Библија

Дискусија во 'Религија' започната од magic, 27 јануари 2010.

1. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    157
    Млада дама си, се гледа (не дека сум јас стар), и претпоставувам има тука луѓе кои се жедни за знаење, па да цитирам неколку стихови од Куранот:

Ел-Бекаре 2:6-13
    Ел-Бекаре 2:6 "Тие што не (сакаат да) веруваат - сеедно е дали ги опомена или не - тие нема да веруваат."
    Ел-Бекаре 2:7 "Аллах ги запечатил нивните срца и нивните уши, а пред нивните очи имаат превез; нив големо страдање ги чека"
    Ел-Бекаре 2:8 "Има луѓе кои говорат ‘Веруваме во Аллах и во оној свет’, а всушност се неверници." (тие се лицемерите, хипокритите)
    Ел-Бекаре 2:9 "Тие настојуваат да го измамат Аллах и оние што веруваат, но тие, не знаејќи, самите себеси се мамат"
    Ел-Бекаре 2:10 "Нивните срца се болни (од двоумење и лицемерие), и Аллах болеста им ја зголемува; нив болно страдање ги чека затоа што лажат"
    Ел-Бекаре 2:11 "И кога нив им се кажува ‘Не создавајте немир (и корупција) во Земјата’ - тие говорат ‘Ние само ред и мир создаваме!’"
    Ел-Бекаре 2:12 "Без двоумење, тие се оние кои создаваат немир (и корупција), но тие не можат да го согледат тоа"
    Ел-Бекаре 2:13 "И кога им се кажува ‘Верувајте како што правите (добрите) луѓе веруваат’, тие велат: ‘Зарем да веруваме како што безумните (глупавите) веруваат?’ - но навистина, тие се безумни, но тоа тие не го знаат’

На крај, да спомнам еден ајет (Курански стих) кој е сличен со еден Библиски стих, кој ги опишува карактеристиките на оние кои не веруваат:
    Ел-Бекаре 2:18 "Тие се глуви, неми и слепи и неможат да се вратат (кон правиот пат)."
    Евангелие според Матеј 13:13 "...зашто гледаат, а не можат да видат, и слушаат, а не можат да чујат, ниту пак разбираат."

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Неколку пишани зборови не ти се доволен доказ за да ме разубедиш, кога светов оди напред од науката и истражувањето. Таму ништо не е сигурно и загарантирано, но тоа доведе и до потврдување дека гравитационите бранови навистина постојат. Што сакам да кажам е дека ЉУБОПИТНОСТА доведува до напредок кај човекот. Ти текна на Ева, нели? Само што таму е опишано како да се оддалечиле од совршенството, што воопшто не е така. Религијата го ограничува човекот, не го тера да размисли, да се запраша „Зошто?“, а ако се запраша одговорот е „Зашто е така и така треба да биде“. Атеистите немаат сигурен став дека нешто е така, туку сакаат за знаат зошто е така, прифаќаат кога грешат, а им било ДОКАЖАНО, не КАЖАНО тоа.

Го почитувам твоето право да веруваш и да бидеш религиозен, но не ја почитувам религијата и тоа е мое право.

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    Луѓе, мислам дека малце се излезе од темата на дискусија која би требало да се води овде, а тоа е Библијата.

Да не заборавиме - на нешта како цитати од Куранот, дебати за еволуција и наука генерално, не им е место на темава. Затоа, да ја оставиме темата за дискусии за Библијата, а другиве дискусии може да продолжат на други, соодветни теми.

Католичката црква, лутеранците, протестантите и уште доста христијански деноминации ја признаваат еволуцијата како факт - што значи, поголем дел од христијаните еволуцијата ја прифаќаат како вистинита.
    Нашава црква не знам каков став има на темава, изгледа се бави со други, „посуштествени“ прашања - последно што знам е дека МПЦ се занимаваше со тоа дали верниците треба да вежбаат јога или не.

Радо би ви објаснил што значи зборот теорија во изразите како Дарвиновата теорија на еволуција, Теорија на релативитетот, Теорија на хелиоцентричното движење на планетите... , само што овде не е местото за тоа. Сите овие теории се апослутно научно докажании и потврдени, нека не ти дава лажна надеж зборот „теорија“ у насловот.

Конкретно, за Дарвиновата теорија имаме фосилни остатоци како докази, ДНК структурата на сите живи организми, вестигијалните органи итн. Така да, видиш, и те како е докажана и неверувањето во неа те прави само да звучиш неедуцирано и смешно, а не како голем верник.
    Во денешно време некој да тврди дека не верува во еволуцијата е еквивалентно на тоа да вика дека Земјата е во центарот на вселената, и дека Сонцето и Месечината се вртат околу неа, а не обратно.

А да, и да сте слушале на часовите по биологија во средно, ќе сте знаеле дека луѓето не настанале од мајмуни, туку мајмуните и луѓето имале заеднички предок.

Ако ве интересира повеќе на темава, може да ја продолжиме дискусијава во соодветната тема за еволуција на форумов - може и ќе научите нешто.

Инаку, науката функционира врз база на докази и експерименти, а не на верување - тоа е најгупавото нешто што сум го чул. Точно е, во науката се работи и со теории - кои се докажуваат или оспоруваат. Но, разликата е што мислењето во науката се менува во склад со доказите и фактите, а не се верува слепо во нешто затоа што тоа ни се свиѓа.

Ако науката направи грешка во некое свое тврдење, кога ќе се појават нови докази ќе признае дека згрешила и ќе го смени ставот за да биде во согласност со новите докази.

Од друга страна, ова е нешто што религијата никогаш нема да го направи - пошто таму се што треба да се знае за светов е запишано во книга стара 2000 години. И искрено ме чуди, како најитересните работи за нашиов универзум Бог некако ги изоставил од неговата книга.

Последна измена: 21 февруари 2016
    На Sanjichka007, okcenzi, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    157
    Не се трудам да те убедувам, ова го пишувам за сите оние кои не’ читаат. Ако те интересира повеќе за мојата вера можеш ЛП да ми пишеш па да се разубедуваме таму. :)

Не можам да зборам за другите свети книги, но Куранот ги задоволува сите потреби на докажување, вклучувајќи ја твојата љубопитност за научни докази.

- Истражи научно за човековиот нагон на преживување, како човекот се однесува и што кажува кога ќе се најде во некоја животна опасност и ќе се активира неговиот инстинкт за преживување. Што вели човекот кога ќе почне авионот да паѓа и кога неговиот инстинкт на преживување се активира и не наоѓа начин како да се спаси и се чуствува беспомошен. Сакам да кажам, секој човек има вродени диспозиции да го повикува Господ кога е во неволја, и помалку кога е среќен. А инстинктивно се однесуваш и зборуваш кога логичниот резон застанува да работи и тогаш зборуваш директно од срце, инстинктивно, како резултат на нагонот за преживување.

- Научно истражи го женскиот ембрион како се развива и фазите на зачнување на детето и спореди го тоа со Куранот како го објаснува процесот на зачнување на детето. Истражи за тоа што констатирал познатиот ембриолог Keith L. Moore кога дознал за Куранот и како утврдил дека неговите научни истражувања биле погрешни откога го прочитал делот за развивање на фетусот во човечко суштество.

- Научно истражи за тоа што се случи со фараонот (Рамзес Втори) од времето на Мојсес и како неговото тело е до ден денеска сочувано и е сместено во Египетскиот Музеј во Каиро, и што вели Куранот во врска со него и неговото телесно сочувување и како Господ одреди тоа тело да биде доказ за оние кои бараат аргументи и докази.

Да не продолжам понатаму, почни со овие чисто научни докази да ги задоволиш твоите апетити на љубопитност. Кога ќе увериш дека се било точно, тогаш сигурно ќе констатираш дека постои некој Совршен Ум кој ја објавил оваа книга и кој знае апсолутно се’.

Религијата е нешто што го одбираш кога ќе истражиш подлабоко и компаративно со другите религии. Но пред религија секогаш доаѓа верувањето. Вербата во Бога е секогаш првиот чекор. Кога ќе се констатира дека Господ навистина постои, тогаш се друго е полесно и помалку значајно.

Да не излегувам повеќе надвор од темата.

На ana-milo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Bender Rodrigues Teorija znachi deka moze e tochno moze i da ne e,toa znachi na naukata koja neshto nemozela da dokaze dodala teorija,kako veruvanje..Nekoi teorii se dokazani i toa e fakt.Deka zemjata se vrti oklo sonceto,a ne sonceto okolu zemjata.No teorijata za evolucija ne e dokazana i toa ti go tvrdam so sigurnost.Kako shto ne e dokazana i drugata big ben teorija.

Koga veke spomnuvash za naukata i biblijata ne zaboravaj deka naukata do skoro tvrdeshe deka zemjata e plochesta i ja drzat ribi.I taka toa se misleshe do skorashni vekovi.Ama vo biblijata ubavo si pishuva zemjina topka.I se veli zemja i nebo.Nova zemja novo nebo.Znachi biblijata ja isprevarila naukata.

Koga gi spomnuvash fosilite najdeni od dinosaursi jas imam gledano dokumentarna emisija kade nabrojuvaat eden kup teorii kako ischeznale dinosaursite,znachi povtorno teorii koi ne se dokazani i se zasnovaat na veruvanje.I na kraj edna od tie teorii vo emisijata se spomna deka mozebi dinosaursite se unishteni od vremeto na Noe kako shto pishuva vo Biblijata za potopot na svetot.Ama samo ako go znaesh celiot nastan so Noe ke znaesh shto zboruvam,ako si ja chital biblijata.Jas tuka so potopot na Noe gi povrzuvam mozebi i onie koi se vikaat chovekoliki majmuni.Shto naukata gi smeta za nashi pretci,no jas smetam deka bile del od choveshtvoto ogrevoveno.Bidejki vo biblijata se pishuva deka pred Noe lugeto bile premnogu greshni i imale seksualni odnosi i so zivotni,shto ne e iskluchok i so majmuni.Negde i imav prochitano bash za lugeto pred Noe vo biblijata kade se veli"a vo toa vreme imashe i silni mazi" shto mozebi zboruva tokmu za chovekolikite majmuni.Zatoa morashe da ima potop i da ischeznat site zverovi i da ostanat pomirnite sushtestva.I zatoa Bog go poshtedi samo Noe so negovoto seme kako ponezno.

I ne zaboravaj deka naukata kazuva kako rabotite vo biologija i fizika funkcioniraat no ne dokazuva zoshto bash taka funkcioniraat.Eve primer so srceto naukata kazuva ubavo deka srceto ima 4 valvuli ima leva komora,desna komora i pompa krv,ama ne kazuva zoshto i kako bash taka non stop pompa.Poradi koj osnov.Zoshto ne prekine.Nema dovolno ispitano i za chovekot kako bash taka e ziv.Kazuva kako funkcionira,deka treba da jade i hranata da mine niz zeludnik pa do krvta za da se hrani i da funkcionira ama ne dokazuva zoshto e toa bash taka i kako toa telo ima zivot vo sebe.

I za kraj koga se osvrnuvash na naukata znaj go toa deka naukata kazuva i ispituva se ona shto Bog veke go sozdal,a nema odgovor kako e nastanat svetot i bash poradi toa na naukata i dodava edna mistika kako vera i lepi teorija.No ima mnogu popametni od tebe nauchnici koi ja izuchile naukata podobro od tebe i stanale kardio hirurzi i ja otfrlaat taa zalepena teorija kako vera za evolucija na naukata i go stavaat Bog kako centar i sozdatel na se.Deka toa e taka ke ti dadam ziv primer koga trebashe eden da pravat operacija , kardio hirurg koi ja znae cela nauka za biologija na koja ti se osvrnuvash,im reche na roditeite nie nemozeme da garantirame dali ke ostane ziv ipak odejte vo crkva i zapalete mu sveka,Bog e pogolem od nas.Zamisli kardiohirurg koj uchel za evolucija go vika toa.Znachi ne i veruva bash na evolucijata kako veruvanje.Tuku Bog go stava kako centar na se shto uchela.Stanuva zbor za poznat kardio hirurg.

Za zal nie nemame veronauka,ama jas imam doma kniga od veronauka shto vo bugarskite uchilishta se uchi i ima mnogu dobro od nauchen ne samo od religiski aspekt objasnato za teorijata za evolucija.Ama ima i mnogu dokazi opishano i od religiski i od nereligiski spisi od vreme na Hristos.I mnogu od tie spiusi i do den denes se chuvaat po muzeite.Samo nakratko ke ti kazam sochuvano e pismoto na Pontij Pilat koj go osuduva Hristos.I toa pismo se chuva i den denes vo muzej vo Italija.I ubavo ja ima opishano i rechenicata so koja go osuduva.E se toa na mnogu deca kade e dozvolena veronauka im e dozvoleno da znaat pa sami odluka da si nosat.A za zal vo MK nema takva moznost.Samo edna strana im se servira...

Ali aj seushte si dete i jas taka kako tebe se zanesuvav koga bev malecko.Demek gajle mi e barem kako legenda ke umram.Ama narodnata vika sekoe chudo za 2 dena.Takvite legendi nikade ne se spomnuvaat.Ima eden kup legendi zaboraveni.

На ana-milo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    @Bulgarian кога веќе ми се обраќаш, си можел барем да ме тагнеш, за да видам. А би можеш и да пишуваш на кирилица, јазикот на нашата мајка-црква.

Не знам од каде да почнам со неточностите кои си ги нафрлал, колку да се каже нешто - многу збориш, но практично ништо не кажуваш, а од тоа што го зборуваш, само покажуваш колку малку знаеш за науката.

Не е точно, ни за едното, ни за другото. Дека еволуцијата се случила, тоа е факт - за кој најмногу говори ДНК која ни е заедничка со сите други организми на Земјата. А Биг Бенгот дефинитивно се случил - и за тоа има докази - микробрановата космичка радијација.

За твоја информација, токму религијата е таа која ја перпетуирала оваа глупост за рамна земја - а Ератостен, старогрчки научник и филозоф, успеал во 2-риот век пред новата ера не само да заклучи дека Земјата е сфера, туку и да го пресмета нејзиниот обим, со точност од 0.16%. Значи, цели два века пред Исус воопшто и да се роди и да настане христијанството.

Ете колку не знаеш. Се разбира дека науката објаснила зошто срцето има 4 комори - всушност, срцата на сите цицачи имаат 4 комори, затоа што се еволуирани (концепт кој очигледно не го разбираш) од попримитивните, 3-коморни срца на рептилите и влекачите - кои поради ова се „ладнокрвни“.

И науката знае зошто „нон-стоп“ пумпа - поради електричните импулси кои се испраќаат до него.

Ако ти нешто не знаеш, не разбираш или не ти е јасно, не значи дека и науката нема објаснување за ова.

Прво, од ова што го кажа, јас само заклучив дека кардиохирургов е верник, а не дека не верува во еволуција - како што реков, поголемиот дел од христијаните ја прифаќа еволуцијата - Ватикан дури има и јасен став на оваа тема. Не знам дали нашево православие се решило да биде поназадно од останатите христијани, ама уште еднаш ти повторувам - еволуцијата е нешто прифатено од повеќето христијани на светов, и да одбиваш да поверуваш во неа е само знак на твоето сопствено незнаење и неразбирање - нешто со што во никој случај не би требало да се гордееш.

Јас би рекол дека сум и постар од тебе - барем се надевам - пошто аргументиве и дискусијава ти е бајаги детска, па ако си дете, ќе ти одбијам на тоа. Нејќам ја никаква легенда да бидам, а уште повеќе да умрам како легенда, едноставно не сакам да го живеам животот со затворени очи, ограничен во размислувањата со религијата.

На Sanjichka007, theowndemon и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  7. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
  8. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    Пак бегаш од темата. ОК, еве, нека биде дека сферичноста на Земјата ја има во Библијата - те молам само посочи ми каде - сите луѓе кои веруваат во рамна Земја (да, постојат и денес) се религиозни. Но, нема врска.

Библијата ја имам, и сум ја читал - како што сум го читал и Куранот, и Грчките митови и легенди, и Епот за Гилгамеш, од кој инаку е превземена приказната за Ноевиот потоп, ако не си знаел. Све ова го имам прочитано, но ништо не ми е ни помалку ни повеќе веројатно - не знам зошто попрво би верувал во Исус и Бог, а не во Алах или Зевс или Тор или индијските божества.

Инаку, науката не ја негира религијата. Научните тврдења се точни, без разлика на тоа дали постои Бог или не - затоа и некои научници се религиозни. А ако ти тврдиш дека и религијата не ја негира науката, зошто ја негираш еволуцијата (која е научно докажана), баш поради религијата - иако ти посочив дека христијанството како религија не ја негира, туку ја прифаќа.

Без вртење - одговори, дали ја прифаќаш еволуцијата или не - и ако не, зошто - кога христијанскиот свет веќе наголемо ја има прифатено?

И да не бидеме веќе офтопик на темава, ако си толку голем познавач на Библијата како што тврдиш, одгвори ми на ова прашање - зошто во Библијата постојат две различни, и меѓусебно спротиставени, приказни за тоа како настанале луѓето и животните?

Во Битие 1:24-27 вели:
    24. Пак рече Бог: „Нека произведе земјата од себе разни суштества според родот нивни: добиток, и лазачи, и ѕверки земни според нивниот род!” И би така.
    25. И создаде Бог ѕверови земни, сопред родот нивни, и добиток според родот негов, и секакви гадинки на земјата, според родот нивни. И виде Бог дека е добро.
    26. Потоа рече Бог: „Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние, кој ќе биде +господар над рибите морски, и над птиците небески, и над ѕверовите – над целата земја и над сите гадинки што се движат по земјата!”
    27. И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде.

Од што испаѓа дека Бог ги создал прво животните, па човекот. И не само тоа - мажот и жената ги создава истовремено.

Од друга страна, во Битие 2:18-22 вели:
    18. И рече Господ Бог: „Не е добро за човекот да биде сам; да му создадеме помошник, сличен на него!”
    19. Тогаш Господ Бог ги создаде од земјата сите полски животни, и сите птици небески, и ги доведе кај човекот за да види како која ќе ја нарече тој, па, како што човекот ќе го нарече секое живо суштество, така да му биде и името.
    20. И им даде човекот имиња на сиот добиток, и на птиците небески, и на сите ѕверови полски; но за човекот не се најде помошник, сличен на него.
    21. Затоа Господ му прати на човекот тврд сон; па кога заспа, му зеде едно ребро, и местото го пополни со плот.
    22. И Господ Бог создаде жена од реброто, што го зеде од човекот, и ја доведе кај човекот.

Од што следува дека прво е создаден мажот, потоа животните, а на крај - жената, и тоа од неговото ребро. А инаку, мажот има ист број на ребра како и жената - 12.

Ајде, искористи ги своите познавања на Библијата, и објасни ми го ова.

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    Bender Rodrigez,

ти се правиш дека не си ме разбрал што сакав да кажам или стварно не си разбрал што сум потенцирала?
    Прочитај се погоре, имаш напишано

Дарвинова еволуција , еволуција, пази.
    Нема Дарвинова еволуција , туку теорија. И ова е катастрофална грешка
    некој што смета дека толку ги знае работите да се изрази со

ДАРВИНОВА ЕВОЛУЦИЈА.
    Подобро ке беше да речеш: добро де, сум направил грешка од брзање, а не да ни кажуваш
    што е теорија, нам, кои иако не ја уважуваме оваа тероија, сепак знаеме дека треба да се употреби

Дарвинова Тероија , наместо како што се изрази ти - Дарвинова еволуција.

Самото тоа што не можеш да констатираш дека разговараш со луѓе ко иправат јаасна разлика мегу термините, укажува дека не си сигурен со знаење во оваа проблематика.

Не после извртувај ке ви објаснам што е теорија.
    Според твоите искази и написи, констатирам дека твоето знаење е соберено по интернет конкретно по википедиа. За искуство и да не зборувам.

Е сега една работа е што си читал за постоење на материјален свет, а друга работа да си имал конкрето работно искуство со материјата, наприемр да си работел во лабораторија, хемиска, микробиолошка, да го си имал прилика да го проучуваш живиот свет, растенија или животни.
    И во тој постојан контакт со материјалниот свет професионална, еве да речеме ич да не си ја читал библијата, стави ја настрана, со тек на време ке го забележиш совршенството на материјалниот свет во кој живееме, да не сборуваме за духвните нешта, еве.
    Ке се забележи дека се е толку совршено , дека мора да има Творец на се ова, дека се ова е создадено од една многу , многу висока интелигенција со која човечкиот ум не може да се носи, не може да ја дофати и сфати.
    На пример, еве Сонцето, Сонцето е создадено и постои само за нас , за да се одвива материјалниот живот на земјата.
    Ако нема Сонце, нема храна. Основниот процес е фотосинтезата која се одвива во хемиска реакција мегу вода и ЦО2, но со помош на фотони од Сонцето.
    Основата на се понатаму е таа хемиска реакција при која се создава глукоза.

И нашиот органзиам, незнам дали си учел анатомија на човек, ил исамо овака по и-нет или општо по биологија нешто си учел. Кога ке учиш анатомија на човек, ке видиш дека самиот човек во материјална смисла е совршенство. Сите органи се поврзани еден со друг во сложен заемен однос.

За Дарвин пак, па човекот не г одовршил медицинскиот факлутет, се оженил со своја братучетка и им се родила керка која мислам ја изгубиле поради болест (нормално бидејки тие 2 биле во блиска крва врска).
    Денс генетиката не дозволува да се склопуваат бракови до 7 колено, и законот не дозволува исто така, а црквата тоа не го дозволувала од секогаш( до 3 братучеди, така уште баба ми ми кажувала, и знам старите се труделе на времето да ги запознаат децата до 3 братучеди да се познаваат оти се плашеле да не случајно стпат во брак).
    Е кој им го кажал тоа на старите генерации, кога немало медицина, ако не Бог ги просветлувал?

На Hindsighter и Bulgarian им се допаѓа ова.
  10. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    @ana-milo, веќе кажав што имав на темата теорија, иако е офтопик овде. И Теоријата на релативитетот да не е недокажана, затоа што се вика теорија? Темиве се за дискусија на друго место, а не во темата Библија. Ако сакаш, постави го прашањето у соодветна тема и со задоволство ќе ти одговорам. За моите и твоите познавања и знаења на тема наука нема да коментирам, зошто не знам од каде заклучи дека моите знаења се од интернет, а не од практична работа. Ти од работа у лабораторија ли стана религиозна? Него, како што реков, се ова е надвор од темата на дискусија.

Туку, одоговори на ова прашање, кое е у контекст на темата Библија:

Едит: А да, и објасни зошто не веруваш во еволуцијата, иако е докажана, кога најголем дел од христијанскиот свет верува во неа?

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    Ама ајде те молам, не игнорирај,
    направи грешка во кораци што се вели,

сакаш да се "носиш" рамноправно со останати учесници на тема а
    направи КАТАСТРОФАЛНА ГРЕШКА со употреба на
    ДАРВИНОВА ЕВОЛУЦИЈА наместо
    ДАРВИНОВА ТЕОРИЈА.

Мимо се , мимо религија и вера, еве тргни ги настрана,дај да зборуваме за етика и морал и за основни
    човечки вредности,
    ред е човек кога ке згреши да се поправи и да прифати корекција а не да се еправи наудрен цело време, да дефокусира да ни објаснува што е теорија, како божем ние не знаеме што е ТЕОРИЈА?

После таква некоснтруктивна комуникација нема што да се прави муабет со некои луѓе за повисоки теми како БИБЛИЈА!

Никој од никого не очекува се да знае, или да не направи грешка, ама кога веке си направил прифати ја а не се држи упорно до неа. паметниот човек кога ке направи грешка се повлекува и ја корегира, доедека некои други упорно држат до неа се прават како да не ја направиле, па им објаснуваат на другите што Теорија, не правејки разлика дека тоа било реторичко прашање.

Не знаеш што е теорија а што еволуција и ке ми дискутраш за Бибилија.

На Bulgarian му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    Јас уште чекам одговор на моите прашања.

П.С. Еве ти дефиниции од Meriam-Webster за зборот „теорија“, за кој си се фатила ко слеп за стап. Ти мислиш на првата дефиниција кога збориш за теорија, а зборот теорија во Теорија на еволуција го има второто значење. И сите примери за теории дадени во втората дефиниција се апсолутно научно докажани.

1, Аn idea that is suggested or presented as possibly true but that is not known or proven to be true

2. А plausible or scientifically acceptable general principle or body of principles offered to explain natural phenomena <a theory of organic evolution>—see atomic theory, cell theory,germ theory

Сега, кога ја разрешивме семантиката, ќе добијам ли одговор?

На Sanjichka007 и theowndemon им се допаѓа ова.
  13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Изгледа сум некој феномен што не се молам на Бога кога сум во неволја, туку земам сама да го решам проблемот, како и секое живо суштество во светов. Мачките кога ќе видат куче се молат на Бога да не ги нападне, или се одбрануваат со тоа што се накострежуваат и гребат, или во друг случај, бегаат? Тоа е тој инстинкт кој секое живо суштество го има, без разлика дали е човек или инсект.

За фетусот се знаело и пред Исламот, баш на почеток на школскава година го видов тоа со свои очи. Не било случајност што луѓето биле погребувани во фетус положба. Тоа било време кога луѓето сепак не биле толку оддалечени од животните, но поради тоа што немале објаснувања за некои работи, имале политеистички верувања (а, поназад се верувало и во магии... смешно, нели?).

Да не почнуваме и за илуминатите да зборуваме. Знаеме дека Египетската држава била најразвиена во тоа време, медицината била уште поразвиена и докажано е дека Фараоните се мумифицирале со помош на одредени материи, кои засега не се откриени, а не биле зачувани од нигде никаде.

Вербата во Господ е потребна за некои луѓе, не дека не, тоа си е нивна психа. Но конкретно сите луѓе дека имале инстинкт да веруваат во Господ ми е апсурдно. Ако се исечеш со нож, ќе се молиш на Бога да те излечи, или ќе се обидеш сам да го прекинеш крварењето?

Не ми се верува за какви ситници се фати од што немаш контрааргумент за неговите мислења. :D

На Bender Rodriguez и crimson им се допаѓа ова.
  14. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.113
    Допаѓања:
    174.443
    Дали некој можи да ми кажи кај можам да го најдам само стариот завет од Библијата? Зошто под случајни околности го имам само новиот завет, а сакам да ја прочитам целата Библијата. Каде и да прашам ми нудат како целина, мислам, новиот завет го има одделно, ама стариот неможам да го најдам одделно туку само во целина со новиот.

15. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    не можам да прикачам фајл одовде, може ли да ми пратиш било каков е-маил да ти пратам еден клип подолг околу 52 минути, професор по биологија ја оспорува Дарвиновата теорија ( не еволуција, и повторно не м итреба објаснување за тоа што е теорија, не се нервирај)
    тоа оспорувњ зазема такви размери, што немајки одговор на неговите аргументи за големата лага која е сервирана на целиот свет за таканаречената еволуција, човекот го исфрлаат од работно место,
    а некои похрабри даваат коментари во смисол дека и покрај тоа што неговите аргументи држат вода,
    сепак во цел сфет е прифатена и се проучува како таква и сега ако се оспори ке повлече многу работи и забуни во школскиот систем , и не само тоа туку и во цела наука

16. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    157
    Не постои Библија која го има само Стариот Завет освен да се бара тоа кај Еврејската Заедница во Скопје, бидејќи само тие го имаат Тaнaкот (Еврејскатa Библија која всушност е Стариот Завет). Инаку можеш да го симнеш и од тука. Само го имам издвоено Стариот Завет од Новиот.

17. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.113
    Допаѓања:
    174.443
    Не знам, некако ми немаше смисла да го читам Новиот Завет без Стариот.
    Фала ти ^^

18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Поголемиот дел од мојот клас ја имаа Библијата во стар и нов завет одделено.

Извини @theowndemon не прашав од каде ги земале.

19. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    157
    Ништо. После тоа не заборавај да го прочиташ и Последниот Завет, па да ти се комплетира сликата на пророштвата. :)

Тоа го реков од Христијанска гледна точка. Во Христијанство нема само Стар Завет. Или заедно или само Нов Завет.

На Papillon.Papi и theowndemon им се допаѓа ова.
  20. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.113
    Допаѓања:
    174.443
    @Papillon.Papi јас кога го земав Новиот Завет не прашав за стариот, зошто повеќе ми беше како подарок од татко ми и ми го даде него. На истото место од каде што го купив и на други места во град прашував за одделни верзии ама немаше. Прашав и во неколку други градови дур сум била во посета. Ама ќе продолжам да барам, ако не можеби сепак ќе го земам во целина ...

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.