1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Безжичен интернет или пакет кабловска со интернет?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од zoricavelkov, 4 декември 2009.

1. zoricavelkov

zoricavelkov Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Безжичен интернет

dali nekoj moze da mi kaze kako da proveram kolku koristam od internetot. imam bezzicen na post pejd

2. sexymama

sexymama Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    84
    jas koristam internet preku 3MAX na T-Home i kaj niv ima na nivnata strana kade da se logiras i da proveris

3. Go-Girl

Go-Girl Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    3.985
    ај да се надоврзам на темава.....јас сакам да си го сменам интернетов, односно имам со модем статичен од max adsl ама сакам да го сменам и да ставам бежичен па колку чини, што како??? ако има некој што користи бежичен да ме информира....зошто имам слушнато дека е многу нестабилен и често паѓа....а и можностите за крадење се поголеми :!: :?:

4. LaFille

LaFille Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    57
    Купуваш рутер, се јавуваш кај операторот за да ти овозможи приклучување на рутерот и уште неколку ИП адреси, и тоа е тоа...и наместо модемот да го приклучиш во компјутер, го приклучуваш на рутерот и ако имаш лап топ не мора низ дома да се шеташ со кабли туку само со миленичето ;)

5. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.343
    Dali znaete koj operator ja pokriva naselba prolet so internet i televizija kaj tutunski kombinat, vo blizina na stara rampa.itno mi trebat informacii.kabeltel i telekabel nemaat pokrientost tamu..ako znae nekoj neka kazuva i dali moze bezzicen internet da se prikluci na kompjuter i sto e potrebno da imas..

6. Boyfromtown

Boyfromtown Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2010
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    100
    Можеш да ставиш безжичен интернет секаде.Отиди во One прашај ќе ти објаснат се.Или во Т mobile сеедно.Ќе си купиш рутер од 2500 денари и ќе имаш покриеност на цела куќа,стан сеедно само паѓа конекцијата одвреме навреме.Подобар е обичниот интернет бар според мене.

7. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    4.448
    Мора некој кабловски оператор да ги покрива тој дел, ако си во зграда види во влезот мора да има дозна кутија и на неа пишува кој оператор ги поставил каблите или фино лепо ќе заѕвониш кај комшијата и ќе го прашаш :)

8. Miss-Perfect

Miss-Perfect Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2010
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    73
    И јас би се сложила со градсково момче дека кабловскиот интернет е подобар од безжичниот. Безжичните често ја губат конекцијата. Јас сум на Телекабел и сум презадоволна. Е сега ти кажа дека Телекабел нема покриеност таму :worried: Некој кабелски оператор мора да има, распрашај се убаво или пак доколку јас нешто дознаам, имам другарка што живе таму и има дома интернет, ќе ти кажам што интернет можеш да ставиш. Позз :f:

9. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.343
    и мене ми е чудно што нема покриеност..ама многу ми е итно да знам какви опции имам во таа населба..зашто договоривем за стан, ама ако нема некоја погодна опција да го откажам додека е време..ако не ти е тешко да и с ејавиш на другарка ти да ја прашаш.молам ти се итно ми треба..фала однапред...

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    22.659
    Допаѓања:
    196.331
    Ако мене ме прашуваш, подобар ти е безжичниот интернет, барем јас немам проблеми, ни со T-Home ниту со One иако овој вториов понекогаш се случува да падне, ама и тоа ретко... а за кабловскиот... првите два месеци добар, после за никаде. Барем моето искуство така покажало, на крајот ти бираш ;)

11. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.923
    Е зашто мора да паѓа конекцијата со безжичниот ? :) Мене ич не ми паѓа.. Ако е за еден компјутер да , добар е кабловскиот .. Треба да се одбере соодветниот оператор , јас сум на T-home.

12. Nina24

Nina24 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    339
    Не се мисли на безжична домашна мрежа туку дали интернетот е wireless АДСЛ или АДСЛ преку телефонска линија. Тоа се подразбира под безжичен. А ти дома ако сакаш да си имаш домашна безжична мрежа и на тој начин да го делиш интернетот на повеќе компјутери, ќе си купиш безжичен рутер, а компјутерите треба да имаат wireless Network Adapter... Порано некои провајдери нудеа и Wi-Fi, сега мислам дека нема повеќе. Сега можеш да бираш помеѓу WADSL, ADSL...
    Инаку, за WADSL зависи каде има провајдерот антена, не е секаде иста покриеноста, зависи какви градби има во околината, дали има чиста воздушна линија... Не може да се даде општа оценка за било која локација.

13. Boyfromtown

Boyfromtown Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2010
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    100
    Абе жени остај ги што знаат тие од технологија :lol:

14. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.184
    Според мене сметам дека е подобар безжичниот интернет,затоа што немаш никакви проблеми,јас користам безжичен интернет од он нет,со антена и не сум имала никаков проблем,во секое време имаш интернет,брзо и лесно се приклучувам,а и брз е самиот интернет,воопшто не чекам при пребарување на страни,ретко се случува да е бавен,значи многу ретко.Додека за интернет од кабловска незнам,ми имаат кажано дека не бил добар,меѓутоа тука важи и колку имаш услови за да користиш безжичен,кој што е поскап од тој од кабловска,но поарно ќе платам поскапо,ама да биде функционален,брз,како што треба,отколку да платам помалку,а за возврат да добивам безвезен интернет,кој што ќе биде бавен или пак со незнам каков проблем.Сепак зависи од можностите,за тоа каков интернет ќе можеш да користиш.

15. OzzyAngel

OzzyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2010
    Пораки:
    1.884
    Допаѓања:
    1.223
    Проблем со интернетот, ве молам за совет!

Девојки, купив рутер за да имам wireless низ цела куќа, го инсталирав во ПС според упатството, се беше ок, светнаја сите работи што требаше да светнат :) на лап топ -от има одличен сигнал но сепак не можам да си отворам страници на нет! :(
    И не само тоа, на другиот компјутер интернетот постојано паѓа и кочи... На моменти има интернет ама мн ретко и трае мн кратко! Ми рекоја дека е можно нешто да не е во ред со мојот лап топ, но тогаш зошто и ПС то нема стабилен интернет? Ако имате некакво искуство со овие работи ве молам кажете ми што да правам! ;(

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    22.659
    Допаѓања:
    196.331
    Мислам дека проблемот ти е во главниот компјутер, не во лаптопот. Рутерот ти е поврзан со статичниот компјутер, а потоа го прилагодуваш wireless-от на лаптопот. Е сега, ако е се во ред, тогаш ти е до провајдерот. А како ти сама поврзуваш, нели треба да дојдат да ти го средат од таму? :^)

17. veri

veri Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    3.061
    Допаѓања:
    1.475
    Јас имам wireless дома Max Adsl од T-home ама од таму дојдоа луѓето го инсталираа, јас не знам каква е постапката. На крај откога инсталираа се, ми дадоа лозинка за да ја внесам на лап топот и одма имаше нет. Никогаш ми се нема случено да има нет на компјутерот а на лап топот да нема. :^)

18. veri

veri Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    3.061
    Допаѓања:
    1.475
    Истото и јас го помислив. Од таму треба да дојдат да ти инсталираат.

19. OzzyAngel

OzzyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2010
    Пораки:
    1.884
    Допаѓања:
    1.223
    Тие од т-хоме дојдоа кога ми го поврзуваа модемот, а јас вчера си го купив рутерот и таму ми објаснија како да го поврзам, се беше ок ама ете интернетот за никаде и на лап топ и на другиот компјутер :( :( :( :( :(

20. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.184
    Зависи од кого имаш интернет,ако имаш од македонски телеком,тогаш ќе биде таков каков што опишуваш,некои страни нема да ти ги отвара,бавно ќе отвара итн.Мислам дека нема врска рутерот, туку од каде имаш интернет,затоа што интернетот на македонски телеком е катастрофа,знам братучед ми имаше од кај нив и многу беше бавен интерентот,не отвараше некои страни,би ти препорачала да си земеш од он нет или оне,бидејки јас еве веќе 3 години го користам интернетот на он нет и не сум имала никаков проблем,брзо отвара и не сум ни чекала во отварањето на страните.Па може да се примети дека нонстоп го рекламираат интернетот на мак. телеком,а нешто кога нонстоп рекламираш значи не вреди,барем јас така мислам,не само кај братучед ми,туку и на друго место имам видено како функционира нивниот интернет и затоа знам дека не е добар.