Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Безбедност на бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од Milkiway, 3 декември 2020.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Ама јасно, не ретко сме ненаспани, изморени, гладни ние мајките, но тоа не е оправдување за бебе да гледа телевизија, според мене.
    Тоа си има свои потреби, а нам ни се приоритет истите. Колку побрзо се прифати тој факт, толку полесно би ни било.
    Ако во таква состојба, чувствувајќи се немоќно, како некогаш ми излегуваат нештата надвор од колосек, или не знам да го стимулирам синко, да му биде интересно додадам тв, уште повеќе ќе си го зголемам чувството на вина.
    Се трудиме да бидеме подобри верзии од себе секој ден

На Осе, dunika, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    Треба да се загрижам што малиов игра и по еден саат со играчките? :?:
    Додека правам доручек и спремам намирници за неговиот ручек, сам во креветчето си игра, си брмчи, писка. Вежба седење и исправување на нозе без престан. Мава по играчки, си игра со музичките, глодалки гризе.

На Осе, dunika, MinnaAnne и 5 други им се допаѓа ова.
  3. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Хаха никако, баш убаво што си е посамостоен. Различни се ете, моево толку издржува 15 мин и почнува да свикува по мене. Му здосадува на меше, или се уморува, и дека не може да се сврти сам ме бара. Само што ќе го свртам на грб, следниот момент е пак на меше:lol: Додуше и јас, од страв да не пропуштам нешто, цело време над него, и така си се научи. Некако грешка си ја сфатив улогата, си наметнував вина ако го оставам само да си игра, дека не му посветувам внимание и сл.
    Ајде може ќе му биде поинтересно кога ќе научи повеќе вештини на движење.
    Твоето почна ли со лазење?
    Не можам апсолутно ништо да направам по дома, ама се помирив со тоа. Еден ручек, неговите оброци и доста е.:D

На Осе, eta и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    11.071
    Го имав и сѐ уште го имам тоа чувство на вина. Додуша на почетокот беше повеќе вина, ама и со тек на време се одвикнав така да размислувам. Си велев таман нека се заигра, јас да одморам. Или диплам алишта, нешто пребришувам и дури игра самиот, ме гледа што активност имам.
    Знам, те разбирам и нормално е така да се осеќаме. И доколку ти е убаво да си играш со него, нема ништо лошо во тоа, е само што така може да се навикне на твоето присуство и потоа да те бара. И само да си присутна до него, сепак некогаш само гледај го или именувај ги предметите, ама многу не го заигрувај. Колкав беше, потсети ме :$

Мојов сега си игра на под, како осознава, сѐ повеќе наоколу се интересира, ама многу не му се мешам. Убаво е кога го гледам сам загледан во нешто, го вртка низ прстиња.
    Јас пак сега осеќам како недоволност во игрите, ко здосадени да му се и ништо друго не му правам, да му искомбинирам нешто од домашните реквизити хахах. А за 5 дена 10 месеци прави. Сакам да почнам со книги читање посериозно. :D

На dunika, BeLLaDona23, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Па, сакам да го оттргнам тоа чувство, сепак пробувам да биде задоволен со се':) малку порелаксирано да гледам на работите. На крајот на денот, пак се преиспитувам, дали може нешто да подобрам и променам за наредниот ден.
    Скоро 6м и 3недели е

На dunika, elenaklasik и BeLLaDona23 им се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Исто Оли од 2м почна сам да си игра го оставам во кревет удира по цел саат се смее писка си игра дури му е интересно седи сам
    Мислам дека ради тоа и претежно сам заспива ќе се разбуди си се смешка си ѕенѕа гуга дури станеме

На BeLLaDona23 и 0ли им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    Така правеше и моево. Само што ќе го вратев на грб, во секундата се вртеше назад на меше. И сега е таков.
    Лази одамна, но тоа веќе не му е интересно, ретко лази во моментов. Поинтересно му е да седнува на половина газе и на цело, да се крева на стапала, да се исправа на колена за да дофаќа и да дрпа сè и сешто, да прави јога вежби како даун дог. Збеснат е со еден збор :rofl:
    Се смирува на цице и кога ќе ми легне со обравчето на мојот образ за да се мазиме додека му пеам :inlove:
    Со мене си игра, ми се качува, ми гмечи лице, ме млати по рамо, ми тегне рамка од маица, ме кубе. Му читам, му правам смешки и се паѓа од смеење. Кога го држам во раце, со нозе ми се пентери и прави чекори нагоре на градиве, збеснува :sweat:
    Ни јас ништо по дома не правам освен нешто набрзина за нас со помош на мм и тоа за повеќе дена и тоа што готвам и пеглам за малиот. Друго сè прави мм.
    Внимание му посветувам, му зборувам, му пеам. Сам знае да се заигра, само што многу често сака да сум тука, да ме гледа. Кога и да му дадам играчки, си игра. Сега најнова му е една книга за во вода, ја зема и легнува на грб за да ја разлистува :D
    Се научи да се занимава сам, можам да го оставам да си игра, но и кога си игра, обожавам да го набљудувам.
    Темава не е тоа, но ете се расприкажав :wasntme:

На Fatalnata, LivingGlam, Izzy_0504 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Исто спиеше до мене и уште не ми е јасно како се разбудив во тој момент дали инстинкт или испуштила звук некој ама кога се разбудив се гушеше отворени очи и не испушташе звук, брзо ја дигнав почнав да ја тресам, страшно.
    За ТВ скоро читав некој педијатар пишуваше сами си ги правите децата аутистични :( со повеќе деца е потешко цело време да ги занимаваш во исто време двете бараат внимание но мора да изнаоѓаме начини со помалку или без тв.

На Осе, RainBow и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    А дали ова се дешава одма после хранење или после саат два?
    Стварно се исплашив пребарувам на нет за нешто вакво не можам да најдам некоја причина. Дали може треба да ги држиме подолго исправени да не ги легнуваме одма.
    Он знае да бљуцне ама дури е буден лежи на грб и го глеам си бљуцка...

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Да бе аутустични деца што немаат погледнато телевизор и се аутистични што тогаш кумашинката моја да не кажам израсна со песнички од јутуб прозборе многу рано и то аврзуваше реченици и се чудевме дури. Има доста едукативни работи на јутуб или на некоја телевизија сигурно нема турски серии да му пуштаме на детето :)

На Осе и MinnaAnne им се допаѓа ова.
  11. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Еве ја мојата пак истото. Јадена во 20:30 а во 21:00почнато успивање, значи пола саат исправена и 3 пати ждригна. Во 22:40 влегов да се туширам, татко и го остаив со неа. Искачам од тоалет, она вришти, истото се десило, не пуштила звук, тек кога ја кренал. И ај сеа? Како да не приумрам

12. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Оф душа. Пробај стави перница под душекот да дојде малку поткренат нагоре за да бидеш мирна. Ова и се дешава во сон или кога е будна?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Леле фала што сподели, ми олесна кога прочитав дека и други бебиња исто се однесуваат. Да бидам реална малку се нервирав дека ме млати со раката по рамо, си викам агресија покажува детето :lol:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    :(Да ја носиш да ја ѕирне доктор ако ти е полесно прееска баш малце истражував и ова го најдов не знам дали на ова мислиш

https://www.google.com/amp/s/www.sheknows.com/parenting/articles/2126595/strange-newborn-quirks/amp/

It should also comfort you to know that it’s actually difficult for healthy newborns to choke. “Parents are worried that babies will aspirate, but the likelihood of that happening in a neurologically normal baby is rare due to the fact that the gag reflex will protect against that,” says Dr. Kramer. If your baby’s complexion is red or pink, that’s a good sign; you should worry, though (and call 911) if their complexion is white or blue.

15. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    778
    И нас исто ни се случуваше кога беше помала и тоа многу често навечер дур спиеме. Нз како мм ја слушаше и од сон се будеше да ја крене. Само стави ја на високо да спие, закоси го душекот колку можеш погоре. Има и перничиња за таа намена
    20210109_050333.jpg

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    11.071
    Не те разбрав од коментарот. Девојчето не гледало ТВ, а било аутистично и зборувало или гледала и слушала ТВ и убаво зборувала?

17. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Во сон

Го читав, претпоставувам дека имаат рефлекс. Го прашував Виктор, истото ми го кажа, не паничи, дете знае како да се справи, здраво е, само многу дрчно и се прејадува. Се ми е јасно, ама ај остај го така и не му се плаши.

Имам таква, ја земав од чико ама ми се лиџга и ја наоѓам попречно во крреветче :D

Последна измена од модератор: 9 јануари 2021
    На MinnaAnne, BeLLaDona23 и Milkiway им се допаѓа ова.
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Второто :)

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    И мојата некогаш знае да се засркне во сон, слушам звуци како гргргр (не знам како да објаснам) ама само и ја вртам главата на страна или ќе ја поткренам некоја минута исправена и толку. А така со вцрвенување и претање со раце и нозе неколку пати ми има направено додека цица, во моментот изгледа страшно, ама исто ја вртам на страна и си продолжува...не знам дали има место за паника, се мислев и јас да го поткревам душекот, ама се навикна вака да спие, а и јас се навикнав да се засркнува, не паничам толку како првиот пат. Баш ќе ја прашам педијатарот на следна контрола, што во случај во сон да ја најдам таква. Последен пат ми рече не се замарај со блуцкањето остави ја да спие. Е сега она беше за тоа да спие на страна под агол од 45С, ама мене ми е страв така, не ја слушам за тоа и на грб ја легнувам.

На Mila_Skopje му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Тоа си во право, не буквално аутистични но некои деца покажуваат такво однесување, имам такви примери што после прекумерно гледање родителите мораа скроз да исклучат тв дома за да почне детето да се враќа во нормала. Инаку јас на ќерката и пуштав песнички и тоа англиски од 5-6 месеци по неколку во ден, и ми прозборе рано првиот збор сигурно беше околу 8 ми месец. Се треба да си биде со мерка.https://www.fakulteti.mk/mobile/new...RjLpOSicNLqsoMVGj1BjlUWI45WwY0rHDsyv18HMH7o5s

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.