Библиотека. Колку често ја посетувате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 27 септември 2011.

1. RockNroLLGirL

RockNroLLGirL Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    5.755
    во градов кај што живеам отворија нова библиотека пред 1 година и многу е убава , одам секоја недела си земам книги, филмови , магазини и такви работи :) иначе најдобра работа е што не се плаќа за зачленување едноставно одиш , кажуваш име и презиме и си ваѓаш картичка засекогаш трајна .. библиотеката е 2 спрата и полно е книги какви сакаш има и DVD филмови полно посебно овие поновите што неможеш да ги гледаш онлајн .. библиотеката е единственото нешто за оваој град што би рекла Алал да им е што ја направија !!

На Lella, toogood, Twinkles и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    ^^Не се плаќа за зачленување ? Има и филмови ? :o
    Од кај си ? Која е таа прекрасна библиотека ,жити се ?

3. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    ^ Леле стварно, не можам да се изначудам. :D Во библиотеката во мојот град се плаќа 150 денари годишно за членарина, + по 10 ден. за секоја книга што ќе ја земеш. И не е дозволено да влегуваш во просторот каде што се книгите, а на библиотекарките најчесто ги мрзи да си го мрднат газот да побараат и лажат дека ја немаат книгата. :worried:ilent: И затоа или си ги купувам книгите што сакам да ги читам, или ја праќам мајка ми, затоа што сепак таа е повозрасна (да не кажам постара :lol: ) и не се осмелуваат да ја лажат толку. :)

RockNroLLGirL кажи кеде живееш, веднаш се селам таму, зашто тука е катастрофа. :D

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.175
    Допаѓања:
    34.382
    Многу сакам да читам, но во летниот период од креветот неможам да станам, не пак да читам. :D
    А преку зимото,пролетта секоја недела сум нацртана и обоена во библиотеката. :wasntme:

5. Emilia.Attias

Emilia.Attias Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    575
    Само кога треба да прочитам некоја лектира за на училиште. Онака не одам често. :)

6. RockNroLLGirL

RockNroLLGirL Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    5.755
    во чикаго сум америка :tmi: една библиотека напраја асолна ја реновираа сега пред 1 год. иначе старата беше за никаде.. не зборувам за главната библиотека од градот оти јас малце настрана живеам и има друга библиотека

7. blosson

blosson Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    263
    Јас до полани 10 Јуни не бев зачленета во градска со школската бев и книги читав нешто купував и лани се решив штом завршвам со школо и се за зачленувам во градска..и од тогаш секоја недела редовно по 1-2 книги си зимам секогаш и тоа ден за на библиотека ми е четврток друг ден не прифаќам појма неам зошто некако традиција ми станА. Инаку плаќаш 100 ден годишно и тоа не ти е ограничено времето кога да ги вратиш и може да се зима по 3-4 книги мислам јас по толку сум земала и немало проблем :)

8. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Скарани сме со библиотеката, не ја посетувам.

9. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Јас ја сакам библиотеката, ја посетувам не баш често затоа што и си купувам книги а и друштвото со кое се дружам си читаат книги па си менуваме.

10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.552
    Допаѓања:
    14.682
    Редовно одам.Во месецот може и 3-4 пати ќе ја посетам.Само библиотекарките не се услужливи,обично мрзливи се и мора од полица нешто да изберам,а нема голем избор... :worried:
    Баш најубавите книги им се кај нив,во посебен влез..

А за книги имам и за извоз од дома,ама никогаш доста од нив :$

11. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    27.234
    Најубава ни е ;) .Поарна здравје.Не дека е катастрофа,но често се случува во „нашата“ градска библиотека да се земат книги по врски и потоа да не се вратат. :geek:

12. Pipaa

Pipaa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    95
    Порано многу, сега веќе не. Позајмувам книги од другарки, колешки, комшии, роднини и си читам.

13. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    61.605
    За жал, воопшто не посетувам библиотека!!! Немам во близина, а ни „успат“!!! Но, тоа незначи дека нечитам книги - читам се што ќе ми дојде до рака...
    Но, пред 30 -тина години бев хипер активен посетител на една скопска библиотека... Во периодот од 5-то одделение до 4 година средно два пати неделно одев во библиотека. Со една другарка се „натпреварувавме“ која ќе прочита повеќе книги!!! И така недела по недела, се до моментот кога библиотекарот не ни рече - е сега нема веќе книги што се за ваша возраст, а не сте ги прочитале... Па така почнавме да читаме огромни дела како „Гричка вештерка“, „Анџелика“... и други ...

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    17.886
    Кога немам за учење многу често. :)

15. teffi.tkm

teffi.tkm Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    36
    Два пати неделно земам по две книги и ги врќаам наизменично и земам нови само што сега нешто ново што вовеле во бибчиотеката е плаќање на амортизација од 5 денари секогаш кога ќр ја вратиш книгата значи јас тоа е невидено ја затоа плаќам кога се зачленувам за да земам без пари а не секогаш да плаќам тоа ми оди на живци што мислите вие?

16. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    17.886
    Тоа е амортизација за книгата. Според мене 150 денари за зачленување и 5 ден по книга за амортизација не е воопшто многу. Што се 5 денари за да тие ми влијаат дали да земам книга или не , а на нив сигурно им врши работа. Треба да се платат вработените, да се сменат книгите што се оштетуваат, да се донесат нови книги . Сетоа тоа е трошок и треба од некаде да се покрие, што тешко се постигнува со 150 ден по читател годишно.

17. teffi.tkm

teffi.tkm Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    36
    Секако не се откажав јас од земање на книги заради тоа и ги разбирам само ме нервира

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Каде ја земаш таа книга по 5 денари? Во библиотеката кај Градежен се 15 ден, а годишно е 250ден.

19. teffi.tkm

teffi.tkm Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    36
    Охо тоа е ептен многу овде се плаќа 150 годишно и 5 денари за секоја книга ама поевтино е сигурно затоа што не е во скопје.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  20. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Двапати месечно. После подолг преиод, пред неколку месеци пак почнав редовно да ја посетувам библиотеката, чувството да си назад помеѓу книгите е незаменливо :inlove:

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.