1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Библиотека. Колку често ја посетувате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 27 септември 2011.

1. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
    Кога бев член одев често во градската библиотека. Сега повеќе купувам книги (не дека се потребни, мама има направено цела колекција на книги, па секогаш имам што да читам).
    Не ја сакам училишната библиотека. Исто така не ја сакам библиотекарката која (кога одев) не ми дозволуваше да земам некоја книга затоа што била за поголеми од мене. Добро бе, јас само лектири ли смеам да чиатм?

2. Padre

Padre Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    37
    Сам свој библиотекар

Cobiss е систем наменет за евидентирање на инвентарот во јавните библиотеки, функционира во десетина држави, а македонската верзија е достапна на следниот линк http://www.vbm.mk/cobiss/. На првата страна има форма за пребарување во која може да барате по наслов, автор и сл, добиените резултати ќе бидат од сите библиотеки вклучени во системот.
    Клик на линкот „Пребарување на граѓата“, под „Пребарување“ на горното навигациско мени

ве води на нова страна каде можете да изберете библиотека.

Во Националната библиотека „Св. Климент Охридски“ се чува примерок од секое издание на македонските издавачки куќи, па тука можете да проверите за билокоја книга од кого е издадена (а после во „Јавни библиотеки“ дали е достапна во вашата јавна библиотека). Покрај наслов и име на автор, постојат уште десетина параметри по кои може да се пребарува. Меѓу нив , барем според мене, многу е корисна опцијата „Клучни зборови“ за брзо да добиете список на литература на одредена тема.

3. Leeloo

Leeloo Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2010
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    290
    Колку е зачленување во библиотеката Климент Охридски, Скопје и изнајмување книга?
    Пред некој ден, видов на страната имаше месечно, неделно зачленување и еден куп други работи. Ама сега нешто не ми отвора, а ми треба.

Somebody? :)

4. Natali.3

Natali.3 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    5.739
    Допаѓања:
    54.596
    Во месецо 2 пати секако. :) ;)

5. SweetCandyyy

SweetCandyyy Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    9
    доста често ја посетувам, редовна сум. земам по 3-4 книги а брзо ги читам па не ми е проблем :)

6. Avenged

Avenged Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    1.582
    Во месецот 2-3 пати,неам ни време многу за читање :|

7. Perina

Perina Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    321
    Слабо. Повеќе сакам да си ја купам книгата, да си ја прочитам и да си ја ставам во мојата домашна библиотека. :)

8. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Имате ли земено книги од МАНУ? Ми треба нешто литература да најдам,па ме упатија таму.Ми кажаа дека нема потреба од зачленување,а не знам ни работно време :|
    Извинете,може темава не е соодветна за моево прашање,ама незнаев каде да прашам.

9. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Слабо, барем не толку колку што би сакала, прво бидејќи е слабо снабдена и гратската и школската , во школската ги има само делата и лектирите кои ги земам комплет во уште во јуни оти во текот на годината е речиси невозможно да се најде книга, во гратскта има наслови само од типот НОБ,Тито,Животот и делото на ТИТО 1,Животот и делото на ТИТО 2,..., и така до бесконечно и назад... повеќе личи на музеј за Југославија отколку на гратска библиотека.
    Имам огромна желба за читање но време слободно немам воопшто дури ни преку лето немам онака слободно време за да се посветам само на книгара и на себе, сакам и да си купувам книги но за жал финансиски тоа неможам да си го дозволам
    и така среќно сега за сега ги читам само делата лектирите некој предговор или поговор ако случајно ми пане во рака и така :)

10. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    зависи од тоа колку имам за учење.
    Најчесто 2-3 пати.
    :)

11. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    1.720
    На секои 10-12 дена земам по две книги. Сакам да одам почесто, ама немам време.

12. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.351
    Јас ете утре ќе си земам книга стручна литература за Индијанците во Америка од библиотека...сега таман до 20ти јануари не се учи,ќе си читам шо сакам :P

Е токму вака е со добрите книги. Тие се фенер во ноќта кој ви го осветлува патот. Читајте!

На richgirl998 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. osmatetratka

osmatetratka Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    11
    Книги кои се достапни во библиотека

Најчесто си барам овде книги кои ми го привлекуваат вниманието и така среќна јас одам во библиотека со куп книги изнапишани на бела хартија и за мое тотално разочарување ниедна од нив НЕМА!! Паа, имате предлози на книги кои се убави и сигурно би требало да ги поседува една обична градска библиотека.. :D

Надвор од разговор:
    Би можела да земам повеќе книги од библиотека одеднаш? затоа што еднаш одбрав три и таа ме искара |(

14. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Во библиотека не одам многу често, зошто поубаво ми е книгата што сакам да ја прочитам да ми е купена и да ми остане. Како што напоменав погоре, не одам многу често, еднаш во пет месеци. Но кога сум таму, останувам по саат ипол-два. Ја обожавам миризбата на книгите, да се шетам околу регалите и со саати да бирам кои книги да ги земам и да ги прочитам. Ретко одам, но кога одам искористувам до максимум!

15. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2013
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    912
    На секои 2 недели одам во библиотека и земам по 2-3 книги. За распустиве одам почесто, бидејќи тогаш имам многу повеќе време.

16. anste

anste Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    127
    Малце е вон темата но ме интересира дали некој изгубил книга и колку платил? Јас инаку сум зачленета во Браќа Миладиновци во Кисела Вода и не можам да ја најдам книгата :/

17. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    36.060
    Со оглед на мојата професија,често посетувам библиотека.Денес го обновив членството за оваа година.

18. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Често. Два до три пати неделно. Утре треба да си обновам членството.
    Сакам да седам низ библиотеката, да разгледувам и сама да си одберам книга што сакам да ја читам.
    Чувството кога одам низ рафтовите со книги, особено ако се некои стари книги е неописливо.

19. NineTailedFox

NineTailedFox Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    157
    Не одам многу, не сум ни зачленета зашто не ми се даваат баш 250 ден за библиотека и плус да доплаќам коа зимам книга, а и пошто многу сум терсене, сакам сите книги што ги читам да ги имам дома така да супер ми е. :)

20. sweetyB

sweetyB Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    79
    Еднаш во неделата си ја посетувам библиотеката за да си ја заменам книгата :D