Пуковско, Гоце Делчев, Доброшане, Банево Трло, Рајкова куќа, а во Скопје и на Партизанска се скандира. И слободно нека пијат, јадат по македонски кафичи и пицерии, ни треба промет и пари.
Не бев пмф, филолошки. Имав цимерка пмф и никогаш не се пожали на некоја случка страшна, друга имав на земјоделски и таму патот не се сеќавам да се престрашила таа. Нека стражарат нон стоп таму, што оставаат луѓе на милост и немилост, страшно е човече таму, рамно на хорор ми е. Нема безбедност на улица. Никаде. Алал на сите, особено женски штом и во доцни саати не сте осетиле трепет. Јас сум плашливка, правам сценарија, ме фаќа онакво ежење дури. И во Охрид се случило да се исплашам од непознат. Доаѓаше позади нас, две другарки бевме, средно, и зборувавме за дечковци за таквимити работи, и типацов језив еден, да нѐ слушал. Се разделуваме до другаркава, таа си стаса пред влез, а јас продолжив на 5 мин ми беше влезот. Коа овој позади доаѓа рамно до мене и ми вели сакаш да се запознаеме и јас се вртам и молк некоја секунда и враќам не! И по реакција некако негова се стресив и ко зајак фатив да бегам, овој по мене се пушти да ме фати ама во бегањето свикав аааа на цел глас, се пикнав покрај зградата која беше блиску мојата и го снема. А инаку имам гледано ко мала доста разголени манијаци, па застануваат мочаат било каде, се покажуваат. Скраја мажишта едни. Да би да би...
Da se nadovrzam i jas za Stiv i za Avtokomanda. Imase manijacista vo toj del, ednas od Stiv odev kaj koleska so ziveese kaj zeleznicka, ne bese poise od 7-7 ipol navecer, pa na izlez od toj prolazot mi izleze eden so takvoto izvadeno i fino mi kaza - vidi mi go kolkav mi e, sakas li da se titneme? Tipot ne bese asalen so pametot, moze bese i bezdomnik, taka bar izgledase. Me isplasi, ama ne napraviv nisto, si terav po patot. Ednas pak prikvecer imase nekoj so masturbirase po patekata od prolazot do studentskiot, po tie grmuskite delot. Posebna prica pak bese ulickata pred fakultetite, so site tie zanaetciski i drugi prodavnici, ednas se zeznav da sedam vo biblioteka na faks pokasno (deka vo Stiv ni toa nemavme, nemase ni kaj da sednis da ucis asalno), vrakajki se, se utepaa ovie od drugata nacionalnost svirkajki i dofrkuvajki, nemase ni 7 saat navecer, ama ne deka osven niv, ima nekoj naokolu so moze da te vidi ili pomogne ako mu tekne bar na eden od tie nesto. I toa bese posledno realno, so se akav pokasno vo toj del, ni stemnuvanje ne cekav, u pm i predavanja i se. Ne znam za sega, ama toj del ne deka e bezbeden vo Skopje, niti bese vo toj period. Sum ziveela i vo Avtokomanda, naselbata delot. Za nejze ne mozam da kazam nisto loso, so godini sedev tamu. Mislam deka e bezbedna vaka ako se dvizis vo naselbata, ja bie los glas deka imala maalski kriminalci, ama naprotiv, bese baagi bezbedna, kup familii so deca si sedea vo parkcinja letno vreme do epten kasno. Ne e bezbedno za zensko nigde - se slagam so pisanoto pred mene, ne mora panika od se i sesto, ama si bara vnimavanje i reakcija ako vi stane neso sumljuvo.