Белешките на Лајла Грејс и на неа сличните

Discussion in 'Слободно време' started by Miss-dior, Oct 22, 2012.

1. Kacjushka

Kacjushka Истакнат член

Коментарот на девојчето од 12 години не се однесуваше на тебе за да има потреба од истрчување со лични навреди туку на "писателката". Тоа што посегнуваш по книги како 50 нијанси на сиво од тебе прави немеродавен дискутант затоа што не можеш да ги побиеш негативните коментари кон Лајла и Лешоски. Не е фер јас уште од мали нозе да знам да проценам квалитетно литературно дело вредно за читање, ти со твои 37 години да не знаеш но сепак и двете да спаѓаме во читателска публика. Книги како овие не се достојни да бидат испечатени само за да се задоволи вкусот на луѓе кои не знаат да ценат вистинска уметност. Ова не може да биде замена за уметност. Книгите мораат да имаат некоја трајна вредност. Тој што не знае да ја препознае и би ја заменил за евтин производ, тој не заслужува ни да се најде во близина на книга а не да биде некој за чиј невкус ќе се издаваат посебни книги. Истото се случи и со музиката и на крај се создаде цела турбофолк естрада, парада на кич и неквалитет незаслужено наградувана и прославувана. Зарем треба да молчиме во момент кога литературата дојде на ред?
    Препорачувам да не ги пребаруваш моите мислења за да ги цитираш во тема со која немаат допирна точка.

2. Silver.E

Silver.E Популарен член

Девојкава си беше искрена и фер, кажа дека ја чита и образложи зошто... Браво за тоа !!!
    Ама која потреба саркастично, индиректно да ја навредуваш ?
    Мислиш паметна излезе со твојава изјава ? :puke:

Јас лично никој не ги читам, тек-тук на Лешоски го читам од љубопитност, да нагласам.

Florenca likes this.
  3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Извини да не си ти Лајла случајно?
    Или погрешно ме разбра.
    Постот не се однесување на тебе се однесуваше на ЛАЈЛА ако си ти ЛАЈЛА да на тебе се однесуваше,ако не си тогаш грешно си разбрала.
    Абе турли тава направивме. :rofl: :rofl:

Shmizzla likes this.
  4. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Можно е да е Лајла, се познава по тоа боењето на буквички, само она е доволно креативна за такво нешто :D.
    Па и цитатот одма ми го протумачи, иако јас не гледам никаква веза тука ама добро :D.

Shmizzla, Golden, Lella and 1 other person like this.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Не е. Ако беше она ќе видевме на блогот.

6. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Глупавоста не е тренд, глупавоста стана движење. Се слави насекаде.

Истите луѓе што мезат ракија и салата на песни од Јашар Ахмедовски, ќе купат карта за негов концерт и книга од Лајла.

Shmizzla and Marossa like this.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Ајде, доволно е. Ако имате да кажете нешто за темата во ред, членката не е ставена тука на судење, доволно е од оф-топици и навреди.

8. Lilit

Lilit Форумски идол

Абе лепотице... ти си се изгубила и низ преводот и низ литературата...
    Сакаш да кажеш дека згрешив со мојата "исправка" дека Девојката со бисерна обетка не е класик? Па треба фала да ми кажеш да не го тропнеш тоа на друго место, да не се посрамотиш.
    Башка да додржиш да ја читаш Нијанси на сиво...мислам можам на тоа да ти се воодушевам, ама уште еден доказ дека и не си некој меродавен читател. Знам дека не ти звучи добро, ама тоа е.
    Јас мислам дека ти поим немаш што кажа и што сакаше да кажеш. Се потегна по туѓи ега и претпоставки зошто се тука и што прават (а една единствена работа не знаеш за нивниот живот), ама те стегна срценцето кога некој те исправи дека не си фактор, а имаш еј замисли 37 години. Оти бе лепотице? Дојди да се запознаеме да се видиме кои сме, што сме, а за анонимноста, одамна веќе морните копачки ми ја ставија под знак прашање. Пресмешна си. Ако ти си дошла (а гледам си дошла) да полниш празнини и да го правиш токму она кое што го напиша, не поаѓај од твојата претпоставка и не го наметнувај на останатите. Целата си полна со претпоставки и лични размислувања, поаѓаш цело време од себе си... Плус како не ја согледа иронијата во твојата реченица. Анонимни да се докажуваат на форум и да добиваат ѕвездички. Па како бре жено божја ќе се докаже анонимен лик? Дали ја гледаш нелогичноста во ова?
    И твојата одбрана на Лајла,освен ако не ти е внука, ќерка, другарка, комшика...не ја разбирам.

Никој не рече за твоето образование колкаво е. Јас познавам доктори на науки кои немаат основна култура. Образованието нема врска со потребата за култура. Но таквите случаи како тебе се лесно препознатливи.
    Нејсе, ти мисли си што сакаш, се знае што е класик. И тука нема простор за компромиси и свои мислења, тоа е доказ дека си скокнала некои важни градива и од образованието веќе штом го спомна. Не мора да имаш завршено компаративна за да имаш право да кажеш збор-два, ама муабет од типот - книгите за читање, може Шевалие за мене е класик... ох мај... немам зборови. Многу кажува.
    И бејб, бидејќи се зададе за образованието, струките, реализираноста кои никој не ги спомена... би рекла дека таму ти лежат најголемите болки, слабости и комплекси. Мислам ти благодарам што си посветила време и внимание да ми цитираш вака креативно, го ценам тоа...
    Е така...а сега та-та.
    И види таму малце со твоето его, нешто ми стои за недобро, во се се пронајде и од се се одбрани.

Леле ти одговорив, па еве се редатирам...беспоентно е да ти одговорам на прашањава.
    Само ме интересира што беше фер и искрено и како тоа и оди во прилог како факт и аргумент?
    Она искрши еден куп копја со сите да ја одбрани Лајла без да си ги види празнините и тоа било фер?!

9. Silver.E

Silver.E Популарен член

Прво и јас се посомневав дека Флоренца е Лајла (имав причини за тоа), но мене лично не ми пречи и да е таа и да не е, зошто девојката си е културна и фина, па нема потреба за зајадување и навредување. :!:

Мило ми е што се изјасна некој кој ја чита, зошто ја чита и што гледа во напишаното... :)

Овој Лешоски го имам на фб, ама не го читам, т.е му гичитам само првите две реченици и престанувам. Претера со пцуење !!! :puke:
    Дури и најобична мисла за нешто напросто да напиши, мора, абе мора да се опцуе нешто жими
    ку**в
    .!!! :fubar:
    Колку и некој да се прави нешто, кога секој втор збор му е вулгарност, зошто изгледа не знае што да кажи попаметно или мисли дека е фаца со тоа, мене ми се гади и одмилува.
    А, секако, ќе трчаат по него жени кои жими
    пи***ва
    се исти како него. :x

theowndemon and tessie like this.
  10. Trnche

Trnche Популарен член

Абе, оставете ја Флоренца, има нешто штом ја/ги брани толку....

А штом си толку воодушевена од она што го пишува Лајла....еве јас воопшто не ги „сакам“ двајцата, а види чудо, се сметам за „начитана“, видов постира некоја приказна од Лајлица што ти се допаѓа...епа ова онака чисто да видиш од кај и` е „оригиналната“ идеја ;)

http://www.youtube.com/watch?v=sLbFugaFyAA

Битниот момент почнува од 2:20, чисто информативно.....

Ајде, ако ништо друго, немам и не планирам да правам 500 мислења за да си побарам психолошка анализа во соодветната тема, па вака можеби ти бесплатно ќе ми направиш една врз основа на моите скромни 100-тина мислења. Мислам.... :D

Nymeria and zhap4e like this.
  11. Florenca

Florenca Активен член

Нема повеќе да си го трошам времето на оваа тема , ама се чувствувам како недоречена , па еве денес ќе завршам овде.
    Прво да се извинам ако некого навредив во погоре изречените мои мислења , нема да се пофтори :x
    Да не лупам на празно , прочепкав малку за тоа која е девојката за кого е темава, а не е тешко во Скопјево да дознаеш некоја информација за некого , а особено ако имаш поширок круг на пријатели.
    Од она што го дознав за неа , право да ви кажам би била горда да сум и тетка или стрина. Ниту еден лош збор не слушнав од никого. Девојчето е редовен студент на Фармација , една од по амбициозните , и самата изјавува дека својата иднина ја гледа во фармацијата , си пишува љубовни текстови аматерски во слободно време не сметајќи на тоа дека истите може да се допаднат на повеќе читатели. Имала една долга врска во минатото ,за останатото како и секое обично девојче. А при тоа е многу мила и убава.
    Што се однесува до текстовите се кратки емотивни раскази , љубовна патетика нели . Лесно се читаат полни со емоции , а при тоа се пишани на јазик кој го употребуваат младите во секојдневниот живот. Многу пати се спомнуваат локации од Скопјево кои повеќето ги знаат . И ете може поради тоа нејзините текстови станаа толку омилени кај голем број читатели. И не е точно дека се преведени турбо фолк песни , освен неколку реченици на ФБ страната како цитати , а ги нема на блогот а верувам ни во книгата.
    Дали заслужува некој да издаде книга или не веќе се изјаснив. Не се издава книга по заслуга или награда , книга може да издаде секој ако сам ја финансира. Успехот за оној кој ја издал е во тоа дали книгата ке има кој да ја купи или не. Не мислам дека е профит во прашање бидејки лично мислам дека кај нас никој не се збогатил со издавање на книга. Ама лична сатисфакција и најголема награда за секој автор е кога книгата и се допаѓа на публиката и се продава. Издавачките куќи кај нас не се критичари , и не бираат што ќе издадат според тоа дали има нешто уметничка вредност или не , туку дали ќе имаат профит или не. Кој ја купува книгата или кому му се допаѓаат текстовите , тоа е веќе тема за себе.
    Мојата старосватица а најдобра другарка од студии , денес е професорка на факултет . Ја прошетала цела Европа и пола Америка што по семинари и дообразување , што приватно. Течно говори три странски јазици и мислам дека нема поголема катедрала или музеј или галерија каде што не била. Истата е мажена и мајка на две деца. Дали оваа жена ќе ја наречете проста и глупава , затоа што замислете и се допаѓаат белешкиве. Или мојот девер кој е доктор по професија , и освен стручна литература книга нема друга прочитана , ама затоа е жива енциклопедија за музика особено џез и светска историја. Едноставно нема афинитети кон литературата и книжевноста и ако него го прашате тој не ни слушнал за Шевалие. Каква срамота.
    Не , не е срамота . Литературата е само еден сегмент од општеството. Културата се стекнува во текот на животот на разни начини. Не верувам дека постои човек кој е толку свестран и има познавање и од книжевноста и од ликовната уметност и од историјата и од опера , театар и да не ги набројувам веќе , а при тоа да е успешен во својата струка и семеен човек. Ако постојат такви тоа се многу мал процент.
    Затоа не се срамам да кажам дека ми се допаѓа како пишува Лајла , и дај боже да има повеќе од младите кои пишуваат ќе имаме повеќе избор и ќе можеме да направиме споредба и селекција што е подобро. Само едно знам , еден културен човек никогаш нема да си дозволи да навреди некого , само поради тоа што има поголемо познавање во некоја област.
    Јас повеќе немам што да додадам , си го кажав моето мислење , вашето веќе го прочитав и мислам дека за мене темава е исцрпена ,. Мислам дека кој сака да ме разбере ќе ме разбере . Се што би напишала повеќе би било само повторување и непотребно губење време.
    Се извинувам ако мислите ми беа можеби расцепкани , ама форумов го пратам и пишувам само додека сум на работа колку што ми дозволуваат околностите :lol:

blonde_supergirl, Taccka and Silver.E like this.
  12. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Флоренса, те читам во темава последниве денови и морам да ти кажам дека многу ги имаш измешано работите. Од толку твои мислења напишани тука, мене пак не ми е јасно каков став имаш ти на темава, затоа што во еден пост едно пишуваш, а после нешто сосема друго. Како да се предомислуваш.

Ќе тргнам од ова
    Нему може да му се допаѓа Лајла или Лешоски, може да му се допаѓаат и колумните на Саше Политико, ама тоа не значи дека конкретното дело има некаква уметничка вредност. Затоа што твојот девер не прочитал ништо друго во животот освен стручна литература, како што кажа и самата, па не би можел да направи компарација и реално да оцени.
    Така што, таквите аргументи од типот "штом ја читаат, значи вреди" - не држат вода.

Второ, ако мене лично не ми се допаѓаат нејзиниве белешки, не значи дека плукам, хејтам и слично. Едноставно се изјаснувам дека ваквите преведени стихови од песни, кај мене не предизвикуваат никакво чувство на воодушевување. И не е дека јас не сакам да ги поддржам нашиве млади писатели, па само плукаме по она што е наше. Јас уште првиот ден отидов да си ја купам книгата на наша Шилеа. За мене многу поголема вредност има нејзината поезија или онаа на Никола Маџиров.

А што се однесува до тоа каква е Лајла приватно, сосема ирелевантно е тоа.
    Најголемите писатели во историјата биле всушност најголемите алкохоличари и зависници од наркотични средства, па во наследство ни ги оставиле најбрилијантните дела во областа на литературата.

lovely-girl, Shelea, calliope and 2 others like this.
  13. gangstergirl

gangstergirl Истакнат член

Лајлица е млада, можеби ќе се изгради подобро во поглед на пишувањето, кој знае...

14. Silver.E

Silver.E Популарен член

Не ја бранам јас, само се ставам во нејзина кожа...

И јас пишував и сеуште пишувам проза и поезија... Но, никаде не ја објавувам. А, на тие кои ја прочитале многу им се допаднала...
    И сега јас да почнам да го објавувам тоа, којзнае како ќе ме нарекуваат и колку ќе ме вреѓаат.

Во секој човек си лежи посебна душа, секој си се искажува на свој начин. Не сме сите исти !

И колку примери има во светов, уметници неискапени, пијаници, наркомани, женкари...и до ден денес ги читаме и величаме.
    Но, кога една вака нормална девојка го прави тоа, нам не ни чини.

Па, не може на сите секој да ни се допадне. Многумина го величаат Оскар В., но јас лично не го читам, со многу работи не се сложувам, ама не го навредувам и омаловажувам каде стигнам.

blonde_supergirl likes this.
  15. K-pozitiv

K-pozitiv Истакнат член

16. calliope

calliope Популарен член

Извинете вака, може вие сте си талентирани и сè, ама штом блогот ви е од типот „Рандомименка на Рандомпоетичноиме“, автоматски губам желба да отворам и пролистам зашто се гледа потсвесно од кого црпите инспирација и кон која публика целите. Така да, не, благодарам.

Од толку многу зборови од кои може да се направат комбинации, они се запнале по примерот на Лајлица (кој по секако е плагијат, како и сè останато кај неа), ама веќе тапа ми е да читам текстови што уствари значат „Го видов суртукот (мисли: медењак, лепотан) на автобуска. Поточно, го пратев за да ме забележи, па да пишам дека го видов. Уствари, седам дома и се преправам дека го видов. За да ме замислите неодолива, ќе пишам дека бев дотерана ко кукла, со црвено чадорче кое ми ги штитеше прекрасните кадрици од суровиот дожд. Мигот кога ме погледна, ми се пресекоа колената...и останав да стојам на натколениците. Но, тоа не ми пречеше зашто знаев дека во тој момент суртукот сфати што изгубил зашто го извади мобилниот да се јави на новата цура, а тоа е знак дека сака да љубоморам, па затоа ноншалантно ја завртов главата за да испаднам недостижна типка, а уствари ми идеше да му се обесам околу врат и да го облеам во моите лигушки.“
    - Каљопа Феминска, премин кон 2014

Сето тоа филмски изрежирано, а таа уствари седи дома во топло и се тресе над тастатура само за да се претстави себе во некое wow светло, а типот како некој гнил Гаргамел, па онда искомплексирана раја да се пали, зашто тие се доживуваат ко такви поради дефицит на внимание или скршено его што не може да се помири со реалноста.
    Кога ќе прочитам некоја што искрено ќе опише ситуација, или дури и ќе отвори душа да пише дека некогаш и женската била ѓубре, или дека едноставно постојат паметни луѓе што сфаќаат и се разделуваат без посебни дупотрескотини, може ќе прочитам до крај.
    За другово имам Дизни цртани.

Постојат милиони теми за пишување. Овие што ги зафатила Лајла манија, да мислеа и истражуваа толку за лекот за рак колку што мислат на некои недостижни или замислени типци, рамни ќе ни немаше.

17. Azriel1

Azriel1 Истакнат член

Тебе не ти е за Лајла, ти само сакаш да одиш контра. Имајќи предвид каков виртуелен лик си, да заскиташ на нејзин фан-пејџ и да читаш што и пишуваат празноглавите обожаватели и како ја величаат, со нив ќе почнеш да се расправаш.
    Тие „пијаници“ и „наркомани“ што ги викаш не се ни спомнуваат во иста тема со оваа полуписмена а не па споредби да правиш, „една нормална девојка истото го правела“. Ајде де, баш истото |( . Не, не може на секој се да му се допаѓа, тоа е точно. Ама едно е да не се согласуваш со идеите на Оскар Вајлд (прости Остар ако гледаш од некаде :D , не си ти за ваква тема знам), а друго е да речеш дека не чини тоа што го пишувал и дека нема талент - ако само помислиш така тоа тебе те прави шупелка. А ако истото го кажеш за Лајлица, тоа те прави само здраворазумен човек со добар вкус.
    Ајт, Среќна Нова на сите и повеќе вистинска литература во истата со надеж дека овие фаци ќе паднат во заборав и ќе ги снема како што се појавиле. Јас веќе реков дека нема да ги коментирам зашто предизвикува контра-ефект и ќе стојам на тоа (само на овој коментар морав да вратам предновогодишно :D зашто гледам адвокатура на Лајла се појавила на форумот)

18. Silver.E

Silver.E Популарен член

Дали тебе ти се обратив нешто или те задирнав за да ми реплицираш со вреѓање? |( Како ти се пишува вака предновогодишно ? :geek:
    Еј, човек да не смее да си има свое мислење, ти си таа која одиш контра, а кажуваш за други.

Јас милион пати кажав дека не ја читам Лајла, ниту ќе ја читам, но преку глава ми е кога постојано некој се куди.
    Девојката си прави нешто во животот, има луѓе на кои им се допаѓа и сите треба да сфатиме дека има некој кој гледа нешто во неа, а не да ги вреѓаме и правиме глупаци !

И постојат многу познати личности, од кои огромен процент не ја ни заслужиле славата, на некој начин се наметнати, ама не значи дека ако мнозинството ги сака дека се некој и нешто.

Сите луѓе сме различни, секого го интересираат посебни работи и треба да го прифатиме тоа. ;)

blonde_supergirl likes this.
  19. Golden

Golden Популарен член

Мене ниту Лајлица ниту Лешкоски не ме фасцинираат.А,тие белешките пак на Лајла мислиш кој знае што се.Сите 15 годишни фуфици ставаат слики од тие цитатите како они многу се пронаоѓаат.А,гледам и многу мои врснички и се воодушевуваат.Ужас како полека,полека сите се навлекуваат да читаат вакви глупости.А,во секоја реченица на Лешкоски има пцовки и навреди.Мене вакви работи не ме привлекуваат да ги читам но,за жал многу мои врсници ги привлекува.Жално е како има се повеќе вакви писатели кои им го нудат на тацна она што го сакаат сите тинејџерки со "броукен харт".Бидејќи сите тие им се најголемата читателска публика... :?:

sweet-star and Dog-lover like this.
  20. mims-89

mims-89 Форумски идол

Ma kolku sakas bidi nacitan, I doktor na nauki I magistar, I profesor I pretsedatel ako gi nemas citano Tolstoj, Dostoevski, Hemingvej, I nasive Andreevski, Racin, Shopov ... isto ko bukvarot da go nemas procitano. I posle ke im se dopaga Lajlica, da sekako koga gi nemaat procitano temelite na pismenosta, ne za dzabe se rabotat ko zadolzitelni lektiri samo koj gi cital...