1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Библиотека. Колку често ја посетувате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 27 септември 2011.

1. RockNroLLGirL

RockNroLLGirL Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    5.748
    во градов кај што живеам отворија нова библиотека пред 1 година и многу е убава , одам секоја недела си земам книги, филмови , магазини и такви работи :) иначе најдобра работа е што не се плаќа за зачленување едноставно одиш , кажуваш име и презиме и си ваѓаш картичка засекогаш трајна .. библиотеката е 2 спрата и полно е книги какви сакаш има и DVD филмови полно посебно овие поновите што неможеш да ги гледаш онлајн .. библиотеката е единственото нешто за оваој град што би рекла Алал да им е што ја направија !!

На Lella, toogood, Twinkles и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    ^^Не се плаќа за зачленување ? Има и филмови ? :o
    Од кај си ? Која е таа прекрасна библиотека ,жити се ?

3. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    ^ Леле стварно, не можам да се изначудам. :D Во библиотеката во мојот град се плаќа 150 денари годишно за членарина, + по 10 ден. за секоја книга што ќе ја земеш. И не е дозволено да влегуваш во просторот каде што се книгите, а на библиотекарките најчесто ги мрзи да си го мрднат газот да побараат и лажат дека ја немаат книгата. :worried:ilent: И затоа или си ги купувам книгите што сакам да ги читам, или ја праќам мајка ми, затоа што сепак таа е повозрасна (да не кажам постара :lol: ) и не се осмелуваат да ја лажат толку. :)

RockNroLLGirL кажи кеде живееш, веднаш се селам таму, зашто тука е катастрофа. :D

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.759
    Допаѓања:
    32.863
    Многу сакам да читам, но во летниот период од креветот неможам да станам, не пак да читам. :D
    А преку зимото,пролетта секоја недела сум нацртана и обоена во библиотеката. :wasntme:

5. Emilia.Attias

Emilia.Attias Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    575
    Само кога треба да прочитам некоја лектира за на училиште. Онака не одам често. :)

6. RockNroLLGirL

RockNroLLGirL Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    5.748
    во чикаго сум америка :tmi: една библиотека напраја асолна ја реновираа сега пред 1 год. иначе старата беше за никаде.. не зборувам за главната библиотека од градот оти јас малце настрана живеам и има друга библиотека

7. blosson

blosson Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    263
    Јас до полани 10 Јуни не бев зачленета во градска со школската бев и книги читав нешто купував и лани се решив штом завршвам со школо и се за зачленувам во градска..и од тогаш секоја недела редовно по 1-2 книги си зимам секогаш и тоа ден за на библиотека ми е четврток друг ден не прифаќам појма неам зошто некако традиција ми станА. Инаку плаќаш 100 ден годишно и тоа не ти е ограничено времето кога да ги вратиш и може да се зима по 3-4 книги мислам јас по толку сум земала и немало проблем :)

8. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Скарани сме со библиотеката, не ја посетувам.

9. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Јас ја сакам библиотеката, ја посетувам не баш често затоа што и си купувам книги а и друштвото со кое се дружам си читаат книги па си менуваме.

10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.904
    Допаѓања:
    11.924
    Редовно одам.Во месецот може и 3-4 пати ќе ја посетам.Само библиотекарките не се услужливи,обично мрзливи се и мора од полица нешто да изберам,а нема голем избор... :worried:
    Баш најубавите книги им се кај нив,во посебен влез..

А за книги имам и за извоз од дома,ама никогаш доста од нив :$

11. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.080
    Допаѓања:
    26.865
    Најубава ни е ;) .Поарна здравје.Не дека е катастрофа,но често се случува во „нашата“ градска библиотека да се земат книги по врски и потоа да не се вратат. :geek:

12. Pipaa

Pipaa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    92
    Порано многу, сега веќе не. Позајмувам книги од другарки, колешки, комшии, роднини и си читам.

13. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    61.294
    За жал, воопшто не посетувам библиотека!!! Немам во близина, а ни „успат“!!! Но, тоа незначи дека нечитам книги - читам се што ќе ми дојде до рака...
    Но, пред 30 -тина години бев хипер активен посетител на една скопска библиотека... Во периодот од 5-то одделение до 4 година средно два пати неделно одев во библиотека. Со една другарка се „натпреварувавме“ која ќе прочита повеќе книги!!! И така недела по недела, се до моментот кога библиотекарот не ни рече - е сега нема веќе книги што се за ваша возраст, а не сте ги прочитале... Па така почнавме да читаме огромни дела како „Гричка вештерка“, „Анџелика“... и други ...

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.152
    Допаѓања:
    17.614
    Кога немам за учење многу често. :)

15. teffi.tkm

teffi.tkm Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    36
    Два пати неделно земам по две книги и ги врќаам наизменично и земам нови само што сега нешто ново што вовеле во бибчиотеката е плаќање на амортизација од 5 денари секогаш кога ќр ја вратиш книгата значи јас тоа е невидено ја затоа плаќам кога се зачленувам за да земам без пари а не секогаш да плаќам тоа ми оди на живци што мислите вие?

16. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.152
    Допаѓања:
    17.614
    Тоа е амортизација за книгата. Според мене 150 денари за зачленување и 5 ден по книга за амортизација не е воопшто многу. Што се 5 денари за да тие ми влијаат дали да земам книга или не , а на нив сигурно им врши работа. Треба да се платат вработените, да се сменат книгите што се оштетуваат, да се донесат нови книги . Сетоа тоа е трошок и треба од некаде да се покрие, што тешко се постигнува со 150 ден по читател годишно.

17. teffi.tkm

teffi.tkm Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    36
    Секако не се откажав јас од земање на книги заради тоа и ги разбирам само ме нервира

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Каде ја земаш таа книга по 5 денари? Во библиотеката кај Градежен се 15 ден, а годишно е 250ден.

19. teffi.tkm

teffi.tkm Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    36
    Охо тоа е ептен многу овде се плаќа 150 годишно и 5 денари за секоја книга ама поевтино е сигурно затоа што не е во скопје.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  20. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    Двапати месечно. После подолг преиод, пред неколку месеци пак почнав редовно да ја посетувам библиотеката, чувството да си назад помеѓу книгите е незаменливо :inlove:

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.