Фала ти мнооогу најмногу Ќе пишам како ќе поминеме. Инаку плус пошто ќе бидеме со кутрето ќе шетаме и пешачиме дефинитивно многу Тенкју
Ќе пингам оф корс прво @Panda00 зошто највеќе инфо ми даде ама ме интересира отприлика за во Белград колку буџет би ни требало за 5 дена? Нема да шопингуваме ништо посебно освен ако нешто не е ептен поевтино од кај нас, меѓутоа ме интесира и колку ќе нѐ чини сосе патот со кола, односно колку се плаќаа патарините и општо таму ручеци/вечери. Отприлика да знам во глава колкав буџет би ни бил потребен, доручеци ќе си готвиме дома, некогаш можно е и ручек зошто резервиравме Аирбнб со кујна.
Патарините од Скопје до Белград коштаат околу 18€ од правец, значи околу 2000 денари за двата правци. Можеш да платиш патарина со картичка а можеш и во евра, ама кусур ти враќаат во српски динари. Горивото е поскапо од кај нас. За трошење низ град зависи што ве интересира и што сакате да посетите, индивидуално е. Ја пример таму не трошам премногу на храна, зашто сакам да си купувам. По ноќен живот не сум, не идам по сплавови и дискотеки така да ни на тоа не трошам. Скап е Белград, релативно поскап од Скопје ама со тоа што ќе готвите во смештај ќе заштедите добар дел. Ако купуваш намирници од таму од маркет, би ти ги препорачала Макси и Лидл, нормални цени имаат. Оброк во ,,нормален" и не толку фенси ресторан се движи околу 10, 11€ од човек да речеме, кафињата 2, 3 па и 5€, брза храна 4 до 8€. Ова може го знаеш, ама во секоја продавница и ресторан/кафич може да плаќаш со картичка, не мораш да се замараш да мењаш пари. Цените, тоест динарите само подели ги со два и ќе видиш колку е приближно во денари. Влезница за зоолошката е околу три ипол евра, а и музеите не се прескапи, од прилика од 2 до 7€ се движат. Од прилика, би рекла околу 350, 400€ буџет е повеќе од доволно за пет дена за двајца.
Дали некој има инфо во 3:30 на ручек колку различни автобуски компании има шо идат од Белград за Скопје? Имам попуст на Омио и сакам да го искористам, ама повратната карта не пиши фирма дека е Фудекс, а тој е исто во 3:30, и исто треба најкасно да стигни во 9:45. Поделена сум меѓу да платам поќе и да сум 100% сигурна дека со Фудекс се враќам, или да букирам вака и да се надевам дека е Фудекс зошто сите други информации се совпаѓаат.
Овде покажува дека само Фудекс тоа време тргнува. Провери баш за денот за кој планираш да купиш карта да не има некоја измена, ама не верувам..
Да ќе проверам, фала. Јас си го познавам времето на тргање и времетраењето на вожњата. Ама пак сомнително ми беше. Од друга страна €20 поефтино не е малку, додуша ако не беа Фудекс ќе ги прежалев парите.
Оди со ФУДЕКС,тоа е редовна линија со убави автобуси,и секој ден вози 365 дена во година,истиот распоред Српска компанија е .Ако одиш за празник ,резервирај на време.Плус Фудекс,е директна линија,не застанув на други места,освен пауза.
Да, знам. Само со Фудекс се возам кога е достапен. Прашањето ми беше дали има и други автобуси во исто време шо тргат од Белград кон Скопје за да знам дали каратата ми е „безбедна“ да ја купам. Ако не е Фудекс - ќе платам нормална цена, не со попуст, за да се возам со Фудекс. Ако е Фудекс, ќе си заштедам еднаш 20 евра. На правецот Скопје-Белград пиши дека е Фудекс. На правецот Белград-Скопје не пиши компанија. А времето и времетраењето на вожњата ми се познати зошто со него се возам. Само еднаш до сега се зафркнав да се возам со друга компанија (Ниш Експрес) и ми е едно од најлошите искуства во автобус. Еднаш грешам, втор пат не.
Мислам дека нема,други освен (Ниш Експрес),ако одиш и другпат со ФУДЕКС,да знаеш дека имаат гратис карта на секои 5 возења на исто име, ако ги чуваш картите во рок од 2 години повратна или еден смер и во агенција одиш да ти го дадат гратисот.
Како во агенција? Не знам за ова. Инаку на мејл се имам, да. Обично преку Фликс купвам, сега Омио користев за друга локација и од то шо сум споделвала кој бус да го земат другите за да сме координирани, нив тогаш им даде 10 евра поефтино, а јас платив фул price. Мене од ко комплетиравме патувањето ми даде по 10 евра од чоек. Па да искористам за тука сакам оти ко шо гледам Фудекс е, и то е единственото важно нешто за мене.
Претпоставував дека користиш ФЛИКС.На автобуска станица во СК,имаш агенција СПЕКТРА турс,резервираш карта по телефон и може да се купи и пред тргнување,ама е важно да ти дадат физичка карта и да ја чуваш со нивен печат,исто и за враќање може да земеш во еден правец од кај нив или од автобус,ама реал карта не од Фликс ,таа ја признаваат бидејќи се застапници на ФУДЕКС.