1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Белешките на Лајла Грејс и на неа сличните

Дискусија во 'Слободно време' започната од Miss-dior, 22 октомври 2012.

1. Azriel1

Azriel1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    406
    И се така налетувам на некои “литературни“ блогови полни со патетики, стихови без тежина, исфорсирани емоции :^) . Ај нека одморат малку, нека прават нешто покорисно во животот, секое второ дете има петка по македонски во денешно време, не е тоа показател дека сте родени поети или писатели, од секого Блаже Конески не бидува, сеа тоа е.

На Shmizzla му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    А јас не знам што толку сите се запнале да бидат поети и поетеси.
    Најубавите дела се скоро секогаш напишани врз основа на некој трагичен настан кој му се случил на писателот, дали трагична љубов, смрт или нешто друго, всушност воопшто уметничките дела се творени или под дејство на тешки дроги или под дејство на тешка депресија.
    Зошто со сила сакаат да бидат несреќни не ми е јасно.

На butterfly6223, Shmizzla и Dvolicen им се допаѓа ова.
  3. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Глупости живи. Една пријателка имаше споделено цитат од Бетмен велит... поглупаво нешто немам прочитано во животот. Ми дојде главата од ѕид три пати да си ја мавнам. Изгледа модерни се сега поезиите и прозите во кои има пцовки и некои такви болни раскинувања и срцепарачки приказни. Луѓето се само очајни за внимание, ама им успева бе, си го добиваат. Тоа е страшното :^)

4. gangstergirl

gangstergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Навистина не се разбирам во вакви работи, не читам многу книги. Ама можам да забележам дека повеќето од вашите критики имаат милион пати поголема литературна вредност од “поезиите“ на госпоѓата Лајла и господинот Лешоски. Па, според тоа можам да заклучам дека сте многу начитани и немам друг избор освен да ви верувам. И немојте да се грижите за тие што поезиите на Л и Л се највредното нешто што го прочитале во животот, со вашите критики успеавте еве на пример мене да ми ги отворите очите. И не сум само јас исклучок. Сите промени во општеството започнале кога некој почнал да го критикува. Се додека има некој паметен во толпата ќе има промени. На пример, на фејсбук имаше многу што ставаа патетични слики на фејсбук или глупави статуси, па другите кога почнаа да ги исмејуваат преку статуси итн. овие престанаа. Повеќето, де. Ама се разбира дека секогаш ќе постојат такви што ќе се бламираат. Добро, нема врска, забегав од темата. Мислам дека ми ја сфативте поентата. Се што прочитав на темава ме натера малку да осознаам што е вистинска литература. Ме мотивиравте на некој начин да се научам да согледувам што е квалитет, а што не. Ќе почнам да читам книги од тие автори што се препорачани погоре во коментарите. Не е се загубено. ;)

На CameliaMiller, MilanoRedHead, Domino и 3 други им се допаѓа ова.
  5. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482
    Јас секако ги почитувам туѓите мислења,и драго ми е што има спротивставени ставови,што отвара простор за понатамошна дискусија.
    И не сум ни нервозна,ни огорчена ниту пак љубоморна на овие т.е писатели.
    И кога веќе форумот е место за дискусии,мислења,ставови,би требало да си спремна и за реплицирање и спротивставување на твоите мислење.Па различни луѓе сме де,и различни ни се преференциите.

6. jasBia

jasBia Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    342
    т.н.*

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482

Добро,не приметив.
    Инаку за информација знам како се пишува скратено таканаречени.
    Благодарам уште еднаш!
    Поздрав

8. Mimi123

Mimi123 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.186
  9. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.092
    Фрапантно е колку сиромашен фонд на изрази има. Скромна фантазија, голема амбиција да се биде нешто во ништото.

Ми инспирира еден момент од типот - Еднаш се живее -
    Шо збориш ?! Аман бе!!! :!: Сподели брзо сите да разберат.

На Shmizzla, Marossa и Ketrin.Moon им се допаѓа ова.
  10. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.076
    На Neytiri му/ѝ се допаѓа ова.
  11. unconditionally

unconditionally Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    35
    Еве што најдов кога се уклучив на facebook.Уште еден доказ за оригиналноста на ''Белешките на Лајла Грејс''
    ''Dzej - Sunce ljubavi'':

"Trezan svatih iz prve da sve su sem tebe bile kurve kojih sam se stideo a ni ja nisam svetac vec obican slepac sto kraj oba oka nije video"

-------------------------------------------------------------------------------

Белешките на Лајла Грејс

Како разочан од сите претходни девојки кои си пробувал да ги засакаш, како трезен да ме тресеше и да ме убедуваше дека сите претходно биле к***и од кои си се срамел, лажни светици чии лица си ги видел предоцна. Не си светец, туку обичен слепец, кој пред очи не виде што имаше. И не можев да те убедам знам.

Lana Del Rey - Ride

When the people I used to know found out what I had been doing, how I'd been living, they asked me why - but there's no use in talking to people who have home.
    They have no idea what it's like to seek safety in other people - for home to be wherever you lay your head.
    I was always an unusual girl.
    My mother told me I had a chameleon soul, no moral compass pointing due north, no fixed personality; just an inner indecisiveness that was as wide and as wavering as the ocean...

---------------------------------------------------------------------------------

Белешките на Лајла Грејс

Немаше причина зошто да разговарам со луѓе кои никогаш не ја почуватвувале таа топлина и чувството дека конечно си го нашла она „дома“ длабоко во себе. Местото каде што припаѓаш и каде што од секогаш си припаѓала. Тие немаат појма како е да ја бараш сигурноста во другиот. Колку и да е болно, колку и да е ладно, сите после се` се враќаме дома. А дома е онаму каде што сакаш да ја наслониш главата секогаш кога ти е тешко. Тогаш, тоа беше тој. Секогаш бев необична девојка. Мајка ми секогаш ми викаше дека имам душа на камелеон. Премногу страни кои и во најлошото можат да се претопат и да преживеат, премногу страни кои не можат да бидат разочарани одеднаш. Јас бев океан, огромен и бескраен.''

На Shmizzla, mila89, glosipgirl и 6 други им се допаѓа ова.
  12. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    ^ Во нејзина одбрана, и го пратив ова, и еве што ми одговори:

Ја имав и сликата од пред неколку страни пратено, не ми одговори за таа, ама ај да не досаѓам. :lol:

13. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.668
    Допаѓања:
    4.622
    си требала да и вратш дека ако ни треба превод на песни го имаме google translate

14. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.896
    Допаѓања:
    4.903
    Ајде сеа уште од Бетмен книга да дочекаме и да го официјализираме најлошиот творечки период во нашава историја.......
    Се плашам дека еден ден ќе учат и читаат од творештвово на дотичниве..

На Shmizzla, XstrongerX, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.076
    Белешките и се состојат од прераскажани и преведени песни. :D
    „Турбофолкерските мемоари на Лајла Грејс„

На Shmizzla, Butterfly14, sweet-cherry и 17 други им се допаѓа ова.
  16. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    http://kajgana.com/kajgana-tema-popular ... ite-mrezhi

Дарко и Лајла можат вода да му носат на Бетмен. Не го преферирам ниту него, бидејќи во последно време малку стана како препотентен, ама во споредба со овие претходноспоменативе е бог.

Околу видеово, прво да кажам, крајно сум разочарана од целиот женски род во Македонија што го воздигна овој крајно педерастичен, несигурен, женствен и греотка човек, и од сега натаму јас повеќе не го коментирам, не го „хејтам“, бидејќи ми е жал. Тоа секако не значи дека ќе почнам да го обожувам.
    Ова беше првото „во живо“ мое видување на Дарко Лешоски, според текстовите човек да си помисли за којзнае каков мајкоебач станува збор, ама феминки простете ми на следните зборови, овој ако видел пичка во животот јас цицкиве ќе си ги исечам.
    Крајно глупаво и безобразно од моја страна е што коментирам нечиј физички изглед, нормално дека на некој и јас сум му трн во око, ама не може ништо да ме убеди дека овој е некој мачо јебозовен дечак што секоја вечер врти различна. Освен ако не ме убеди глупавоста на женскиот пол која секогаш се истакнува во вакви ситуации. И освен ако неговите „пички“ се очајни калаштури или малолетни несвесни девојчиња.
    Што ме води до поврзаноста со неговата т.н поезија, тотално фејк срање и неисполнети тинејџерски фантазии, тоа е моето конечно мислење.
    И да, не може да се одвои поетот Дарко од личноста Дарко, сепак, еден ист ентитет се.

Така да, честитам Македонијо, го достигна врвот на простотилакот, сечеш вени на турбофолк стихови (буквално!) и воздигнуваш недораснати пубертетски тинејџерски фантазии како да се Шекспирови сонети.

На richgirl998, BlackSwan5, L-enna и 10 други им се допаѓа ова.
  17. Mimi123

Mimi123 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.186
    http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=10012
    немам коментар..
    само до 5та мин издржав да го гледам. И од тие минути заклучив дека човеков нема никаков речник на изразување па уште и глави трескаат за да го читаат |(

18. Domino

Domino Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    1.038
    Nymeria кога веќе спомна запознавање во живо со Дарко, ќе спомнам и јас. Ја имав таа ,,чест'' на кратко да го запознаам. Збунето човече што не остава никаков, апсолутно никаков впечаток, барем јас така го доживеав.
    Во однос на неговите дела, немам што да кажам, се сте кажале веќе. Не ме воодушевува. Па тоа поемите километражни, многу ме интересира дали барем на некој човек успеале да му го задржат вниманието па да ги дочита докрај освен можеби мајка му? :^)

А Боби ми е многу интересен лик и да, го познавам добро ама искрено нешто многу читано. Ама знае да одлепи некоја, знае да насмее човек и што кога да каже, тоа многу го почитувам кај него.
    И не би го ставила во ист кош со Лајлица и Лешо, никогаш.

19. Neytiri

Neytiri Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.457
    Прво да кажам дека не ми се за во ист кош некако сите погоре што се спомнати. Лајла ми е посебна категорија, сама за себе, феномен.
    Дарко во видеото погоре постирнао од Кајгана е толку збунет, што просто не ми се верува дека изреагира како што изреагира на постот од Лилит или дека некои ПОЕТСКИ ДЕЛА му се онакви какви што се. Човечево ми е онака дури на моменти толку збунето да сакаш да го гушниш, не знае да се изрази што се вика зборот. Сепак, каков и да е, да не заборавиме дека Дарко САМ го пишува тоа што го пишува, што за мене го прави одма еден чекор пред дотичната млада дама, да не речам принцезичка Марија а.к.а Лајла Грејс.
    Бетмен велит и Медо ми се далеку по океј ликови и не е во ред да ги мешаме со Лајличка.

А актуелнава писателка...ахахаха :D И го посетив профилот пред неколку дена, ставила слика во розеви пижами нашминкана, веѓите изцртани, ајлајнер, маскара, креон, сите работи, слушалки во уши, косата и паѓа над едното око и и го крие половина лице (сето драми и артови), а над сликата пишува „Не дај боже инспирација да те стане од кревет. Толку од спиење... “.
    Така жени и јас сега еве одам да се нашминкам да се дотерам и така ќе си легнам, за случајно ако ме стане инспирацијата од кревет не дај Боже (со голема Б Лајличке) да бидам средена барем за фотосесијата. (Се прашувам кој и пеел на сон? Чија песна ќе биде следно преведена?)
    :hai:

На Dream-Girl, Shmizzla, Daydream и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Azriel1

Azriel1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    406
    Лешо е жалничка појава, уште од порано го приметив, како да се плаши од сопствената сенка. Он е хејтан само затоа што го претставуваат како поет - што реално никогаш не може да биде, инаку сам по себе не можеш да го мразиш, грев на душа си земаш.
    Овој Медо појма немав кој е, али не за џабе му викала мајка му будала. Така делува, шо да праам? Сега и со твитераши ќе гледаме интервјуа, стварно сајтовите во Македонија не наоѓаат попаметна работа?
    Бетмен Велит... не викам дека е глуп (за разлика од извесни), има некаков речник, знае да сврзе збор со збор, има и смисла за хумор ама тоа едноставно не е доволно за позитивен впечаток. Мое мислење во врска со него и со сите овие „просветители“ и „преродбеници“ од социјалните мрежи е дека нивните твитови, статуси, блогови се сосема непотребни и немаат некоја интелектуална ниту уметничка поткрепа. Од една страна зборува нешто против етикетирањата а од друга, самиот тој употребува квалификации како глупави и плитки за туѓи мислења и ставови. Контрадикторни сами на себе или како? И плус истакнува дека он бил славен додека некој друг не е (знаци на плиткост).

И затоа што тврдат дека имале некоја вредност, во спротивно не би се дигала фама за нив - јас не знаев дека револтот кон неквалитетот така го сфаќале - сега кога знам, повеќе нема да ги коментирам никаде и нема да дигам фама затоа што вистината е дека не вредат. Ете, на оваа држава уште сеирот и беше останат, и тој ќе згасне. Всушност сега ќе остане уште надежта дека ваљда после него ќе згаснат и Гулабици и Адријани кеш и фаците на Зоки и турски серии и Лешовци и Лајли Дизгрејс... сосе сличните.

На Savana93 и Nymeria им се допаѓа ова.