А ако е невина невестата а нема крв?Се дешава и ова доста често, капка крв да не потече, како ќе докаже сиротата тогаш?
Исто имам слушнато од 55-60 год. човек некој порано од едно планинско село (не пара токму во умот) ја онадел жена му пред децата (6,7 годишни деца).
Јас исто, но кога ќе се истражи на интернет се открива дека митот бил пренесуван и во академски кругови.
Се што прочитав на тематаа останав без зборови каков народ имало, а и какви уште има по некои краеви заостанати, монструми уште што не правеле на човек да му се згади како животни ги третирале жени.
Не знам дали соодветно е за во темава, ама има(ше) во градов мој, и јавна тајна беше/е ,добро познати две сестри близначки кои мајката јавно и надалеку прочуено ги 'ренташе' Двете во пар
Оваа со чаршавот да, го има и во Мк обично во позаостанатите места. Ако невестата е невина таа ги послужува комшивките, другарките на свекрвата со благо а ако пак не е невина ја качуваат на магаре и ја шетаат низ село за сите да знаат дека не е чесна. Во други места ако невестата не е невина, свекрвата ја води на улица и пред сите и вика курво, на цел глас за сите да слушнат. За првиот случај ми има кажувано комшивка која е 30 год а во првиот брак требала да покаже чаршав. Секако таа била невина а истото знам и сестра и требало да покаже чаршав на свекрва и а и двете се млади. Исто така има обичај незнам точно во која земја дека на свадбата невестата треба да има секс со сите мажи почнувајќи од најстариот не од младоженецот.
Човекот е истовремено најпаметно и најглупавото живо суштество на Земјата. Да му се згади на човек што не ќе прочитам веќе.
Уфф, кај ми дојде сега помислата дека сите овие бизарии и мизерии, хорори и гнасотии се измислени токму од машкиот род!!! Против овакви гнасни обичаи се залага феминизмот ама некако се губи и слабо ја добива битката со закоравените обичаи
Можеби не сакаат, можеби им е срам...зашто да не знаат. Јас не живеам во танзанија живеам во Македонија Мојата мајка стапила во брак во 70-те... 1970...а не 1870...ако ме сфакаш што сакам да кажам Не велам дека така правеле сите, можеби на баба ми моја и направиле па таа сметала дека и таа треба така да провери за својата снаа....само кажувам дека го имало и кај нас, и не не е единствен случај но не дека си сите го правеле... Јас имав другар кој беше познат во друштво како голем женкар, тој ми кажуваше (ако ме лажел и јас ве лажам )) дека ја онадел некоја девојка во задник, затоа што сакала да глуми невина на мажот така да многу ќе слушниме многу ќе прочитаме но самотие што раскажуваат знаат дали е вистина или не
Ако е за истите шо мислам едната се мажи странство негде,а од другата ни трага ни глас,нити па од лудата им мајка!!