За 'невиноста' си цитирала. Само појаснив кои се адетите поврзани со нејзе. Во право си иначе дека менталитетот ни е таков. И во тој менталитет, спаѓаат разни глупави обичаи.
Не бе, ја гледам секој ден едната, заедно не ги имам видено. Мислам дека не се за тие што мислиш. Јас и погоре форумџиката што го напиша тоа сме од исти град.
Сакам да се остранат тие оБ ичаи дека девојката мора да е во фустан бел и тоа со некои со циркони светки аве ивкова слава.. Пиштувам бел фустан ама да е во тренд не залепени циркони и триста чуда.
Нема врска со секс ова... ама и јас сум за тоа, секоја невеста да си одбира сама боја на венчаница. Не мора да е бела. Има уствари врска со секс!! Сега ми текна!! Белата венчаница е симбол на 'чистота' на невестата
Најсмешно ми е од обичаиве ми е земање невеста, а тие веќе живеат заедно или пак блага ракија они со години во врска. Небаре за рачиња цело време се држеле само.
Кај нас во минатото доколку првата брачна ноќ жената не е невина пред да ја пуштат косата им ја бручеле со жилет (или нуларица) за да знае секој човек дека таа била “прлава”
Македонски стар обичај е, ако имала секс пред брак, да ја качат на магаре, наопаку завртена, да гледа накај га*от на магарето, и така да ја носат до дома кај нејзините. Неисцрпен извор на глупости правеле во минатото... Некои и сега. Жената во Македонија, никакви права немала... не дека сега е за мерак, ама ај.. барем на 99% не им ги бричат главите, не спијат во штала и не ги качуваат на магариња
Ова не го знев Обичајов, баба ми ми го има кажувано (Бог да ја прости). Можеби зависеле деталите од село до село
Какви 70 год. Уште ги има верувај, во Америка летово Македонци правеа свадба,наредниот ден се збираа на блага ракија
Од пред некој месец, го видов на Фб и не ми се веруваше шо читам Се уште се надевам дека е зезанција а не вистина
Што не и' пиша: Покажи го, море постели го на маса кај што ќе ја пијат ракијата. И седни, па во детали им опиши, каков ти бил првиот секс и што си дознала