Точно ти кажале. За одобрување - одобруваат. Ама одамна немам видено за неповратни средства, се гледам со кредитирање дека е
Точно е. Условите се дадени во Оперативниот план за активни мерки. Секоја година излегува нов, можеш да го најдеш на сајтот на АВРМ и да прочиташ конкретно за Самовработување.
Na krajot od denot ti treba vrska. Mozi da te odbijat za 5 poeni, a dokumentacijata mora da cakum pakum. Inaku pari ne gledas pred da ja napravis investicija ta. Znaci mozi povrat na sredatva da dobies, a ne da platis so tie pari. Ti moras da imas pari vo tebe unapred. Ako sakas poveke info pisi mi lp
Како не му треба, па треба да има повеќе. Кај нас тоа така иде, зар заборави?! На богатиот ќе му ги вратиме парите. А на сиромавиот може и два пати да му наплатиме.
Pa ti baraat profaktura deka imas veke napraveno za opremata. Znaci imas i plateno del i si obvrzan pred firmata da doplatis. A ipard fondovite za sekoja drzava razlicno funkcionira.
Од оваа година даваат 30-50% однапред при потпишување на договорот. Другите после тоа. Секако за Ипард мора 30-50% од вкупната инвестиција да се твои средства. Зависи за што ти се, најчесто мораш да си во подрачје(град/село) од рурална област т.е област прифатлива според правилникот Треба да си или регистриран земјоделец или правно лице или регистриран давател на угостителски услуги (селско домаќинство).. Тоа зависи за која мерка. Ако те интересира подетално слободно пиши ми.
Гледам дека ова е одамна пишано ама, сепак: може ли да ти пишам пп, ми треба инфо поврзано со ипард мерка 7.
Za takvi info najubo da odis vo ministerstvo za zemjodelie kaj sluzbenik koj gi vodi tie raboti i ke ti kazi. Jas pred koronata kratko vreme so toa se zanimavav, ama mislam deka sekoja godina razlicna merka e aktivna i mora da si vo tek
Секоја година е иста мерка активна.. Во зависност за што е човек заинтересиран.. Ако си го работела тоа, ќе си знаела. Имаш различни мерки за различни намени.. Мерка 1,мерка 3, мерка 7 итн.. Пиши ако знам ќе ти кажам, ако не ќе видам ако знае некој од тимот мој...
Пред неколку дена владата објавила дека во иднина ќе се доделуваат грантови за развој на бизниси во вредност од 10-30k за млади лица на возраст од 20-29г. Што мислите дека би било исплатлив бизнис за да се започне и истиот да опстане, а да не пропадне.
Прво е да го сакаш тоа што го работиш, второ е да имаш познавања од тоа што го работиш, третоа е да знаеш кому ќе нудиш производи/услуги и како тоа што го нудиш е различно од конкуренција. Инаку и најдобрата идеја ќе пропадне.
Случајно ги најдов текстовиве: https://denar.mk/300689/kariera/imate-desetiljadi-evra-eve-pet-idei-za-sopstven-biznis https://denar.mk/299260/kariera/devet-idei-za-zapocnuvanje-sopstven-biznis-vo-makedonija