Zoshto tokmu chetirite evangelija. Pravoslavnata crkva se drzi do zborovite na prorokot Jezekiil,koi se praobraz na nashite chetvorica evangelisti: " I sekoe zivotno imashe po chetiri lica: prvoto lice-lice heruvimsko,vtoroto lice-lice chovechko,tretoto lice lice labobsko,chetvrtoto-lice orlovsko(Jezek10,14) -Evangelieto spored Matej so lik na chovek(zatoa shto zapochnuva so hristoviot rodoslov). -Evangelieto spored Marko so lik na lav(zatoa shto zapochnuva so propovedta na Sveti Jovan Krstitel,koj shto kako lav vika vo pustinata,propovedajki pokajanie). -Evangelieto spored Luka so lik na tele(zatoa shto zapochnuva so starozavetnite zrtvi). -Evangelieto spored Jovan so lik na orel(poradi vozvishenite misli za Bog Slovoto,zashto apostolot Jovan kako Orel se izdignal visoko do tajnite na Sveta Troica).
За реченицава зборувавме на час по македонски, кога обработувавме неколку текстови од Библијата и ме натера да размилсам... Сѐ потекнува од еден збор, зборот произлегува од нашите мисли, што значи „Господ“ е создаден од нашите мисли како и сите митски суштества. Тогаш, ако Господ постои, постојат и еднорозите, и самовилите и сите други измислени приказни што ни ги кажувале родителите пред спиење.
Само да знаеш млада дамо и те како постои Господ. Но за жал, кога во школо ќе се учи Дарвиновата теорија дека човекот потекнува од мајмуните, секако производот на тоа ќе бидат дамите како ти. Секако тука влијае и трендот на опаѓање на општото ниво на знаење. Постојат ангелите и сатаните, и сето друго што за нас е невидливо и за кое немаме знаење.
Не знам за исламот, ама христијанството ја признава Дарвиновата еволуција. А додека има луѓе кои не слушаат внимателно на часовите по биологија, ќе имаме млади момци како тебе.
Во уметничко ли наука, легендо. Тука икони цртаме, ти мислиш Дарвинова теорија учиме, абе те обожавам! Професорката ни предаваше за Библијата како најпродавано дело, не беше ниту проповедање на религијата, НИТУ пак ПЛУКАЊЕ на истата. Моите мислења се далеку од наметнувани (за разлика од твоите), не се грижи, јас едно време бев голем верник колку тебе, но одлучив да се префрлам на страната на логиката и доказите, а не на измислените приказни за добра ноќ.
Совет до тебе, не користи компјутер и најнова технологија, грев е, а истовремено и хипокрит те прави (упс, заборавиле да го додадат тоа во сликичкава). И озбилно? Прастари цитати од 9гаг почна да постираш? Извади нешто „пологично“ од света книга, поголема вредност има.
Од мојата света книга? Со задоволство, бидејќи го има точниот одговор за тебе и за твојата ситуација на префрлување од голема верничка во логична дама: Али-Имран 3:90 "Verily, those who disbelieved after their Belief and then went on increasing in their disbelief - never will their repentance be accepted [because they repent only by their tongues and not from their hearts]. And they are those who are astray." Па сега мисли му како ќе одговориш на Господ на Судниот Ден. Со Господ напред, па да те упати да бидеш верничка ипол.
Христијанството ја признава Дарвиновата еволуција? Каде го прочита, кажи и ние да прочитаме. Инаку не постои Дарвинова еволуција, туку Дарвинова Теорија за еволутивен настанок на светот. + Во едно мешано семејство од татко атеист и религиозна мајка детето прво го прашува таткото како, од што настанал човекот. Таткото одговара од мајмун. Детето ја прашува мајката таа одговара, Бог го создал човекот. Збунето детето пак ја прашува мајката , тато вели од мајмун настанал ти Бог го создал, како е можно тоа. - Епа сине секој си кажува за својата фамилија, одговара мајката.
И со 1 грев ќе завршам во пеколот (според вас, нели), затоа ќе го искусам животов до крај, и лошо и добро, и ќе отидам во пеколот како легенда. Вицовиве не ми се комични, туку трагикомични. Колку години постоела вашата вера, а уште не можете подобро од „Ќе видите вие, кога ќе умрете“.
I dodeka imame uchenici koi ne vnimavaat da slushaat na chas po biologija ke imame mladi momci kako tebe.Ako neznaeshe naukata ne se drzi na fakti tuku na teorii.Darvinovata teorija e samo teorija za evolucijata a ne dokazan fakt.A teorija e isto kako vera.Toa znachi i naukata se zasnova na veruvanje.A za dokaz detence ako ne beshe informirano ima i vo religijata.I drug pat koga takva uchitelka ti kazuva neshto takvo ke si pomislihs vo umot"ti li ke mi kazuvash neli znam jas sam so moj um da istrazam.Ti li si popametna od mene.Pa shto ako si uchitelka."A ako druga uchitelka ti kaze Bog postoj nea poslushaj ja.
Пеколот не беше спомнат тука воопшто, а и не станува збор за грев, туку отсуство на верување дека човек прави грев. Тоа се вика DISBELIEF. Јас верувам дека оваа девојка е опседната од зли сили: Докажи ми дека е шизофренична?
Prvo prochitaj ja cela biblija,a ne da postavuvash samo edna,dve rechenici na forumov uchitelkata shto ti gi kazala ,kako tvoj mnogu golem i vazen avtoritet i posle doj i razgovaraj.So prazna glava nemozeme da razgovarame.
Кој на кого кажува работава... Прочитав поголем процент од Библијата одошто ти си мислиш и не ја мешај порфесорката тука зашто таа ниту плукаше, ниту проповедаше религија, ТАА НИ ЈА ДАДЕ БИБЛИЈАТА КАКО НАЈПРОДАВАНО ДЕЛО ВО СВЕТОТ И КАКО ПРВОТО ИСПЕЧАТЕНО ДЕЛО ОД ПРВАТА ПЕЧАТНИЦА ВО СВЕТОВ. Ти предложувам да ја прочиташ песната „Песна над песните“ ако не си ја прочитал, во Библијата е, лесно ќе ја најдеш. Само што не знам колку ќе ја разбереш, зашто ти мојов начин на пишување не го разбра (а, верувам дека беше изџвакан и во тацна ставен), камо ли таа песна. Штета, од секогаш сакав да го запознаам чичо Сатан... Верувам дека е далеку позабавен од Господ. Докажано е дека постојат дроги, не е докажано дека постојат зли сили.
Првото не е виц туку ти објаснувам дека правиш катастрофална грешка што употребуваш израз: ДАРВИНОВА ЕВОЛУЦИЈА наместо ДАРВИНОВА ТЕОРИЈА. И сега кој не седел на час по биологија?Сакаш да дискутираш за тема за која не знаеш ни како да се изразуваш. Без оглед дали ја одобрувам или не барем знам дека треба да го употребам терминот ДАРВИНОВА ТЕОРИЈА. А Bulgarian ти објасни убаво што е ТЕОРИЈА. Ама изгледа и на тој час не си седел, да научиш што е теорија. А второто е виц, и сосема прифатливо од моја страна ако не ти се допаѓа, не го напишав да ти се допаѓа.
Ај, сега прочитај погоре кој го пиша тоа мислење и прочитај кој си цитирала кога си го постирала вицот. Јас кажав став дека се глупи таквите шеги, никаде не ја спомнав дарвиновата теорија за еволуцијата. Зошто воопшто се обидувам...
така е , извинииииииииииии. фала ти , не се пукај па ти одма... А што ти е тој пиштол во раката? Да ама си му ставил ми се допаѓа на оној што напишал ДАРВИНОВА ЕВОЛУЦИЈА. Претпоставувам дека ти правиш разлика мегу теорија и еволуција.