Белешките на Лајла Грејс и на неа сличните

Дискусија во 'Слободно време' започната од Miss-dior, 22 октомври 2012.

1. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Тоа е точно, писателите обично треба да пишуваат на литературен јазик :)

На BlackNight, theowndemon и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  2. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    Тоа „прошеттка“ мислам дека е печатна грешка, зашто и мене ми се случува да напишам иста буква двапати по грешка кога ми кочи компјутерот или телефонот. Ама правописни грешки има многу.
    Една од грешките кои ги увидов е погрешното место на наводниците. И тоа не на едно место, туку на сите места на кои треба да се стават наводници.
    И за дијалектот да не се повторувам.
    Но, штом веќе толку лесно се станува писател, не е чудно да употребуваат и вулгарни зборови.

Последна измена: 14 јуни 2017
    На theowndemon и Briar Rose им се допаѓа ова.
  3. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    @mode-kristina се согласувам со тебе. И мене ми се има случено кога пишувам многу брзо, во некои поглавја да имам неколку печатни грешки. Сепак, ако сакаш да станеш писател, не треба мислиш дека можеш да напишеш буквално се што ќе ти текне на памет, и вулгарно и невулгарно. Всушност, ти можеш да објавуваш вулгарна содржина, но немој да се залажуваш дека со тоа си врвен писател или дека поседуваш талент... на крајот на краиштата, речникот е одраз на твојот карактер.

На theowndemon и mode-kristina им се допаѓа ова.
  4. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    @Briar Rose сакав да кажам дека од новиве писатели нема да ме изненадат ако употребат и вулгарности во книги кога веќе пишуваат на дијалект и покрај тоа што учат литературен јазик. А во некои текстови на „Жива меѓу мртвите“ имаше и тоа во голем број. Инаку за се’ си во право.

На theowndemon и Briar Rose им се допаѓа ова.
  5. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Секако, разбирам што сакаш да кажеш и секако се согласувам со твоето мислење. Благодарам што исто мислиш :) Искрено, воопшто не ми се допаѓа тоа што новите писатели го пишуваат, барем не во Македонија. За нив називот писател не значи ништо, го злоупотребуваат за да се здобијат со слава и популарност, а со тоа вистинските таленти се неретко скриени во сенка...

На mode-kristina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. blackwave

blackwave Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2014
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    1.819
    На pupi.girl, CameliaMiller, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Инспирација. :sun:

На mode-kristina, Someonespecial, CoverGirl10 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. CoverGirl10

CoverGirl10 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    2.919
    ^Шекспир би позавидел на ваква пиеса:inlove:

На biGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    2.737
    Сите ,,уметнички дела" од ваков тип ми се просто смешни, комични, нелогични... Ама ако морам да издвојам некој најлош од сите, ете нека биде оваа таканаречената ,,Жива меѓу мртвите" и секако да не ја изоставиме мадам Лајла Грејс со нејзините текстови од типот одсекогаш ме привлекувале постари мажи, новата женска на бившиот му е многу грда, јас сум си најубава на свет итн. Кога зедов да и ја читам книгата, не знаев дали да се смеам или да плачам. Текстови со подобар квалитет и подобра содржина имам напишано во четврто одделение. Се осетив како другарка да ми раскажува некоја случка нејзина, со тоа што случката не е ниту малку интересна, се користат зборови што немаат врска со литературниот македонски јазик и нема никаква цел во приказната. Девојката е невиден нарцис според напишаното и си пати од комплекси.

(facepalm) Денес имаме повеќе ,,писатели" отколку читатели за жал. :(

Последна измена: 17 јули 2017
    На Shmizzla, piglet1, mode-kristina и 5 други им се допаѓа ова.
  10. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.714
    Јас см веќе најстрого ЗА литературен јазик во книгиве. Па ајде, гледам немакедонски зборови по сликовнициве за деца, па што останало за книгиве. Ајде, ќе одам чекор плус, барам убави, сложени реченици, добро конципирани и комлексни описи, длабоки изрази на чувства и желби. Ако е чик-лит добра доза на хумор is a must! И ништо помалку! И најобична приказна може да ве стресе ако е добро раскажана. И најинтригантен настан може да се ,, протрча,, и да биде книгата ... мех. Не може бе, секој кој фатил пенкало-компјутер писател да бива и кој отворил уста да пропее. Ајде сите писатели ќе биднеме... Оти битно е да се имало желба, другото само ќе си дојде.Мхмхм.

Друго, со неупотреба на литературен јазик, сериозно си го загрозуваме опстанокот на нашиот јазик. На двегодишново мое му зборувам колку можам поправилно, нема скратени изрази, нагалени, србизми, турцизми. Еден ден ќе жалиме заради ,, фраерлуков,, во литературата и употребата на странцизми како израз на новиот космополитско-хипстерски дух.
    Туку, гледам полека работи свеста и имало некое истражување за тоа само колку средношколците употребувале сленгови при комуникација на социјалниве мрежи. Мислам дека полека, полека ќе треба да работиме на ова. Почнувајќи од книги, вести, па и онаа надсинхронизацијана по сериине која често содржи неправилности од јазичен аспект.

На mode-kristina, AURUA, MG3 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Не, не дечки, со човеков сериозно нешто не е во ред. :|
    Pedo detected, дефинитивно... :tmi: (facepalm) :drunk:

На Shmizzla, butterfly6223, blackwave и 14 други им се допаѓа ова.
  12. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Јас оддамна го имам избришано. Имав лична преписка со него и добив впечаток дека се му е потера по пари. Дури во пријателски муабет дознав дека многу се сомневаат дека некој женски член од неговата фамилија ги има пишувано книгите. Типчево е само маскирано мафијашче што ко расипана плоча е 5книги за 1000ка.:puke:

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Сеа го видов скриншотов на твитер и прочитав 2 пати да видам да не читам нешо грешно. Човеков е само за да му се забрани пристап до интернет. :worried::worried::worried::worried:

На AURUA и Someonespecial им се допаѓа ова.
  14. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Ми дaвa идеи. :devil: Сaмo ќе требa oдреден периoд дa гo хрaнaм убaвo зa дa стaне Медo. :lol:

На theowndemon, Bankarkata и Someonespecial им се допаѓа ова.
  15. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    Го познавам Таневски лично, искрено во живо е многу поразличен или пак мене ми остави таков впечаток. Но, дефинитивно е ласкач. Когс еден фб пријател рекол: Чудно не ги гледам Синди и дечко и, тој рекол: Кои се тие? А, на фб ни коментира: воу, совршени. Коментаров го прочитав јавно после неколку дена по нашата лична средба, каде што бевме и јас и дечко ми. Типот е бизнисмен и знае кафе да удри, по "очајните жени"... Маркетинг, маркетинг, маркетинг..
    Иначе, покрај пазарското 3 за 100, ме нервира постирањето на книгите секаде околу светот. Никола Спаркс и Пауло Коелјо ги заболе кој каде ги чита и ги слика нивните книги... Just sayin'

На theowndemon и AURUA им се допаѓа ова.
  16. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    [QUOTE="Cinderfakinrella, post: 3514239, member: 115154]
    Типот е бизнисмен и знае кафе да удри, по "очајните жени"... Маркетинг, маркетинг, маркетинг..
    Иначе, покрај пазарското 3 за 100, ме нервира постирањето на книгите секаде околу светот. Никола Спаркс и Пауло Коелјо ги заболе кој каде ги чита и ги слика нивните книги... Just sayin'[/QUOTE]
    Одлично профилирање:clap:,баш таков впечаток и јас имам. Манипулативен 3за100ка умислен бизнисмен. Па онаа сторијата како таксит не знаел колку можела жена да сака а научил откако Таневски го возел некоја ноќ и овој му шитнал негова книга. Ниско,ефтино.....:|.

На biGirl и Cinderfakinrella им се допаѓа ова.
  17. Cinderfakinrella

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    Одлично профилирање:clap:,баш таков впечаток и јас имам. Манипулативен 3за100ка умислен бизнисмен. Па онаа сторијата како таксит не знаел колку можела жена да сака а научил откако Таневски го возел некоја ноќ и овој му шитнал негова книга. Ниско,ефтино.....:|.[/QUOTE]

Кога ме цитиираше, сфатив дека сум направила печатна грешка со она „кафе“... Хахаха... Изгледа дека пиев кафе и куцав од телефон...
    Инаку, пара и све е можно. Само што верувам дека секој кој знае колку вреди нема да паѓа толку ниско да си ги шитка книгите.
    Иста е и Сузе... Комплети, прчења...
    Океј.
    Иначе, мило ми е што имаме исти мислења! :D

На biGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    57.120

На piglet1, Ingvild, sweet-cherry и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Cinderfakinrella

Се зачлени на:
    17 ноември 2016
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    7.434
    Сузе вети дека ќе издава само по две книги годишно, имала четири книги започнато. Некои се дури во фаза на разрешница. Животе, имаш ли душа?

На Shmizzla, biGirl, Mishela и 3 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.720
    Допаѓања:
    274.052
    Има ли посебна тема за мавање од земја на мудростите на Сузе, или тука?
    Ако некој има некаква компилација, нека сподели со другарките :)

На theowndemon, Cinderfakinrella и Someonespecial им се допаѓа ова.