Белешките на Лајла Грејс и на неа сличните

Дискусија во 'Слободно време' започната од Miss-dior, 22 октомври 2012.

1. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
  2. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Не дека тебе ти должам некое објаснување, ама тоа мислење ни најмалку не е насочено за некој како Дарко или како Лајла. Не знам како успеа да им најдеш место на моите „фрустрации“ тука, но добро, барем од старт ми е јасно со каква личност имам чест да дискутирам.

На каков и да се мисли бе лепотице, јас не наведов стрикно за физички изглед или за интелектуална способност, си стојам на своето.

Ова што не го разбираш се нарекува дискусија, разменување мислења. Колку што ти имаш право да фалиш некого, да поддржуваш и да се восхитуваш некому, толку некој друг има право да го демантира, оспорува или плука тоа. Не знам што си го сфаќаш толку лично тоа, освен нели ако не си некоја од „жртвите“.
    Колку што јас не ти личам тебе на начитана толку и ти не ми личиш на мене, моето мислење не е мерка за нечија начитаност, впрочем, сами си знаете што и колку читате. Тоа што некои ваши постапки и мислења ве издаваат, не можам да го демантирам.

На Skyfall, XstrongerX и Savana93 им се допаѓа ова.
  3. Savana93

Savana93 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    159
    Прво ај честито за книгата на мебелот. Девојката сама си го објасна својот начин на пишување
    едноставно секоја фрустрација сум ја насочувала кон пишувањето
    значи ми се скара дечкото- ќе напишам сега текст, ме зафркаваја у средно па сега ќе има докажам дека носам подвезици.
    марија јаневска е малце кукавица лајла грејс не.
    И јас сакав да се прекрастам еднаш, ама после пораснав. Девојката е со големи комплекси толку многу што се труди да си изгради нов идентитет, ај можеби ќе замине од државата и нов живот како Лајла :) Книгата-не благодарам си го имам дневникот од основно.
    а за Даре бе лепотице го доживувам како dead end. Колку животот на некои индивидуи можи да биди исполнет со страв што мора да се кријат во своето ќебенце и тивко да следат некој фалш кој мислат дека им ги отвора очите, и кој му дава некаква утеха дека во животот има салвација и дека истата произлегува од проблемите на дарко лешоски. Не ни треба фалш поет кој манипулира на некој начин со луѓето, и ја користат ситуацијата дека некој стварно ги чита.Во пелагонските села има повеќе поезија одколку во стиховите на даре.Сите имаме своја систематика за решавање на проблемите, која не секогаш е продуктивна ама барем наша е!
    Длабочината,суштината и структурата на поезијата нема да ја најдете ниту кај менелот ниту кај даре..еј сакате сите да пишиме поезија...во светот на бајките само лета сонот на крилест ат...

На Shmizzla и Marossa им се допаѓа ова.
  4. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.076
    Florenca eve ti kako nacitana znaes li da pravis razliki megu knigite sto si gi procitala? Znaes li da ja razlikuvas nivnata vrednost? Imas li citano biografii na avtorite? Gi cenis li voopsto I dali imas nekakvi emocii sprema najpoznatite dela nekogas napisani? Ako e da, kazi mi dalu vakvi likovi kako Lajla I Darko zasluzuvaat da se narecat avtori, dali zasluzuva Lajla da ima izdadeno kniga so kradeni citati I prevodi od pesni, a da gi potpisuva so svoe ime? Dali zasluzuva da se narece avtor? Edinstveno nesto sto jas nemozam da razberam e kako moze na nekoj nacitan covek da mu se dopagaat ovie bljuvotini. Ma I ne mora da si nesto posebno nacitan, dovolno e da si pri zdrav razum. Bolje gledajte turski serii nego da go citate ova.
    Izvinete za latinicava :)

На theowndemon и Skyfall им се допаѓа ова.
  5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Жени за ќотек сте!
    Со секоја дискусија и разглабање и правадање на длабоко и широко за тоа зашто Лајла и Лешко не се поезија се непотребно трошење енергија- ви умира по еден неврон во минута.
    Чинам, Достоевски вака не сме го разглабале, ни Кочо Рацин.
    И лошиот маркетинг е маркетинг, колку ние да одрекуваме ама си ја врши својата работа.

На ilipili, tessie, anabel-a и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ако е добра литература украдени стихови од песни или текстови кои содржат пцовки и вулгарности, тогаш не знам зошто сите писатели не пишуваат така. Проблемот е што поголем дел од денешната младина не читаат доволно книги, туку се најчесто на социјалните мрежи, па за нив Лајлица е врв на прочитана "литература". И додека постои неук свет кои ќе ги цени и возвишува самонаречениве писатели, тие ќе постојат. Малубројни се тие кои ценат и разбираат добро пишан збор.

На Shmizzla му/ѝ се допаѓа ова.
  7. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    „Абе за маживе никогаш не биле битни годините. Викаат до љубовта е. Зависи дали ќе старее како добро вино или како кондура, или на крај у краева ко патика од Шутка. Он со мене старееше како вино, абе зрачеше, секој приметуваше како да го етикетирале за најдобро вино на Винофест 2012. Секој ден се подобар и се посилен. Ама ја згреши работава. Сега е со неа и веќе е излитена кондура. Се забрадосал, можда и некоја брчка пуштил, расеан ко раскубан петел трча наваму натаму, а јас се чудам дали е до мене или типката не ја бива. Се прашувам само уште колку дена заедно и ќе му треба ремонт? Или можда и му нема спас, а? Отише заедно у неповрат.“

- Јаневска Марија, 2012
    (извадок од "With love, Irony")

Ко патика у Шутка беее, компарација на нивоУ :rofl:

Да и се живи и здрави нејзе патиките од Шутка, да продаде многу книги, па да си купи поквалитетни :wasntme:

8. Florenca

Florenca Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    44
    Најнапред , благодарам за објаснувањето дека ова е дискусија а не плукање. Еве уште еднаш ќе учествувам во оваа дискусија.
    Како прво , на ниедно место не ги споредував Лајла и Даре со некои светски познати и признати автори. И не ни помислувам. Од друга страна пак има автори кои достигнаа светска слава , а лично мислам дека не тежат толку. Пример Педесет нијанси од Е. Л. Џејмс . Една по друга последни ги читав Шевалие -" Девојката со бисерна обетка", "Педесет нијанси сиво" и "Никаде без керка ми" - од Махмуди. Сите три се мнооогу различни. Во сите три уживав додека ги читав иако едната е класик другата лимунадичка а третата биографска. Секако дека сум прочитала и за нивните автори и ги ценам. Ама не ми е јасно како можеш да прашаш дали некој заслужува да издаде книга или не. Издавање на книга не е нечие признание или награда. Нив никој не ги финансирал , секој денес може да издаде книга без да праша дали заслужили или не. Прашање е дали таа книга има кој да ја купи и прочита . Колку што сум јас информирана и едниот и другиот имаат одлична продажба , што значи имаат читатели кои би сакале да ги читаат. Ако е тоа така , зошто тогаш да не издадат книга??
    По природа сум човек кој се радува на секој што успеал во животот на било кое поле. И мразам плукање. Не само во овој случај. Се плукало по многу јавни фаци на пр. Вучиќ , Ноне еве гледам и по манекенки и мисици , незнам била од Струшко село ...
    Дали се они криви што успеале па сега треба да се правдаат за својот успех ? Ако е успех да си познат и сакан од голем број читатели. Во ред е , го почитувам секое мислење , ама почитувајте го и вие туѓото.

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.642
    Допаѓања:
    161.618
    Посебна форма на пропаст ми се луѓе кои литературно се освестуваат, па почнуваат опсесивно да читаат што им легне под рака после 20тата година... и тогаш се трудат да градат вкус. Језиво.
    Тие се таа категорија на читатели на наведениве од темава.
    Е тоа се случило со драгата Флоренса. Каква каша попара направи, чак што више Девојката со бисерна обетка ја направи класик... да си почине човек. ;(

На 1209, crimson, Neytiri и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Прво, не знам што сакаш да кажеш со мислењево, навистина каша попара.

За блодираното, токму тоа и го мислиме и ние цело време тука. Е сега разликата е што ако тебе не ти се допаѓаат и си ќутиш, некој не молчи.

Проблемот е што, не може да се аплаудира на било каков успех. Ете и тој норвежанецот, серискиот убиец што уби 77 деца муслимани, успех постигна, стана славен, некои радикални екстремни верници дури и го обожуваа, ама можеби треба да си ќутиме и да му се восхитуваме на успехот и да ни биде мило.
    Знам дека е екстремна споредбата, ама поентата е таа. Додека има такви што аплаудираат на секакви глупости и што паѓаат во несвест за најпросечни дури и подпросечни работи, ќе се нуди неквалитет, секаде, па дури и во литература.

На XstrongerX му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Јас оваа за чистачка не би ја ставила,а не па да и дадам книга да издаде.
    Е боже во Македонија кој како сака си прави.
    Од обични белешки книги прави па и филмови можда.
    Нашата чудесна земја. :geek:

12. Florenca

Florenca Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    44
    "А бога ми и фемина ми е учителка како луѓето те градат и како луѓето те рушат. Како луѓето се бесконечно лажни. И цело време го знаеш и се смееш. Како сите чекаат да те начекаат во некој агол и да те покажат со прст, мислејќи за себе си дека се големи. ГОЛЕМИ колку една мравка. Видете, големината е субјективна, во однос на што?"
    Ете видиш јас сум нова на форумов и мислам дека почнувам да учам дека овде има ликови кои само чекаат да направиш некаква грешка и да те покажат со прст . Сепак мислам дека нема потреба "да си почине човек" и толку да се ежиш , само затоа што некој Шевалие го ставил во класици или сака да чита книги од сите жанрови. Мислам дека не е дискусија кога некого го нарекуваш"Посебна форма на пропаст" и да ги класифицираш во категории. Книгите се напишани за да ги чита народот , кога ке речам народот , мислам на широка народна маса . Од тинејџери и домаќинки до високо образовани лица. Освен задолжителното средно , моето понатамошно образование нема врска со литературата , но тоа не значи дека не сум читала и нема да читам книги се разбира онолку колку што ми дозволувало времето , семејство , работа . Тоа не значи дека не смеам да си го кажам своето мислење за некоја книга. Книгата треба да се допадне на пошироката јавност , а не само на тесен круг "литературно образовани" лица.
    " Пазете какви ви се мислите, намерите и постапките, ќе ве шашардиса најмногу каде што ве боли и не мора да сте вие самите во прашање, туку некој друг покрај вас да настрада. " Потполно се согласувам со оваа твоја мисла , но за жал мислам дека се повеќе злонамерници има на оваа тема кои само гледаат да исплукаат и навредат одколку што навистина ги здоболело за тоа што чита народов.
    За тоа колку е меродавен форумов видов денес кога прочитав "Јас оваа за чистачка не би ја ставила,а не па да и дадам книга да издаде." . Некое 12 годишно девојче мене не би ми дало ни чистачка да работам а не да издадам книга :lol: . Е право да ти кажам се изнасмеав. Си замислувам девојченце со акни како расте како паун пред тастатура , мислејќи дека незнам колку паметно нешто напишало. Смешно. Во сопствената струка јас сум успеала и сум се докажала онаму каде што треба .
    За ежење е кога ќе видиш дека некој години поминал на тастатура на форумов. и Посебна форма на пропаст ми се луѓе на кои егото им се полни кога ќе добијат пофалба или ѕвездички . А истите тие во реалниот живот се нереализирани како личности , а ете овде си нашле место каде анонимно може да се претстават како незнам колку се големи колку мравка нели ? Е од нив да се ежиш бе лепотице .

13. gangstergirl

gangstergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    3:45 ми е најјака :lol:

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Флоренца, не ми е јасно, ако се ежиш од луѓе на кои егото им се полни кога ќе добијат пофалба или ѕвездички, а во реалниот живот се нереализирани личности, што бараш ти на форумов? Или дојде да се наежиш од самата себе?
    И што ти е со цитирање на мислења од други теми? Психоанализа ли мислиш дека правиш или што?

Се докажа и колку си културна со тоа што гледаш да навредиш 12 годишно девојче. Уште еднаш, 12 годишно девојче. За жена која „толку многу чита“, и „има 37 години“ (според профилот и твоите искажувања) ептен покажа култура.
    Ама не си ти крива, ние тука сме се собрале сите злонамерници.

15. Florenca

Florenca Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    44
    Искрено на форумов гледам нешто корисно да прочитам што се однесува до здравјето , да чујам мислења од некој нешто што испробал или како го излечил истото. Има што да се прочита. Ама кога веќе некој ќе те искоментира нормално сакам да прочитам кој е тој , каква личност ме коментира . Дали е тоа некое девојченце или некој кој сака да привлече внимание на себе , или нешто сосема трето. Се извинувам ако не ви се допадна тоа што не го делам мислењето со вас , ама јас не сум од оние што ке си ја свиткаат опашката и нема да возвратат. Ете , се надевам ти објаснив. Не, мене не ме ежи ништо . Само сакав да кажам дека во животов има многу пострашни работи да може некој да каже " ке си починам "

16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Ако де не ме навреди прифаќам јас критики.Јас си кажав свое мислење ти исто така.И не не сакам тука да се правам интересна,да привлекувам внимание само си кажав свое мислење спрема книгата на оваа како и сите останати тука.
    И немам акни ни па пердуви за да бидам паун.
    Стварно ме изнасмеа. :rofl: :rofl:

На theowndemon и Golden им се допаѓа ова.
  17. Rosie.Alice

Rosie.Alice Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    81
    Ич не ви текна дека можеби Флоренца е некоја вујна, тетка, стрина на оваа Лајла :^)

На Shmizzla, Golden и Daydream им се допаѓа ова.
  18. ABeautiful

ABeautiful Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56

Секој човек,како поединична личност знае што сака.Сите сме различни и на сите ни се допагаат различни работи.Тоа на тебе ако ти е ефтина поезија за некого е убаво и можеби и се пронајдува во некој од текстовите. И никој никој насилно не тера нешто да сака.Овде само си ги искажуваме нашите лични ставови. И доволно ти е да отвориш кај нив на страните и ке сфатиш зошто некој ги сака. ;)

19. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Абе се Океј,таман е тоа,можеш да се најдеш во текстовите,ама кога не се нејзини,кога се нешто клише,веќе прочитано а и уште полошо веќе чуено? Инаку не сум само јас,ете од темава дали 2,3ца ќе се најдат што им се допаѓа Лајла :D
    Исто како и тебе и јас си го искажав личниот став и стварно ме замисли кои се тие интересните работи што си ги прочитала,а јас не сум ги забележала :D
    Без разлика,сигурно не ми беше намера да те убедувам да не ја читаш,твоја работа е тоа ;)

20. ABeautiful

ABeautiful Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56

Ха,па секако дека оние работи што ке ги забележам јас и ке ми се допаднат,неможе и на тебе да ти се допаднат. И секој прочитан текст на интернет од било кого и да е,секој може на различен начин да го сфати. Не сум зависна од нив,далеко од тоа.. ама ги читам во моменти кога сум ранлива и слаба... :D И секако дека постои од нив и подобри да бидеме на чисто ;)