Не да ги сакам- абе просто ги обожувам. Тоа е и нашата традиција, питите и зелниците се дел од нашата македонска кујна. Јас секогаш попрво би одбрала некое вкусно пециво, зелник или бурек отколку најубавото месо. Знам понекогаш и да замесам нешто, сукам ама незнам да правам зелник со тегнати кори. Ако некоја девојка знае слободно нека напише како. Јас најдов рецепти за тоа како се прави тестото за тегнење кори- демек се е исто само не се става квасец туку 2 лажици оцет. Продав да правам, корите ми се тегнеа ама зелникот беше ептен тврд. Стварно незнам што му беше грешката или грешките Па девојки уште еднаш ќе ве замолам споделете некој рецепт за домашни бели пецива. п.с. Браво за темата
ај...едноставно ги обожавам....јадам и бурек и зелник и кифли се што е од бели пецива..... мх мхмх....
Обично тесто, брашно, квасец, малку сол, вода, го месиш средно јако тесто и сучиш помали и дебели кори колку пола прст дебелина и ги премачкуваш со слој масло (малку повеке ) и една врз друга, и потоа само ги тегниш на чаршав за да можеш потоа лесно да ја собериш кората. Се надевам ме сфати и можеби ке направиш во скоро хехе
ОБОЖАВАМ бели пецива! Особено тие кифличките мајка ми што ги прави, да ме закопаш во нив ќе излезам. И додека одев на школо, секогаш тоа ми беше доручекот - трк до најблиската пекарница.
Тикве ти ова го напиша од гледање или си ги правела така Ако не ти биде тешко објасни ми го целиот процес детално, па да пробам некој ден да ги направам. Добредојдени се совети и од други домаќинки за “проблемов“
Правено, докажано и вкусно Кило брашно, 1 квасец(зафатен предходно), малку сол за печење, млака вода. Го замесуваш тестото не мн јако но и не премногу меко. потоа правиш топчиња колку тупаница од раката и ја расукуваш малку (дебелина колку прстот нека биде, или малку потенка) ја ставас во тава и ја премачкуваш со подебел слој масло. И секоја следна кора ја ставаш една врз друга. Потоа ке почнеш од таа што си ја ставила прва, и ја тегнеш... е сеа внатре можеш да ставиш што сакаш: сирење, спанаќ, кромид итн итн. и ја собираш кората. Се надевам овој пат ме разбра, па пробај или припрашај не е мн тешко а е вкусно ммммммммм нјам нјам
Па чекај бе, јас мислев дека стомачево ми е од друго, ама нееее...само од тесто ми е Шала на страна, белите пецива ми се препревкусни, омилени, лиснати, киснати, кифлички, мазници, зелници, буреци, се јадам, се обожавам. И секако највкусни ми се оние на мама и моите, што мераклиски ќе си ги направам сама. Ете вчера имавме киснато, локумчиња по старо, мхмх, со јогурт, или домати, превкусно. Најомилени ми се кифличките внатре со сиренце и озгора со сусам и оригано, пресно извадени од рерна, да чадат, а јас да лакомам
Просто ги обожавам Највкусни ми се зелникот,кифлите,суканото,питите што ги прави мама.Исто и јас убави кифлички правам Нема пекара во градов јас кај што не сум јадела.И секој град и држава кај што сум била пола впечатокот го создавам од белите пецива
Тикве ќе го пробам рецептот некој ден, па ќе ти кажам критика Фала во секој случај. Само имам уште едно прашање- дали откако ќе се испече се вади тавчето и се става врз него влажна крпа за да биде меко или се остава така да седи? Јас еднаш не го покрив и беше камен Сега да го покријам или не?
Да можам, само ова би јадела! Пита со сирење, пирошка, ѓеврек, перек, чешел од Вегера , бурек со спанаќ, ама врхунац ми се кифличките од баба ми. Немаше одмор во школо да носам, а да не пробаат сите .
Од бели пецива, јадам се, буквално се. Најмногу ги сакам кифличките на комшиката , секогаш кога ќе направи обавезно ми носи, затоа што просто ги обожавам! Исто така сакам да јадам пити, бурек, симит погача, се‘, се‘!
Јас ќе ти кажам Прво попрскај го со вода,ама малку-не да го потопиш,доволни се неколку капки И потоа покриј го и ат тхе енд спремно е за јадење